17 Ekim 2012 Çarşamba

KABAK GRATEN ve BEŞAMEL SOS YAPIMI

KABAK GRATEN
Herkese merhabalar.
  Öncelikle yorumlarınızla,mesajlarınızla beni bu hasta halimle yalnız bırakmadığınız için ve güzel önerileriniz için çok teşekkür ediyorum.İyi ki varsınız.
Blog yazmanın belki de en güzel yanı bu, yüzünü gördüğünüz ve  hiç görmediğiniz, kimisi yakınlarda kimisi ulaşamayacağınız kadar uzakta güzel insanlar kazanmış olmak.Sırf bunun için bile yazmaya değer.
  Bugün çok güzel bir kabak yemeğini ve beşamel sosun en güzel şekilde nasıl yapılabileceğini yazdım.Sizinde eklemek istediğiniz bir şeyler olursa lütfen yazın,severek okurum ve uygularım.
Kabak graten nefis bir ara sıcak desem başım ağrımaz,kabak sevmeyen biri bile rahatlıkla yiyebilir.Eğer içinde kabak olduğu anlaşılmasın, çocuğum yada sevmeyen biri hiç anlamadan yesin derseniz kabakları daha küçük doğrayabilirsiniz.Mutlaka deneyin derim.

MALZEMELER

3 adet kabak
tuz
taze çekilmiş karabiber
zeytinyağı

kıymalı harç için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
200-250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber

Beşamel sos için:
reçete aşağıda

üzerine:
yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kabakları yıkayıp yuvarlak kesip derin bir kaba alalım.Üzerine tuz ve karabiberi serpelim,birazda zeytinyağı gezdirip güzelce harmanlayalım. Borcam bir fırın tepsisine yerleştirip 200 dereceli fırında kabaklar hafif yumuşayana kadar (yaklaşık 25 dakika ) pişmeye bırakalım.
  Diğer taraftan kıymalı harç için tavaya yağımızı alıp ısıtalım.Kıymayı ekleyip kavuralım.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçasını ekleyip biraz daha çevirdikten sonra tuz ve baharatlarını ekleyip,karıştırıp ocaktan alalım.
  Hafif yumuşayan kabakları fırından çıkarıp  kıymalı  harcı üzerine döküp biraz karıştırıp tekrar fırına sürelim.Bu defa kabaklar tamamen yumuşayana kadar pişireceğiz.O pişene kadar beşamel sosumuzun hazırlığını yapalım (tarif aşağıda) Pişen kabakların üzerine beşamel sosu döküp hafifçe sallayarak ya da bir bıçak ,çatal yardımıyla küçük dokunuşlarla beşamel sosun kabakların arasına doğru akmasını sağlayalım.En son üzerine yeteri kadar kaşar peyniri rendesi serpip tekrar fırına verelim,fırının alt bölmesinde, kaşar peyniri eriyip hafif kızarıncaya kadar pişirelim.
  Ağız ve yemek borumuzun sağlığı için ılık olarak servis edelim :)


BEŞAMEL SOS YAPIMI
BEŞAMEL SOS YAPIMI

malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber
1/2 çay bardağı kaşar peynir rendesi

hazırlanışı

  Öncelikle tereyağını tavaya alıp eritelim.Unumuzu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.Kavrulan una 2 bardak soğuk sütü bir seferde dökelim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim. Beşamel sos kıvamını aldığında kaşar peyniri rendesini de ekleyip hızlıca karıştırıp ocaktan alalım.

Püf noktaları:

1. İyi bir beşamel sos için mutlaka tereyağ kullanmalısınız.Birde yapıştırmayan tabanlı bir kapta pişirmelisiniz.
2. Beşamel sos illaki bu ölçülerle yapılacak diye bir şey yok,ama kaç kaşık tereyağ koyduysanız aynı miktarda un koymak zorundasınız.Tabi süt miktarını da ona göre çoğaltmalı ya da azaltmalısınız.
3. Ben daha lezzetli olduğu için kaşar peyniri rendesi de ekliyorum ama siz katmasanız da olur.
4. Orjinal kıvamı budur ancak bazı yemeklerde biraz daha süt katarak daha akışkan yada daha az katarak kıvamlı bir beşamel sos yapmak mümkündür.Mesela daha rahat servis etmeniz gereken yemeklerde süt miktarını biraz azaltabilirsiniz.
5. Sütü yavaş yavaş dökmek topaklanmaya önlemez aksine topaklanma riski daha fazladır,mutlaka tek seferde dökmelisiniz,bir yandan da hızlıca karıştırmalısınız.

KABAK GRATEn
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

48 yorum:

  1. Geçmişler olsun canım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Canım beşamel sos bayılırım ve çok sık kullanırım graten nefis olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Nerdeyse hergun degisik guzel lezzetli yemekler..size gelecegim birgun:))Ellerine saglik, kabak cok pisiririm ama sebze olarak hic boyle denemedim..denenecekler arasinada ilave ettim:))
    (Umarim kendini cok daha iyi hissediyorsundur artik..Yagizida kucakladim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok şükür daha iyiceyim,sağolasın.Valla gelme demem bu mamaları yedirecek birileri lazım :)

      Sil
  5. Bizde çok sevilen yemeklerden:))Kabağın her türlüsüne bayılırız.Ellerine sağlık.SEVGİLER,SELAMLAR...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevilmez mi?diyeceğim ama sevmeyen çok :)sağol canım...

      Sil
  6. Nefis olmuş harika görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. Beşamel soslu yemekleri çok severim ama kabakla hiç yapmadım görüntü çok güzel beni mutlaka yap diyor,ellerine sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin,nefis oluyor.sağol canım...

      Sil
  8. ama benn bu yemeğe bayılırım :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun canım benim, harika bir yemek tamda kabak sevmeyenler için, ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  10. Gecmis olsun canim. İnsallah iyisindir .
    Besamel sosu ben daha once hic sevmezdimş icinde sut olayi bana garip geliyordu. Sonradan lazanyada kullandim nasil sevdim anlatamam.
    Bu yemeye de yakisiyor. Eline saglik olsun canim.. Harika goruntu harika tarif olmus.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende ilk lazanyayla başlamıştım,birçok yemekte kullanır oldum,daha iyiyim canım,sağolasın...

      Sil
  11. Sebze olsunda ee senin elinden olsunda daha ne olsun başka bişi istemem :)
    ellerine sağlık tatlım benim ama banaa bak tam toparlanmadan yorma kendini anlaşıldı mı :) öpüyorum sizi kocaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah canım zaten kendimi bu kadar yorduğum için iyileşemedim bu defa:)sağol tatlım,öpüyorum...

      Sil
  12. Canım çok geçmiş olsun şimdi okudum hasta olduğunu:( Umarım daha iyisindir...
    Ellerine sağlık nefis görünüyor. Ben kabak, brokoli ve karnabahar gretanı çok sık yapıyorum. Sağolsun eşim beşamelli yemekleri fazla tercih etmese de ben çoook seviyorum:))))
    Öpüyorum canım acil şifalar diliyorum...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. allah'tan bizde herkes seviyor da rahat rahat yapıyorum:)daha iyiyim canım ,sağolasın öpüyorum...

      Sil
  13. Nefis bir yemek olmuş,ellerinize sağlık..kabağın her haline bayılırım zaten..

    YanıtlaSil
  14. geçmiş olsun canım,bu beşamel sos çok güzel,hele ne güzel görüntü çıkıyoru ortaya ,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  15. Reyhan bende dün kabak beğendi yaptım bayılıyorum kabak ve başamelin birarada oluşuna...senin yaptığına ben ara katlara peynir ve dereotuda koyarım....seninkide nefis gözüktü...Başamel sık sık yaptığım bir şey ama her seferinde topaklanmamasına engel olamıyorum eskiden evimde blendır yokken yada bekarken daha iyi yapardım ama evde blendır olduğundan beri nasıl olsa geçiririm düşüncesiyle çok kafama takmıyorum ama senin dediğin gibi sütü 1 kerede dökeyim bidahaki sefere..ama ben çelik tencerede yapmayı tercih ederim hem çırp telinden hemde blendırdan...Ölçülerimiz aynı ben bu ölçüde yapıyorum...Umarım artık dahada iyisindir....sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eskiden topaklanmıyorsa o blendırın rahatlığındandır canım :)ben teflonda yapıyorum ama tel çırpıcıyı da ona uygun kullanıyorum zaten blendır kullanmıyorum bu nedenle sorun olmuyor.böyle de denemeni tavsiye ederim nefis oluyor.sağol canım şükür iyiyim.

      Sil
  16. Canım yeni gördüm çok geçmiş olsun,umarım daha iyisindir..
    Evde kabak bolca varken yapsam çok iyi olur aslında..
    Ben çok seviyorum kabağı ama çocuklar burun kıvırıyorlar..
    Ellerine sağlık canım..
    kendine iyi bak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu tarifi çocuklar sevebilir tatlım ama biraz küçük doğra anlamasınlar.daha iyiyim canım,sağolasın.öpüyorum...

      Sil
  17. Kabak kabak olalı bu kadar güzel sunulmamıştır herhalde.. Graten yemeklere bayılırım her zaman.. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  18. geçmiş olsun .Ellerine sağlık .görüntü çok güzel iştah açıçı

    YanıtlaSil
  19. Hasta mı oldun aa:((? Umarım önemli bir şey değildir, geçmiş olsun kendine iyi bak, bu arada kabek grateni yıllardır hep duyarım, resimlerini görürüm, çok muhteşem gözüküyor ama hiç yemedim, yapmadım da ama seninkini denesem diyorum tabii kıymasız haliyle:)eline sağlık afiyet olsun...
    sevgilerimle ben de öpüyorum canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet abla fena hasta oldum ama şimdi daha iyiyim.tavsiye ederim çok güzel oluyor,sen kıymasız yap ama içine biraz daha kaşar rendesi ekle,sağol ablacım ,öpüyorum...

      Sil
  20. Harika görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  21. geçmi,ş olsun hava değişince hastalık kabıda:))
    ellerine sağlık yenmezmi bu senin elinden:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle valla çok dikkat etmek gerek.sağol canım...

      Sil
  22. Merhaba, harika görünüyor ellerinize sağlık.

    Sitenizi yeni kesfettim hemen takibe aldim

    Benimkine de sizi beklerim

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Beşamel soslu herşeyi çok seviyorum. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Kabak gratene kiyma konmaz..bari tarifin adini degistirseydiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Graten ne demektir ,kelime anlamı nedir tam olarak bildiğinizden emin misiniz ? bence değilsiniz !
      bir araştırın derim.

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..