KABAK GRATEN |
Öncelikle yorumlarınızla,mesajlarınızla beni bu hasta halimle yalnız bırakmadığınız için ve güzel önerileriniz için çok teşekkür ediyorum.İyi ki varsınız.
Blog yazmanın belki de en güzel yanı bu, yüzünü gördüğünüz ve hiç görmediğiniz, kimisi yakınlarda kimisi ulaşamayacağınız kadar uzakta güzel insanlar kazanmış olmak.Sırf bunun için bile yazmaya değer.
Bugün çok güzel bir kabak yemeğini ve beşamel sosun en güzel şekilde nasıl yapılabileceğini yazdım.Sizinde eklemek istediğiniz bir şeyler olursa lütfen yazın,severek okurum ve uygularım.
Kabak graten nefis bir ara sıcak desem başım ağrımaz,kabak sevmeyen biri bile rahatlıkla yiyebilir.Eğer içinde kabak olduğu anlaşılmasın, çocuğum yada sevmeyen biri hiç anlamadan yesin derseniz kabakları daha küçük doğrayabilirsiniz.Mutlaka deneyin derim.
MALZEMELER
3 adet kabak
tuz
taze çekilmiş karabiber
zeytinyağı
kıymalı harç için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
200-250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
Beşamel sos için:
reçete aşağıda
üzerine:
yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri
HAZIRLANIŞI
Öncelikle kabakları yıkayıp yuvarlak kesip derin bir kaba alalım.Üzerine tuz ve karabiberi serpelim,birazda zeytinyağı gezdirip güzelce harmanlayalım. Borcam bir fırın tepsisine yerleştirip 200 dereceli fırında kabaklar hafif yumuşayana kadar (yaklaşık 25 dakika ) pişmeye bırakalım.
Diğer taraftan kıymalı harç için tavaya yağımızı alıp ısıtalım.Kıymayı ekleyip kavuralım.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçasını ekleyip biraz daha çevirdikten sonra tuz ve baharatlarını ekleyip,karıştırıp ocaktan alalım.
Hafif yumuşayan kabakları fırından çıkarıp kıymalı harcı üzerine döküp biraz karıştırıp tekrar fırına sürelim.Bu defa kabaklar tamamen yumuşayana kadar pişireceğiz.O pişene kadar beşamel sosumuzun hazırlığını yapalım (tarif aşağıda) Pişen kabakların üzerine beşamel sosu döküp hafifçe sallayarak ya da bir bıçak ,çatal yardımıyla küçük dokunuşlarla beşamel sosun kabakların arasına doğru akmasını sağlayalım.En son üzerine yeteri kadar kaşar peyniri rendesi serpip tekrar fırına verelim,fırının alt bölmesinde, kaşar peyniri eriyip hafif kızarıncaya kadar pişirelim.
Ağız ve yemek borumuzun sağlığı için ılık olarak servis edelim :)
BEŞAMEL SOS YAPIMI |
malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber
1/2 çay bardağı kaşar peynir rendesi
hazırlanışı
Öncelikle tereyağını tavaya alıp eritelim.Unumuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.Kavrulan una 2 bardak soğuk sütü bir seferde dökelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Beşamel sos kıvamını aldığında kaşar peyniri rendesini de ekleyip hızlıca karıştırıp ocaktan alalım.
Püf noktaları:
1. İyi bir beşamel sos için mutlaka tereyağ kullanmalısınız.Birde yapıştırmayan tabanlı bir kapta pişirmelisiniz.
2. Beşamel sos illaki bu ölçülerle yapılacak diye bir şey yok,ama kaç kaşık tereyağ koyduysanız aynı miktarda un koymak zorundasınız.Tabi süt miktarını da ona göre çoğaltmalı ya da azaltmalısınız.
3. Ben daha lezzetli olduğu için kaşar peyniri rendesi de ekliyorum ama siz katmasanız da olur.
4. Orjinal kıvamı budur ancak bazı yemeklerde biraz daha süt katarak daha akışkan yada daha az katarak kıvamlı bir beşamel sos yapmak mümkündür.Mesela daha rahat servis etmeniz gereken yemeklerde süt miktarını biraz azaltabilirsiniz.
5. Sütü yavaş yavaş dökmek topaklanmaya önlemez aksine topaklanma riski daha fazladır,mutlaka tek seferde dökmelisiniz,bir yandan da hızlıca karıştırmalısınız.
KABAK GRATEn |
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Geçmişler olsun canım, ellerine sağlık.
YanıtlaSilSAĞOL TATLIM...
SilCanım beşamel sos bayılırım ve çok sık kullanırım graten nefis olmuş ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsağol derya'cım...
SilNefis görünüyor, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSevgiler.
Nerdeyse hergun degisik guzel lezzetli yemekler..size gelecegim birgun:))Ellerine saglik, kabak cok pisiririm ama sebze olarak hic boyle denemedim..denenecekler arasinada ilave ettim:))
YanıtlaSil(Umarim kendini cok daha iyi hissediyorsundur artik..Yagizida kucakladim)
çok şükür daha iyiceyim,sağolasın.Valla gelme demem bu mamaları yedirecek birileri lazım :)
SilBizde çok sevilen yemeklerden:))Kabağın her türlüsüne bayılırız.Ellerine sağlık.SEVGİLER,SELAMLAR...
YanıtlaSilsevilmez mi?diyeceğim ama sevmeyen çok :)sağol canım...
SilNefis olmuş harika görünüyor ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilsağol canım...
SilBeşamel soslu yemekleri çok severim ama kabakla hiç yapmadım görüntü çok güzel beni mutlaka yap diyor,ellerine sağlık.Sevgilerimle..
YanıtlaSilmutlaka denemelisin,nefis oluyor.sağol canım...
Silama benn bu yemeğe bayılırım :))
YanıtlaSilellerine sağlık canım...
sağol tatlım :)
SilGeçmiş olsun canım benim, harika bir yemek tamda kabak sevmeyenler için, ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilsağolasın ablacım...
SilGecmis olsun canim. İnsallah iyisindir .
YanıtlaSilBesamel sosu ben daha once hic sevmezdimş icinde sut olayi bana garip geliyordu. Sonradan lazanyada kullandim nasil sevdim anlatamam.
Bu yemeye de yakisiyor. Eline saglik olsun canim.. Harika goruntu harika tarif olmus.
bende ilk lazanyayla başlamıştım,birçok yemekte kullanır oldum,daha iyiyim canım,sağolasın...
SilSebze olsunda ee senin elinden olsunda daha ne olsun başka bişi istemem :)
YanıtlaSilellerine sağlık tatlım benim ama banaa bak tam toparlanmadan yorma kendini anlaşıldı mı :) öpüyorum sizi kocaman :)
ah canım zaten kendimi bu kadar yorduğum için iyileşemedim bu defa:)sağol tatlım,öpüyorum...
SilCanım çok geçmiş olsun şimdi okudum hasta olduğunu:( Umarım daha iyisindir...
YanıtlaSilEllerine sağlık nefis görünüyor. Ben kabak, brokoli ve karnabahar gretanı çok sık yapıyorum. Sağolsun eşim beşamelli yemekleri fazla tercih etmese de ben çoook seviyorum:))))
Öpüyorum canım acil şifalar diliyorum...
Sevgiler...
allah'tan bizde herkes seviyor da rahat rahat yapıyorum:)daha iyiyim canım ,sağolasın öpüyorum...
SilNefis bir yemek olmuş,ellerinize sağlık..kabağın her haline bayılırım zaten..
YanıtlaSilçok teşekkür ederim..
Silgeçmiş olsun canım,bu beşamel sos çok güzel,hele ne güzel görüntü çıkıyoru ortaya ,ellerine sağılık.
YanıtlaSilteşekkür ederim...
SilReyhan bende dün kabak beğendi yaptım bayılıyorum kabak ve başamelin birarada oluşuna...senin yaptığına ben ara katlara peynir ve dereotuda koyarım....seninkide nefis gözüktü...Başamel sık sık yaptığım bir şey ama her seferinde topaklanmamasına engel olamıyorum eskiden evimde blendır yokken yada bekarken daha iyi yapardım ama evde blendır olduğundan beri nasıl olsa geçiririm düşüncesiyle çok kafama takmıyorum ama senin dediğin gibi sütü 1 kerede dökeyim bidahaki sefere..ama ben çelik tencerede yapmayı tercih ederim hem çırp telinden hemde blendırdan...Ölçülerimiz aynı ben bu ölçüde yapıyorum...Umarım artık dahada iyisindir....sevgiler canım...
YanıtlaSileskiden topaklanmıyorsa o blendırın rahatlığındandır canım :)ben teflonda yapıyorum ama tel çırpıcıyı da ona uygun kullanıyorum zaten blendır kullanmıyorum bu nedenle sorun olmuyor.böyle de denemeni tavsiye ederim nefis oluyor.sağol canım şükür iyiyim.
SilCanım yeni gördüm çok geçmiş olsun,umarım daha iyisindir..
YanıtlaSilEvde kabak bolca varken yapsam çok iyi olur aslında..
Ben çok seviyorum kabağı ama çocuklar burun kıvırıyorlar..
Ellerine sağlık canım..
kendine iyi bak..
bu tarifi çocuklar sevebilir tatlım ama biraz küçük doğra anlamasınlar.daha iyiyim canım,sağolasın.öpüyorum...
SilKabak kabak olalı bu kadar güzel sunulmamıştır herhalde.. Graten yemeklere bayılırım her zaman.. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :))
Silgeçmiş olsun .Ellerine sağlık .görüntü çok güzel iştah açıçı
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilHasta mı oldun aa:((? Umarım önemli bir şey değildir, geçmiş olsun kendine iyi bak, bu arada kabek grateni yıllardır hep duyarım, resimlerini görürüm, çok muhteşem gözüküyor ama hiç yemedim, yapmadım da ama seninkini denesem diyorum tabii kıymasız haliyle:)eline sağlık afiyet olsun...
YanıtlaSilsevgilerimle ben de öpüyorum canım...
evet abla fena hasta oldum ama şimdi daha iyiyim.tavsiye ederim çok güzel oluyor,sen kıymasız yap ama içine biraz daha kaşar rendesi ekle,sağol ablacım ,öpüyorum...
SilHarika görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilgeçmi,ş olsun hava değişince hastalık kabıda:))
YanıtlaSilellerine sağlık yenmezmi bu senin elinden:)))
öyle valla çok dikkat etmek gerek.sağol canım...
SilMerhaba, harika görünüyor ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSitenizi yeni kesfettim hemen takibe aldim
Benimkine de sizi beklerim
Sevgiler
teşekkür ederim,sevgiler...
SilBeşamel soslu herşeyi çok seviyorum. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilKabak gratene kiyma konmaz..bari tarifin adini degistirseydiniz..
YanıtlaSilGraten ne demektir ,kelime anlamı nedir tam olarak bildiğinizden emin misiniz ? bence değilsiniz !
Silbir araştırın derim.