KATMER |
Bugün sizlere,bir süre önce yapıp Twitter ve instagram 'da fotoğrafını paylaştığım ve çok çok istek alan bir tarifim var.Yapılış aşamalarını çekemediğim için malesef yayın yapamamıştım.Tekrar yapmak da ancak kısmet oldu.
Bu defa mümkün olduğunca tüm aşamalarını çekmeye çalıştım ve sonunda yayına alabildim.Katmer oldukça yağlı nefis bir yöresel lezzettir,en çok da Sivas'ın katmeri meşhurdur.Bende kendi çapımda yapıyorum işte,olmuyor mu? Bence gayet güzel oluyor.Belki profesyonel bir fırınım yok ama benimde teflon tavam var,eminim sizinde vardır,yani bizlerde yapabiliriz :)
Kaloriden korkanlar,yaz için kilo vermem lazım,diyetteyim diyenler hiç yanına yaklaşmasın benden söylemesi :)
Benim öyle bir derdim olmadığı için istediğim kadar yiyebilirim diyeceğim ama yine en az ben yedim sanırım.Her zaman söylüyorum benim sorunum yemekleri yaparken kokusuyla doymam.Yapıyorum ama hep en az ben yiyorum,sonra da aman ben niye kilo alamıyorum diye hayıflanıyorum :)
Neyse efendim eğer ben kaloriden korkmam diyorsanız mutlaka deneyin derim.İlerleyen zamanlarda çeşitlerini de deneyip sizlerle paylaşmak niyetimdeyim,bakalım neler çıkacak,haydi hayırlısı :)
Diğer yöresel lezzet tariflerime BURADAN,tuzlu hamur işi tariflerime BURADAN,kahvaltılık tariflerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
10 adet
MALZEMELER
5-5,5 su bardağı un
3 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
içine sürmek için:
7-8 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
açmak için:
un
üzerine sürmek için:
için bolca tereyağ
HAZIRLANIŞI
Öncelikle 5 su bardağı un,sıcak su ve tuzu derince bir kasede yoğurmaya başlayalım.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.Eğer elimize yapışıyorsa yavaş yavaş un ekleyerek biraz daha yoğuralım.Çok un katmamaya dikkat edelim çok sert ve lezzetsiz bir katmer olmasın.
Hazırladığımız hamuru 10 eşit bezeye bölelim ve 10 dakika kadar dinlendirelim.yeteri kadar dinlenen bezeleri unlanan tezgahta merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açıp içine erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağ karışımından 1,5 yemek kaşığı kadar dökelim.Kaşığın arkasıyla döktüğümüz yağı hamurun her yerine yayalım ve hamuru sıkı bir şekilde rulo yapıp dolayalım ve bir kenara alalım.
KATMERİN YAPILIŞ AŞAMALARI |
İkinci kez rulo yapıp doladığımız bezeleri unlanan tezgahta son kez tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.Üzerine bıçakla boyuna çizgiler yapalım,çaprazından da aynı çizgileri yapalım ve aynı işlemi diğer yüzüne de uyguladıktan sonra,iyice ısıttığımız teflon tavada yağ dökmeden önünü arkasını pişirelim.Pişen katmeri örtüye sarılmış servis tabağına alıp önlü arkalı her yerine bolca tereyağ sürüp hemen örtüyle üstünü kapatalım (üstünü açık bırakmamak gerekiyor,hem soğuyor hemde bir süre sonra sertleşebiliyor).
Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra sıcak olarak yanında dilerseniz çay dilerseniz ayranla servis edebilirsiniz.
KATMERİN YAPILIŞ AŞAMALARI |
...Hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamında olmalı,elinize yapışmayı bıraktığı anda artık un katmayın.
...Açtığınız hamura döktüğünüz tereyağını kaşığın arkasıyla hamura iyice yedirin ki sararken dışarı taşmasın.
...Üzerine sürdüğünüz tereyağı bol tutun ki daha lezzetli olsun,hatta ilk sürdüğünüz tereyağı çektikten sonra yağı az gelirse ikinci kez sürebilirsiniz,damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
...Her yaptığınız katmeri yağlayıp hemen bir örtüyle üstünü kapatın,üstü asla açık kalmasın.
...un ve su için kullandığınız su bardağı aynı ölçüde olmalı ki bu diğer tarifler için de çok önemlidir.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Bayılırım, çok severim, mis gibi de yerim :) Bu tarifi görünce hazine bulmuş gibi sevindim canım, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilEvlendikten sonra beş kilo alsamda öncesinde çok zayıf olduğumdan kurtarıyorum bende :)
ne güzel ne güzel :) sağol canım...
SilBayılırım ama ben bunu hayatta yapamam. Nefis görünüyor. Sana gelsem olur mu?
YanıtlaSilnedenmiş o ? bal gibi de yaparsın :)sağol canım...
SilBen kaloriden korkuyorum ama bunu yerim arkadaş :)200-300 gr da katmerden gelsin yahuu.. Ne severim ne severim..Ellerinize sağlık harika görünüyor..
YanıtlaSilyemeyenin aklına şaşayım zaten :)teşekkür ederim...
SilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerinize sağlık nefis olmuş. Ben de yapmak isterim. Bloğunuzu severek takip ediyorum. İzlemeye aldım. Bana da beklerim. Sevgilerimle,
tavsiye ederim,teşekkürler...
SilResmen agzimin suyu akti nefis ellerine saglik mutlaka deniycem insallah.
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
Silelinize anlatiminiza saglik.sitenizi çok begendim.artik Ben de takipteyim:-)
YanıtlaSilhoşgeldiniz :) teşekkür ederim...
SilCanım gecenin bu saatinde görmem hiç iyi olmadı bu nefis katmeri ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsağol canım :)
SilCanımmm eline sağlık anneciğim geldi aklıma ne de güzel yapardı o da senin gibi.Oyyyy şekillerinede bayıldım canım çok öptümmmm sevgilerimi bıraktımmm.
YanıtlaSilöperin anneciğinin ellerinden vişnapım,teşekkürler canım,seni de öperim :)
SilKatmeri çok severim ve yemelere doyamam :))
YanıtlaSilUzun yaz günlerinin serin akşam saatlerinde ne güzel yenir :))
Gecenin bu saatinde bile canım çekti :))
Ellerine sağlık, sevgiler...
bende bende :)teşekkürler...
Silnot aldım.
YanıtlaSilbilmiyordum.
katmer, şerbetli muhteşem bir tatlı aynı zamanda.
:)
davul fırını diye bir fırın var.
en iyi fırın o.
:)
biliyorum canım ,içinde bol fıstıkla tatlısını da nefis oluyor ama bu da harika :)
Silbu katmer yenmez bitmesin diye yanında yatılır tatlım:) ellerine sağlık sevgilerimle...
YanıtlaSilsağol canım:)
Silellerine sağılık canım,çooook güzel olmuş.
YanıtlaSilteşekkürler canım...
SilKatmere bayılırım. Ellerine sağlık Reyhancım. Anneler günün kutlu olsun..
YanıtlaSilcanımm çok teşekkür ederim...
Sil:) annemin eli değince muhteşem ötesi olur bu tarif :)
YanıtlaSilanne eli değerde kötü olur mu hiç? :)
Silolsa da yesek:)
YanıtlaSildeğil mi ama :)?
SilÇok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilteşekkür ederim handan'cım...
SilŞahane, ben bunu yazın Çeşmede oğlanlara yapayım.Anneler günün kutlu olsun,Reyhan'cım.
YanıtlaSiltavsiye ederim canım,nefis oluyor.teşekkürler...
Silelıne sağlık nefıs olmus
YanıtlaSilteşekkür ederim...
Silelıne sağlikk cızık atmk ıyı fıkır bende yaptım daha yayılamadım ama bır dahakıne boyle yapıcam
YanıtlaSilbu şekilde daha güzel oluyor tavsiye ederim canım teşekkürler...
Silkatmeri çok severim. Ellerine sağlık
YanıtlaSilteşekkürler...
Sil