PASKALYA ÇÖREĞİ |
Geçen haftaya başlarken bu yazımda hafiften hasta olduğumu yazmıştım ve haftaya öyle başlamıştım.Malesef nasıl yakalandıysam bu haftaya da aynı tempoda girdim.Bu defa çok ağır oldu,hiç hatırlamam 1 hafta boyunca hasta olduğumu.
Bugün bir şeyler yazmak için o kadar uğraştım ki,hastalığın üzerine birde elimi hangi tarifime atsam bir sorun çıktı vazgeçtim,sonunda taslakta uzun zamandır yatan eski çöreklerim ilişti gözüme.Eğer şuan bu yazıyı okuyorsanız başardım demektir:)
Neyse efendim gelelim konunun özüne,paskalya çöreğini hepimiz yapmasak da çoğumuz yemişizdir ve tabi çok severiz.Ben bu tarifi çok uzun zaman önce yanlış hatırlamıyorsam pakmaya'nın kitabından almıştım ama kendimce bayağı bir değiştirmek zorunda kalmıştım.Oradaki tarife göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağından emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.
MALZEMELER
1 paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
4 adet yumurta
2,5 fincan ılık süt
1,5 su bardağı pudra şekeri
100 gr margarin yada tereyağı
5 su bardağı un (hamur kendini toplamazsa biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
üst malzemesi için:
1 adet yumurta sarısı
iri taneli fındık
2 çay kaşığı pekmez
1 tutam şeker
PASKALYA ÇÖREĞİ |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle mayayı ılık sütte eritelim ,ardından oda sıcaklığındaki margarini yada tereyağı,sonra da diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim.Üzerini örterek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.Mayalanan hamuru iki dakika daha yoğurup gazını çıkaralım. Hamuru 6 eşit bezeye bölelim.10 dakika daha bekletip sonra her bir parçayı uzunca yuvarlayıp rulo şekli verelim.Uç kısımlar daha ince ortalar daha kalın olmalı.
Üstteki fotoğrafta da görüldüğü gibi saç örgüsü şekli verelim.Diğer 3 bezeye de aynı işlemleri uygulayıp,
45 dakika daha mayalanmaya bırakalım,eğer vaktimiz yoksa kapağı açık 50-60dereceli fırında 15-20 dakika kadar bekletebiliriz.Tekrar mayalanınca üzerine karıştırdığımız yumurta sarısı ve pekmez karışımını sürelim,ardından biraz toz şeker serpip kırık fındıkları serpip, 180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
Sıcak yada ılık olarak servis edelim.
Not: Dilerseniz daha fazla bezeye ayırıp daha küçük ve tek kişilik çöreklerde yapabilirsiniz.
Not: orjinal tarifine göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağında emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.Tercih sizin.
PASKALYA ÇÖREĞİ |
AFİYET,ŞEKER OLSUN...
Annem çok sever.Onu mutlu etmek istediğimde hep bunu yaparım:))Ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilne güzell,annenin ellerinden öperim,sağol canım...
Silah kıyamam canımıniçi yaa çok geçmiş olsun :( yorma kendini bol bol dinlen...
YanıtlaSiltarife diyecek birşey bulamıyorum inan ne kadar güzel duruyor öyle ya pamuk gibi maşallah maşallah sana :)öpüyorum kocaman tekrar çok geçmiş olsun...
sağol canım benimmm,bende seni kocamann öptüm...
Silçok severim ellerine sağlık reyhancım ayrıca çok çok geçmiş olsun...
YanıtlaSilsağol arzu'cum...
SilNefis olmuş,yarın sabah ilk işim denemek olacak..Çok severim..ellerinize sağlık..sonucu bildiririm..sevgiler..
YanıtlaSilbeğeneceğin düşünüyorum umarım yanılmam,çok teşekkür ederim...
SilCanım çok severim Paskalya Çöreğini nefis olmuş ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim derya'cım...
SilCanım benim ne harika yapmış ne harika anlatmışsın. Ellerine sağlık. Bereketle afiyetle yemeniz dileklerimle kocaman öptüm seni..
YanıtlaSilsağol canım benim,bende seni öpüyorum...
SilCanim benim su anda yazini okuyorum ve acaba bende kalkip yapsam mi diye dusunuyorum bu guzel tarifi..
YanıtlaSilHarika gozukuyor canim ..
Eline saglik olsun
Ruslarin cok severek yaptigi bir tariftir bu..
Eskiden Azerbaycanda cok rus vardi ve her bayramda bundan kesin yaparlardi.. Hatta dugun dogum gununde filan..
Ama gercekten lezzetli oluyor.
Bir aan bana o gunleri hatirlatti,,
Eline saglik olsun..
Afiyet olsun
aaa ne güzel bak ben bunları bilmiyordum,sağol canım benim,öpüyorum...
SilNormalde mahlep girer zaten siz de yanilmamissiniz,ben hep yaparim cok ama cok sevdigim bir cörektir sizin tarifinizle ayni ama pudra sekei 1 su bardagi,harika olmus ellerinize saglik efendim...
YanıtlaSilaslında yukarıda yazdım 1 su bardağı ama eşime çok tatsız gelince biraz çoğalttım.Mahlep orjinalinde olduğundan kattım zaten ama o tarifte yoktu neden bilmiyorum.çok teşekkür ederim...
SilCanim cok gecmis olsun ins. kisa zamanda toparlarsin..Corbani ihlamurunu eksik etme :)) Paskalya coreginin tarifini aldim, mutlaka denemek istiyorum ama bakim ne zaman..ellerine saglik..sevgiler.
YanıtlaSilher yöntemi denedim bir sürü de iğne yedim şimdi biraz daha iyiyim .çok teşekkür ederim...
SilÇok geçmiş olsun,benimde çok sevdiğim bir çörektir ellerine sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSilKuzucum sen tane karabiberi havanda dövsen içine biraz bal birazda zencefil döksende doğal ilaç gibi yesen sonra sıcak bir ıhlamur yanında paskalya yarına turp gibisin maşallah..
YanıtlaSilah denemediğim yöntem kalmadı,ama şimdi azıcık daha iyiyim,sağolasın,öpüyorum...
Silfırından misler gibi kokular geliyor.TEŞEKKÜRLER
YanıtlaSilevet evet:)teşekkür ederim..
Silacil şifalar dilerim,istirahatsiz geçmiyor maalesef
YanıtlaSilsağol ablacım,aynen öyle :(
SilÇok geçmiş olsun inşAllah en kısa zamanda eski sağlığına kavuşursun. Paskalya çöreğinin örme işini ilkokula giderken evde ben yapardım o yüzden ben de ayrı bir yeri var:)) ellerine sağlık
YanıtlaSilaaa ne güzel,e tabi küçüklere hep angarya işler düşerdi eskiden ama o bile keyif verirdi o zamanlarda:)sağol canım daha iyiyim...
Silben henüz yakalanmadım ama korkmuyor değilim etrafım hep hasta,sanada geçmiş olsun çörek çok güzel görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilaman dikkat et,havalar çok tehlikeli,teşekkür ederim...
SilReyhan geçmiş olsun canım...ben senin pataes çorbanı yaptım çok güzel bir çorba sen tekrar onu yap bence şifa olsun ben ameliyat sonrası o çorbadan çok zevk aldım.paskalya çöreği çocukluğumun bir tadı eskiden habersiz misafira gidince yada haber verincede mutlaka (tabii bukadar çeşit yok ozaman bir kısır bir kek meshur)bunlar alınırdı misafirlere ben severim ama senin gibi tatlı olanını bende de o kitap var...aslında yapmak lazım....ona file badem bulmam gerek burda yokturki....umarım hemen iyileşirsin.sevgiler
YanıtlaSilcanım öncelikle teşekkür ederim,hasta olduğumdan beri evi çorbasız bırakmadım ama patates çorbasına sıra gelmedi,evdeki bitince yapayım hemen:)bence de yapmalısın,kendi elinden daha leziz olur,illaki badem olması gerekmiyor benimde yoktu fındık kırıklarıyla yaptım hatta üzüm kuru üzüm bile ekleyebilirsin,o da çok yakışıyor...
SilÇok çok geçmiş olsun canım. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilsağol canım benim :)
SilIYI AKŞAMLA RTELINE SAĞLIK MIS GIBI
YanıtlaSiliyi akşamlar,teşekkür ederim..
Silellerinize sağlık..çok güzel görünüyor.tarifnizi deneyeceğimmm
YanıtlaSiltavsiye ederim,teşekkürler...
Silçok teşekkür ederim fuat bey...
YanıtlaSilpaskaliye çörekleri çok seviyordum,şimdi kendim yapmak zorundayım,keşfedilen şey keşfetmek olmaz herhalde ,ben biraz rom esansı koyuyorum ,asıl oymuş kokusunu veren ,tavsiye ediyorum ,ellerine sağılık,bayramda ben de biraz evde kalacam,yapmak istediğim o kadar çok şey var...
YanıtlaSilBAK BEN BUNU BİLMİYORDUM,SAĞOL CANIM BENİM...
Sil