Bu Blogda Ara

4 Temmuz 2012 Çarşamba

İRMİK HELVASI ve BERAT KANDİLİ (2012)

İRMİK HELVASI
   Herkese güzel bir gün ve hayırlı,bereketli kandiller diliyorum.Rabbim ettiğimiz tüm dua ve tövbeleri kabul etsin (AMİN).
   Bugünün anlam ve önemine yakışacak bir tarifle kandilinizi kutlamak istedim.Ne kadar kolay görünse de püf noktalarına uymazsanız ve el alışkanlığınız yoksa iyi bir irmik helvası yapamazsınız.Tıpkı benim ilk yapmaya başladığım dönemlerdeki gibi.

  En güvenilir diye düşündüğüm sitelerden aldığım tariflerle bile eşimi ve kendimi memnun edecek helvayı yapamamıştım.Çoğu malesef ayrıntılara girmiyor,bende o zamanlar hiç helva yapmamışım,direk onların yazdıklarına uyuyordum ama olmuyordu işte !
   Baktım olmuyor kendi kafama göre yapmaya karar verdim.Deneme yanılmayla doğru yapımı ve ölçüleri bulmuştum.Zaten belli kuralları vardır irmik helvası yapmanın,ben sadece kimseye değil kendi el becerime dayanarak yaptım ve ilk yaptığımda da olmuştu.Eşimden de benden de tam not almıştı.Biz şerbetini bol seviyoruz,çok kuru irmik helvası genel olarak makbul değildir,hele bizde hiç makbulü yoktur.
  Fotoğrafını çekemeden bittiği için bir türlü yayınlayamamıştım,kısmet bugüneymiş.
   Ben sıcak yemek için genelde bu ölçülerle az yaparım siz dilerseniz,ölçüleri çoğaltarak yapabilirsiniz.İdeal kıvam ve lezzette bir helva istiyorsanız ,mutlaka deneyin derim.

İRMİK HELVASI
MALZEMELER
1 su bardağı irmik
100 gr tuzsuz tereyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
demlemek için:
1/2 yemek kaşığı toz şeker

İRMİK HELVASI
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağı tencereye alıp eritelim ve yakmadan kızdıralım.Ardından irmiği ekleyip kısık ateşte,sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavuralım.Rengi dönünce ocaktan alıp şekerini ekleyelim ve karıştıralım.suyu ve sütü de ekleyip biraz daha karıştırıp tekrar ocağa alıp,orta ateşte önce kaynamaya,sonra kısık ateşte arada karıştırarak şerbetini çekmesini sağlayalım.Suyunu tamamen çekene kadar kavurmaya devam edelim.
Suyunu tamamen çekince ocağın altını kapatıp yarım kaşık şekeri de ekleyip,karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve 30 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Ilık olarak servis edelim.
Afiyet olsun...
YAPIM AŞAMALARı
İRMİK HELVASI
Tekrar hayırlı kandiller,sağlıcakla kalın...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

34 yorum:

  1. Hayırlı kandiller...Gerçekten konsepte uygun bir tarif olmuş...

    YanıtlaSil
  2. hakikaten bugüne layık bir tarif olmuş,ellerine sağlık. hayırlı kandiller canım

    YanıtlaSil
  3. hayırlı kandiller tatlım...
    irmik helvasını çok ama çok severim...
    ellerine sağlık...
    benimde evde irmik ve süt var..
    acaba yapsam mı?
    evet evet kesinlikle yapmalıyım..
    ama fıstık yok...
    olsun seninkinde de yok...
    napalım bu seferlik böyle olsun...
    sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  4. Bende bugün ne yapsam diye düşünüyordum.Size de hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  5. Tekrar hayırlı kandiller,bende kandilde irmik helvasına ya da pişiye bayılırım.Ellerine sağlık,reyhancım.

    YanıtlaSil
  6. Kararmış gönüllerimizi gözyaşlarıyla yıkayıp bembeyaz bir yaprak gibi olabilmek ve Allah-u Teala'dan, Beraat Belgemizi alabilmek umuduyla...Beraat Gecemiz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  7. ELLERİNE SAĞLIK,BENDE İRMİK HELVASINI SICAK SEVERİM.KANDİLİN MÜBAREK OLSUN

    YanıtlaSil
  8. Hayırlı Kandiller Dua ile iç içe..
    RABBIM Her daım yar ve yardımcın olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Emeğine sağlık..Kandilin mübarek olsun:)

    YanıtlaSil
  10. Hayırlı kandiller canım. Çokta severim irmik helvasını. Özelliklede bu sıcaklarda vanilyalı dondurma ile. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. sunum harika uygun eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. Kandiliniz mubarek olsun RABBİM dualarınızı kabul ve makbul eylesin sevgiler

    YanıtlaSil
  13. ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
    ALLAH KABUL ETSİN..
    HAYIRLI KANDİLLER.

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık.Sizinde kandiliniz kutlu olsun.ölçüyü az tutmanız iyi olmuş. Helva sıcakken güzel oluyor.Ben hep 1 pk yaparım.Soğuyunca aynı tadı vermiyor.Tarifi deniyorum Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. RABBİM'İze açılan ellerin,yapılan duaların kabul olunduğu.Rahmet ve mağfirete ulaşmayı ifade eden.Berat Kandiliniz mubarek dualarınız kabul olsun canım.
    Ailece Kandilinizi kutlar,sağlıklı hayırlı ömürler dilerim.
    İrmik helvası nefis görünüyor ellerine sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık...Tam kandile uygun olmuş..Hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil
  17. hayırlı kandiller canım sunumun yine şahane ellerin dert görmesin :)
    dimi ama püf nokta o kadar önemliki tarifi bilen sanki tüm detayı anlatmış gibi hissediyor ama ilk denemelerini yapana yeterli olmayabiliyor...

    YanıtlaSil
  18. Hayırlı kandiller blog arkadaşım :)

    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Simdi bu nefis helva burda olmaliydi tatli krizindeyim
    Ellerine saglik canim seninde kandilin mubarek olsun

    YanıtlaSil
  20. hayırlı kandiller canım bu arada irmik helvasıda harika tabi ki eline koluna sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. Bayilirim irmik helvasina..ellerine saglik..hayirli kandiller..Yagiz i kucakladim

    YanıtlaSil
  22. Reyhan hanımcım denedim tarifini.Çok güzel oldu.Şekerli sevdiğini söylediğin için ben miktarı biraz azaltım gerçekten de tam istediğim gibi oldu.Paylaşım için teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize çok sevindim,evet azıcık şekeri fazla yapıyorum ben ki,sizin dediğiniz nedenle de özellikle belirtmiştim iyikide öyle yapmışım,afiyet bal olsun,hayırlı kandiller..

      Sil
  23. Çok severim, ellerine sağlık, Allah kabul etsin. Hayırlı Kandiler.

    YanıtlaSil
  24. Ellerine sağlık canım , hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  25. çok güzel gözüküyor, içim gitti: )

    YanıtlaSil
  26. Denendi test edildi,harika.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  27. Denendi test edildi,harika.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. 4 sene önce vermiş olduğunuz tarifi şimdi görüp yaptım bende dediğiniz gibi cıvık sevenlerdenim komşumuz sevim teyze hep öyle yapardı anneme yap derdim ama annem hep kum gibi yapardı hiç sevmezdim Allah sizden razı olsun ellerinize kollarınıza sağlık başta yaparken tedirgin oldum ya buda olmazsa diye ama tam istediğim gibi bakalım annemler de beğenicek mi tekrardan çok sağolun iyi ki bu tarifi bizimle paylaştınız iyi günler

    YanıtlaSil
  29. çok güzelmiş

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..