Bu Blogda Ara

3 Mayıs 2012 Perşembe

PORTAKAL REÇELİ


PORTAKAL REÇELİ

Herkese güzel, portakal kokulu bir gün diliyorum^^
Selam veriş şeklime bakılırsa bugün sizlere portakal reçeli tarifi vereceğim galiba ^:^

 Evet aynen öyle mevsimi geçti geçer hemen yayınlayayım belki bir yapan olur,olmadı seneye yapılsın diye arşivde yerini almalı.Tarifi daha doğrusu yapılış şeklini sevgili Şehrinaz  'da görmüştüm ve çok beğenmiştim,akabinde de yapıverdim,normalde zaten genel olarak tüm reçellerde olduğu gibi bende portakal reçelini bire bir ölçü yaparım,ama ben daha küçük doğrayarak yapıyordum,bu halini şehrinaz da görünce birde öyle deneyeyim dedim,daha estetik oldu ama biraz yerken sorun olabiliyor,nedeni ise direk çatalla yada kaşıkla yenmiyor malesef ,mutlaka bıçakla kesmek gerek,yok ben öyle uğraşamam derseniz,aynı şekilde pişirip,püf noktalarını uygulayıp dilimleri daha fazla parçaya da bölebilirsiniz.

Birde köpüklerini toplamak posasının içine kaçtığı için,diğer reçellere göre daha zor oluyor iyi toplamak gerek,aman dikkat!! sonra bana gelip de reçelim şekerlendi demeyin sorumluluk almam^^

 Neyse efendim zaten aşağıda ayrıntılı bir şekilde yazdım okursanız göreceksiniz,denerseniz beğenmeniz dileğiyle geçiyorum tarife..

  Bu arada arkadaşıma bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorum...



MALZEMELER

1  kg portakal
1 kg toz şeker
1/2 limonun suyu




HAZIRLANIŞI

  Öncelikle portakalları yıkayıp tencereye üzerini geçecek kadar su doldurup kaynatalım,sarı,acı suyu çıkınca süzelim ve aynı işlemi 6-7 kez tekrarlayalım.ben belkide 10 defa suyunu değiştirmiş olabilirim, 6 'dan sonra saymayı bıraktım :)
  Acı suyunu atma işlemi bittikten sonra yarım cm eninde dilimlere bölelim,üstteki fotoğrafta aşamaları tek tek var zaten.Dilimlediğimiz portakalları tencereye alıp üzerine toz şekeri dökelim ve ocağa alıp orta ateşte pişirmeye başlayalım.Sulanınca altını kısalım ve 30-40 dakika arası kaynatalım,kıvamını arada kontrol edip ona göre pişirmeye devam edelim.

 En önemli ayrıntı,özellikle de bu reçel için!!
Sürekli olarak köpüklerini toplamalısınız,bu reçel için dedim çünkü portakalların arasına kaçan köpükleri toplamak çok zor,çok iyi temizleyin yoksa reçeliniz çabucak şekerlenir.
  Reçeli yapmaya başlarken buzluğa bir tabak koymayı ihmal etmeyelim ki, reçelimizin kıvamını daha kolay anlayalım,malum reçel soğuyunca daha da kıvam alıyor,sıcak kıvamı sizi yanıltabilir.

   Kontrol etmek için buzluktan çıkardığınız soğuk tabağa bir miktar reçeli dökelim ve parmağımızla test edelim hala aşırı akıcıysa biraz daha kaynatalım.Aslında yukarıda da dediğim gibi reçel işi biraz tecrübe işidir,kıvamının ancak yapa yapa tam olarak öğrenebiliriz.


PORTAKAL REÇELİ
Birde kıvamı kişiye göre değişir mesela ben orta severim ama kimisi koyu sever,kendinize görede ayarlayabilirsiniz kıvamını.
  Kıvamı artık size göre uygunsa ocaktan almaya yakın limonu da ekleyip ocaktan alalım ve diğer reçellerden farklı olarak ocaktan alır almaz kavanoza aktaracağız.
Ben ilk kez denediğim için aynen arkadaşımın dediği gibi yaptım,kaynar olarak kavanoza önce portakal dilimlerini yerleştirip sonrada suyunu döküp kapağını sıkıca kapatıp,ters çevirelim.

NOTLAR:    Öncelikle bu reçeli dilim dilim oluşu hoşuma gittiği için yaptım ,fakat yerken biraz zorlanabilirsiniz,mutlaka bıçakla keserek yemeniz gerekiyor,bu nedenle eğer zorlanırım derseniz,aynı işleme tabi tutup dilimleri birkaç parçaya da bölebilirsiniz,ama çok küçük dilimlerseniz de ezileceğini unutmayın,bence 4 yada 6 parça idealdir.

Yine yukarıda da dediğim gibi köpüklerinin çok iyi toplanması gerekiyor,diğer reçellerin çoğunda toplamak daha kolaydır ama portakal reçeli yaparken köpükler posasına kaçtığı için daha zor oluyor,biraz zahmetli diyebiliriz,bunu da asla unutmayalım.

Kullanacağımız kadarını alıp mutlaka kavanozun kapağını sıkıca kapatalım.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

39 yorum:

  1. Harika bir reçel bu ya.Bayıldım.ellerine sağlık.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Benim reçellerle aram pek yok aslında. Yediğim sadece çilek reçeli ama portakal reçelinin resimlerine baktıkça iştahı açılıyor insanın :) Ellerine Sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Reyhancım bu negüzel bir görüntü, Böyle görünce hemen yapayım diyorum ama eşim yemiyor.
    Ama az da olsa deneyeceğim.
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. beğenip yapmana çok sevindim reyhancığım :) reçelin de harika görünüyor ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Portakal reçelini bende çok sevıyorum.Yapmasıda çok güzel oluyor evı mis gıbı kokusu sarıyor.Ellerıne saglık canım.

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor...Portakalin ciceginin de, meyvesinin de kokusuna bayilirim, aromasini kattigi herseyi bir lezzet sölenine dönüstürür portakal...ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  7. nefis olmuş canım.rengide şahane.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Reçel çok güzel görünüyor ama dediğin gibi biraz zahmetli sanki :)
    Birde ikinci fotoğraftaki bitki dikkatimi çekti.Fındık mı ki ama çok şirin görünüyor saksısıyla birlikte :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Bu sekıl de hiç denemedim..
    Dediğiniz gibi yerken ebat büyük oldugu için sorun yaşansada görüntü cok hoş..
    Ellerınıze sağlık bereketı bol olsun.

    YanıtlaSil
  10. Renk bir şaheser olmuş, tabakla test olayını çok sevdim.Bilmiyordum.Bende hemen senin tarifini yapayım, Reyhancım,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. offffffffffff!!!!!!!! nefis bir kokuyla girdim bloğuna .eline emeğine sağlık afiyetle yemeniz dileğimle iyi günler :))

    YanıtlaSil
  12. Reçelsiz bir kahvaltı düşünemiyorum .
    Portakal reçelini çok severim tabii seninki gibi olursa . Rengine bayıldım . Görüntüsü de çok hoş olmuş canım , ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,
    Bende ödülünüz var alırmısınız :))

    Sevgilerimle
    Eda

    YanıtlaSil
  14. MERHABA
    PORTAKAL REÇELİNİN GÖRÜNTÜSÜ HARİKA MUTLAKA LEZZETİDE MÜTHİŞTİR.
    ELİNİZE SAĞLIK.PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  15. hayatımda hiç reçel denememiştim...
    genelde kaynanam yapar bende konya ya giitiğimde kavanoz kavanoz alırım...
    ellerinize sağlık...
    çok güzel görünüyor...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Muhtesem bir görüntü,Tereyagli ekmegimin üzerine almak istiyorum;)Ellerine saglik canim .Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. canımın içi ne güzel yapmışsın ellerine sağlık.tarifi aldım..

    YanıtlaSil
  18. Reçel harika!
    Blogumda sizi bekleyen bir ödül var. Gelip alır mısınız acaba :)

    YanıtlaSil
  19. nefis görünüyor
    kokusunu hissettim desem :)

    YanıtlaSil
  20. kıvamını çok güzel tutturmuşsun bende orta karar severim,az işde değilmiş hani,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel anlatmışsın. Harikasın canım. Mis gibi de kokmuştur. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Pazarda hala portakal bulmak mümkün. Hem de daha uygun fiyatta. Deneyeceğim. Blogumda da yayınlarım belki ben de senin aracışığın ile :)

    YanıtlaSil
  23. Rengi muhteşem,afiyet olsun sizlere,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  24. Ellerine sağlık,Şehrinaz da da görmüş beğenmiştim.Portakal reçeli hiç denemedim şimdiye kadar ,heveslendim bak şimdi:)İş çıkardın bana:)Afiyetle,huzurla tüketin...Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  25. tık tııık. ödülünüz var. bloguma buyurmaz mısınız? ayrıca reçel nefis görünüyor. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. reçel pek sevmem ama,incir reçelini dayanamam:)ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Vavvvv görüntü süper. Ellerine sağlık olsun canım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Canim harika görünüyor, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  29. nefis bir görüntü ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  30. Kahvaltıda reçeli çok severim ama portakal reçelini hiç yemedim :) Gerçekten çok güzel görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  31. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞLAR..

    YanıtlaSil
  32. anlatımınız detaycılığınız harika yaa!!elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdi yaptım reçeli szin tarifle 7 kere haşladım genede acı oldu.benim fikrim beyaz kısımların ayrılmasından yana en başta.böyle çok acı oluyor.genede sağolun paylaşım için

      Sil
  33. şimdi sizin tarifinizi yaptım.7 kez haşladım ama acı oldu genede benim fikrim kabukların soyulup beyaz kısmın ayrılmasından yana baya acı oluyor böyle.genede elinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. şimdi sizin tarifinizi yaptım.7 kez haşladım ama acı oldu genede benim fikrim kabukların soyulup beyaz kısmın ayrılmasından yana baya acı oluyor böyle.genede elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba;
      aslında o kadar su değişimi ve haşlamaya acılık kalmaması gerekiyor,sorun nerede anlamadım.sizin dediğiniz gibi olursa reçel olmaz malesef ancak portakal marmeladı olur.inanın çok üzüldüm umarım yenmeyecek gibi değildir.

      Sil
  35. en sonunda tarifinizden cesaret alarak yaptım. 5 kez kaynattıp suyu değiştirdim acılık olmadı ancak içleri geçti, posası kaldı.
    acaba önceden kireç suyunda bekletsek daha diri mi olurdu? teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      Bütün olarak kaynatınca böyle bir sorunla ben hiç karşileşmadım hatta üstte fotoğraf var portakalların içi hiç etkilenmedi bile diyebilirim.üstelik ben neredeyse 10 defa su değiştirip kaynattım.acaba siz dilimleyip mi kaynattınız .onu yazmamışsınız.Kireç yöntemine gelince onu hiç denemediğim için bir şey diyemiyorum malesef.
      sevgiler...

      Sil
  36. merhaba,
    tarifte hiç su kullanmadıgınızı görüyorum..dogru mu acaba?yani sadece portakallar şekerle sulanmış mı olcak?

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..