20 Eylül 2012 Perşembe

VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ

VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ

Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
  Dünkü sarmanın üzerine bugün de bir tatlı ikram etmek gerekir dedim ve nefis sütlü bir tarlı getirdim sizlere.Benim çocukluğumun tatlısıdır su muhallebisi,mahallemizde küçük yıkık,dökük bir dükkanda su muhallebisi satan bir amcamız vardı,şuan hayatta mı bilemiyorum ama tüm harçlığımı o'na ve leblebi tozuna yatırırdım ve ben o gün bugündür en kaliteli yerlerde bile öyle su muhallebisi yemedim.Belki de bu tarifteki gibi hafif süt katıyordu,üzerine de gül suyu ve pudra şekeri,yemeye doyamazdık.Yıllarca aradım durdum ama hala o muhallebiyi bulamadım.Bu tarif onun gibi mi ? derseniz,yok derim ama daha yakın sanki.Bu vesileyle çocukluğumu da anmış oldum hey gidi günler heyyy...
  Sade suyla yapılanlar bana çok acı geldiği için,en azından dışarıda yapılanlar öyle, ne alıyorum ne de yiyorum. Bu nedenle bende Nilay gibi yarı yarıya sütlü yaptım.Hem vişne sosuyla sundum hem de gül suyu ve pudra şekeri dökerek sundum.Başka soslarla da yapabilirsiniz,ama vişne de pek yakıştı,deneyin derim.

   Tarif Nilay'dan o'na da buradan çok teşekkür ediyor birde üzerine öpüyorum :)
VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ
MALZEMELER

2 su bardağı su
2 su bardağı süt
yarım su bardağından bir parmak fazla nişasta
1 su bardağı toz şeker

vişne sosu için:
1 su bardağı çekirdeksiz vişne
1 silme yemek kaşığı nişasta
3-4 yemek kaşığı toz şeker (eğer az şekerli seviyorsanız sosun şekerini azaltabilir yada hiç kullanmayabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle nişastayı ve sütü tencereye alıp nişasta eriyene kadar karıştıralım.Üzerine suyu ve şekeri de ekleyip ocağa alalım.karışım koyu muhallebi kıvamı alana kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim.
muhallebiyi ıslattığımız borcam tepsiye dökelim ve ılımaya bırakalım.

  Vişne sosu için,vişneyi,şeker ve nişastayı sos tenceresine alıp iyice karıştıralım ki nişastanın topakları kalmasın.Vişnenin suyu çok az sa birkaç kaşık su ilave edip ocağa alalım.Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.
  Muhallebiyi de ,sosu da buzdolabında birkaç saat dinlendirelim.Servis yapacağımız zaman kare dilimler kesip üzerine dilediğimiz kadar vişne sosu döküp soğuk olarak servis edelim.

AFİYET OLSUN...

56 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık harika olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık pek güzel,nostalji olmuş valla...Bizim memleket olan Adana'da bu şekil yapılıp üzerine kar ve kırmızı şerbetle adı bici bici olan bişey yapılırdı...onu hatırladım...Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bici bici yi muhallebinin üzerine döktüklerini bilmiyordum,güzel olur sanki ama çabuk yemek gerek kar eriyince muhallebide sulanır.sağol canım...

      Sil
  3. ellerine sağlık...
    muhallebi çok severim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim sevmez ki,sağol canım benim...

      Sil
  4. Hımm nefis bir muhallebi görünüyor ellerine sağlık canım. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim banu'cum,sevgiler..

      Sil
  5. Canım benim çok güzel bir tat aslında artık çok yapılmıyor ama unutturmamak lazım bu lezzeti. Çünkü bu bir osmanlı tarifi..Sevgilerimle ellerine sağlık. Tarif gönderenin de paylaşmayı seven yüreğine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. unutmamak unutturmamak lazım,sağol canım....

      Sil
  6. Ellerine saglik leziz görünüyor afiyetler olsun canim.

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık tatlım müthiş müthişşş :))
    leblebi tozu mu bak duyunca bile canım çekti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ah bak yine aklıma geldi senin yüzünden,birde boğazımda kalırdı onu bile özledim:)sağol canım benim....

      Sil
  8. ellerine sağlık canım:)
    muhallebi nefis görünüyor:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık süper görünüyor hem de sütlü tatlının verdiği hafiflikle eminim çok lezzetlidir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle,çok teşekkür ederim...

      Sil
  10. su muhallebisine bayılırım ama her yerde güzel yapamıyorlar gerçekten,şöyle pudraşekeri ve gülsuyu bol .Sende tarifini görünce bayıldım hele ki vişne sosla dahada güzel olmuştur,eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef canım dışarıda yediğim hiç bir su muhallebisini beğenmedim,ama bu gayet güzel oluyor,azıcık değiştirilmiş bir reçete ama en azından leziz:)sağol canım...

      Sil
  11. çok güzel gorunuyor emınım vişne sosu da ayrı bır tat katmıstır ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten çok farklı bir lezzet kattı,sağolasın canım...

      Sil
  12. Kaç zamandır aklımda yapmak. iyi ki tarif vermişsin, en kısa sürede yaparım inşaallah. Ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel tesadüf olmuş bak:)beğeneceğini düşünüyorum,sağolasın....

      Sil
  13. Ahhh..çocukken annem çok yapardı ve ben su muhallebisinden hiç hoşlanmazdım. Ama şimdi o günlere duyduğum özlemden mi bilemiyorum su muhallebisi yapmak istiyorum. Ama önce annemden tarifi bulmam lazım. Dediğiniz gibi pudra şekeri ve gülsuyu ilaveli bir tatlıydı. Yapınca paylaşırım inşaallah..Ellerinize sağlık, afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annenizin tarifini bulursanız bende isterim,hala aradığım lezzeti tam bulamadım,aradığım belki o tariftir:)teşekkr ederim...

      Sil
  14. canım ellerine sağlık. muhteşem bir görüntü:)

    YanıtlaSil
  15. Rahmetli annem de pelte yapardı, malzeme aynı ama süt koymazdı suyla yapardı, su muhallebisi hiç yemedim ama pelteyi çok severim, o da çok çok hafif bir tatlıydı....eline sağlık canım..
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında orjinali öyledir ama ben biraz sütle yapıp tatlandırdım,sağol ablacım...

      Sil
  16. I like cherries very much:) In Poland cheries are wiśnie. This is very similar like your language:)

    YanıtlaSil
  17. Tarifi okuyunca hatırladım, çok eskiden bizim evde de yapılırdı. O zaman anneme yememek için direnirdim. Şimdi de resmine bile imreniyorum. :)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AH BİZ ÇOCUKKEN DEMEK GELDİ İÇİMDEN,BENDE O GÜNLRDE YEMEDİĞİM BİR ÇOK ŞEYE KAYAR AKLIM,TEŞEKKÜR EDERİM...

      Sil
  18. benim de çocukluğumun e güzel anılarındandır:)) taaaaa 45 yıl önceleri:)) benim yediğim şekersizdi üstüne p.şekeri dökülürdü
    şifa olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BENİM YEDİĞİM ŞEKERSİZ MİYDİ HATIRLAMIYORUM ABLA AMA,ŞİMDİKİ YAPILAN ŞEKERSİZLERDEN ÇOK DAHA LEZİZDİ,SAĞOL ABLACIM,ÖPERİM..

      Sil
  19. en sevdiklerimdendir, ellerine canım:))

    YanıtlaSil
  20. ama ama ben bayılırım su muhallebisine.. çok güzel görünüyor.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama ama bende :)teşekkür ederim...

      Sil
  21. Hmmm...yarin yapmali ....afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  22. Vişneli tüm tatlılara bayılırım... Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  23. Ellerine saglık ,
    Nefissssss olmuş .
    Gul suyuyla yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gül suyuylada nefis ama bşir kısmına bu sostan yapmanı öneririm,sağol canım...

      Sil
  24. Offf olsaydi ammada yerdim..nefis gozukuyor ellerine saglik..sevgiler :)

    YanıtlaSil
  25. Canim ellerine saglik olsun.. Hizina yetisemiyorum.. Masallah..
    Her gune bir tarif deyelim buna.. :)n
    Cok guzel gozukuyor.. Aldim bir dilim..
    Hayirli gunler canim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hergün olmasa da 2 günde bir atmak lazım:)sağol canım benim...

      Sil
  26. En sevdiğim sütlü tatlı su muhallebisidir. Nefis gözüküyor. Hem de vişneli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  27. BİR TABAK DAHA RİCA EDEBİLİRMİYİM ÇOK LEZZETLİ OLMUŞTA
    :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..