Bir günlük aradan sonra herkese yeniden merhaba.
Kış hazırlıkları ağır aksak devam ediyor diye yazmıştım.Bu hafta biraz daha hazırlık yaptım ve sıcağı sıcağına hemen sizlere ulaştırayım istedim.
Hem konservesini hem de derin dondurucuda saklama yöntemlerini yazdım.Benim ilk tercihim konservesi,çünkü hem daha leziz oluyor hem de yemeye hazır oluyor.
O kadar leziz ki eminim sizlerde bir kere deneyince her sene yapacaksınız.Mutlaka deneyin derim.
Diğer kış hazırlıkları tariflerime de göz atmayı unutmayın.
Bu arada,Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
5 kg kırmızı kapya biber
10 diş sarımsak
5 çay kaşığı toz şeker
5 çay kaşığı tuz
2,5 çay bardağı zeytinyağı
2,5 çay bardağı elma sirkesi
1 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle biberlerimizi yıkayıp suyunu süzün.Üzerine bıçakla birkaç delik açıp közlemeçe yerleştirip ocakta közleyin.Közlenen biberleri bir poşetin içine alıp ağzını bağlayın ki kabukları kolay soyulsun.Tüm biberler bitene kadar aynı işlemleri tekrar edin..Poşette bekleyen biberleri soyun,çekirdeklerini çıkarın,doğrayın ve derince bir kaba alın.Soyduğumuz biberleri asla sudan geçirmeyin,köz tadını kaybetmesin.Kabın içindeki biberlerin üzerine doğradığınız sarımsakları,tuzu,şekeri,ince kıyılmış maydanozu,zeytinyağı ve sirkeyi ekleyip iyice harmanlayın.
Kavanozları ve kapakları 3-4 dakika kadar kaynar suda bekletip iyice kurulayın.Karışımı kavanozu sadece kapak kısmı boş kalacak şekilde doldurup,bir kaşığın sap kısmı ile karıştırıp içindeki havayı çıkarın ve kapağını kapatıp iyice sıkın.
kavanozların sığacağı kadar derin bir tencereye kavanozları yerleştirin,içine kavanozların üzerini kapatacak kadar su koyun ve kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra 30 dakika kadar kaynatın.Bu arada suyu azalırsa üzerine kavanozları kapatacak kadar kaynar su ilavesi yapın.Kaynayan kavanozları dikkatli bir şekilde sudan çıkarın kapağını tekrar sıkın ve temiz bir bez üzerine ters çevirin.Bir gece o şekilde kalsın,akma yaparsa buzdolabına kaldırın.Kapaklarını kontrol edin ortası bombe yapmamışsa ve bastırdığınızda içe göçmüyorsa vakumlama işlemi olmuş demektir.
Serin,karanlık ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
İkinci yöntem derin dondurucuda saklamak:
Bir kısmını da derin dondurucu da saklayabilirsiniz.Ben derin dondurucuya koyduğum biberleri doğramadan kabuğunu ve çekirdeklerini temizleyip saklıyorum.Dilediğim şekilde kullanıyorum.Mesela içine peynirle yapılmış güzel bir karışım hazırlayıp meze olarak sunabilirsiniz.Dilerseniz yine doğrayarak salata yapabilirsiniz.
Onu da doğrama işlemine kadar olan işlemleri aynen uygulayıp kilitli buzdolabı poşetine yerleştirip,fazla havasını aldıktan sonra sıkıca kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.
Püf noktaları:
1. Biberleri közlemeçte közlemek istemezseniz fırında hatta mikrodalga fırında bile közleyebilirsiniz,ancak aynı lezzeti bulamayacağınızı şimdiden söyleyeyim.Hatta mümkünse odun ateşinde közleyin lezzetine doyamazsınız.
2. Biberleri közledikten sonra kabuğunu soyarken ya da soyduktan sonra asla sudan geçirmeyin,bu hem lezzetinden çalan bir yöntemdir hem de köz tadını kaybetmesine sebep olur.
Afiyet olsun.
Bu arada,Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.
Ellerinize sağlık. Afiyetle yiyin. Bende çok severim bunu..
YanıtlaSilteşekkür ederim...
SilBen de közleyip atıyoum derin dondurucuya sonra istersem ekşiliyorum istersem yoğurtluyorum:) Ellerinize sağlık böylesi de harikadır..Sevgiler!
YanıtlaSilbenim buzlukta fazla yer kalmayınca birde böyle deneyeyim dedim:)ama buzluğa da attım bütün olarak,teşekkür ederim...
SilCanım biberler nefis olmuş,ben konserve domates yaptım ama biber yapamadım.Çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim burcu'cum...
SilOf of off ben bunu çok severim banada yolla canım.
YanıtlaSilyollamaz mıyım?:)sağol tatlım...
SilBu sene öyle çok biber yaptım kii,ev halkı kesin bıkıcak yemekten:))))
YanıtlaSilCanım Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşaAllah..
Ellerine sağlık.
biberden bıkılır mı şekerim,oh mis gibi yerdiniz.Ben fazla yapamadım,artık olduğu kadar:)sağol tatlım,öpüyorum...
SilEllerinize sağlık. Çok güzel ve iştah kabartıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
of of ne harika görünüyor. Ellerine sağlık canım..Afiyetle yersiniz inşallah..
YanıtlaSilsağol canım benim...
SilEllerine sağlık harika gözüküyor çok severim.Sevgiler..
YanıtlaSilteşekkür ederim mehtap,sevgiler...
SilEllerine sağlık canım nefis görünüyor...
YanıtlaSilSenin nefis Bal Parmak tatlısını da ben yaptım bak bakalım senin ki gibi olmuşmu:)) sevgilerimle öptüm:))
baktım canım harika olmuş ellerine sağlık.çok teşekkür ederim...
SilKözlenmiş patlıcanı da, kırmızı biberi de çok severim.. Nasıl güzeldir o köz kokusu mis gibi..
YanıtlaSilEllerinize sağlık, şimdiden afiyet olsun :)
hemde nasıl hemde nasıl ?sağol canım...
SilHarika olmuşlar ellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim hülya...
Silellerine sağlık canım..nefis görünüyor..sevgiler,hayırlı cumalar..dua ile
YanıtlaSilsağol canım,hayırlı cumalar...
SilCanım ellerine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.
YanıtlaSilsağol derya'cım...
Sileline sağlık.
YanıtlaSilben de pek severim.
ama hep hazır alırım.
:)
tembel senii :)
Silsağol tatlım...
Renkler beni mest ederken bu tadı yaşamaya bayılıyorummm ben :)
YanıtlaSilÇok sevgiler herkeze
bende en çok rengini seviyorum tabi tadına da bayılıyorum :)teşekkür ederim...
Silellerine sağılık,buzlukta her zaman olur bizde .
YanıtlaSilEşimde bu sene yaptı bunlardan kış için:)Ellerine sağlık..
YanıtlaSileşinizinde ellerine sağlık:)teşekkür ederim...
SilEllerine sağlık canım, dünyaları yapıyoruz kış için ALLAH yemeye nasip kısmet etsin ,sevgilerimle canım kolay gelsin.
YanıtlaSilamin canımm,sağolasın...
SilEllerine sağlık, harika görünüyor. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
Silsüperr elinize sağlık deniyorum okadar yaptım buzluğa koydum hep:)
YanıtlaSilafiyetle yiyin inşallah,reyhancım dolap dışında durması için şişeledikten sonra kaynatılsa acaba vakumlama olurmu diye düşündüm
YanıtlaSilevet ablacım büyük ihtimalle oluyor ,patlıcanı kaynatarak yapıyrum ama bunu az yapınca vakumlamadım,dolapta tazeliğini koruyor,tabi birde kapağını iyice sıkmak gerek,sağol ablacım...
SilBoyle gordukce kis icin yaptiklarinizi insanin da yapasi geliyor ama nerdeee.. Biberler super gozukuyor afiyetlen yersiniz insallah..miss gibide kokar onlar simdi salatalarda yemekte..ellerine saglik canim..Guzel hafta sonu diliyorum.
YanıtlaSilhemde ne güzel kokuyorlar:)sağol canım...
SilEllerine sağlık canım benim de kış için yaptığım tek şey bu oldu bu sene, ama bugün sanırım tarhana mı yoğuracağım...Afiyetle yiyin canım...
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
bende çok istememe rağmen tarhana yapamadım,sana kolay gelsin,sağol canım...
Silyaa ben ona resmen aşığım nutkum tutuldu sabah sabah :) ellerin dert görmesin canımıniçi öptüm seni.. ay birde afiyetler olsunnnnn :)
YanıtlaSilay yerim ben seni:)sağol tatlım bende seni öpüyorum..
Silbu kırmızı biberin lezzeti de kokusu da hiç birşeyde yok, harika, ellerine sağlık...
YanıtlaSilkesinlikle öyle,teşekkür ederim...
Silbayılırım
YanıtlaSilellerine sağlık
nefis gözüküyor
hayırlı sabahlar
teşekkür ederim,iyi geceler :)
Siloy oy bayılırım.. ama hazır yapılmış, önüme konmuş olanına..:)) tembelim ben tembel..
YanıtlaSilonu arada bende yapıyorum :)sağolasın...
SilMerhaba ben kavanoza koymak istiyorum ama sarımsak sirke v.s koymadan nasıl olur yardimci olun lütfen buzluk swvmiyoeum
YanıtlaSilKonserveleri ne kadar kaynatıyoruz acaba son işlemde
YanıtlaSilEllerinize saglik cok guzel gorunuyor bide bisey sorucam agzina kadar olan sey zeytinyagimidir acaba :)
YanıtlaSilCok güzel gorunüyor ellerinize saglik bide o agzina kadar olan kisim zeytinyagimidir acaba:)
YanıtlaSilEllerinize saglik cok guzel gorunuyor bide bisey sorucam agzina kadar olan sey zeytinyagimidir acaba :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim bilginiz için :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim bilginiz için :)
YanıtlaSilEllerinize saglik.yaptim harika oldu. Peki buzdolabinda muhafaza etmek zorunda miyiz acaba? Disarda kalsa bizulur mu?
YanıtlaSilMerhaba. Nekadar kapagi kapali kaldigi surece nekadar sure kalici olur
YanıtlaSilEllerinize sağlık eminim çok lezzetlidir.Benim sorum kavanozlara doldurduktan sonra dolapta muhafaza edelim dediniz ya dışarda kalsa bozulur mu acaba
YanıtlaSilbuzdolabında muhafaza etmesek dışarda bozulur mu ki?
YanıtlaSilMerhabalar,eğer kavanozları doldurduktan sonra kaynatıp vakumlama işlemini yaparsanız dışarıda da muhafaza edebilirsiniz.
Sil