9 Mayıs 2013 Perşembe

KATMER

KATMER
Herkese merhabalar.
  Bugün sizlere,bir süre önce yapıp Twitter ve instagram 'da fotoğrafını paylaştığım ve çok çok istek alan bir tarifim var.Yapılış aşamalarını çekemediğim için malesef yayın yapamamıştım.Tekrar yapmak da ancak kısmet oldu.
Bu defa mümkün olduğunca tüm aşamalarını çekmeye çalıştım ve sonunda yayına alabildim.Katmer oldukça yağlı nefis bir yöresel lezzettir,en çok da Sivas'ın katmeri meşhurdur.Bende kendi çapımda yapıyorum işte,olmuyor mu? Bence gayet güzel oluyor.Belki profesyonel bir fırınım yok ama benimde teflon tavam var,eminim sizinde vardır,yani bizlerde yapabiliriz :)
  Kaloriden korkanlar,yaz için kilo vermem lazım,diyetteyim diyenler hiç yanına yaklaşmasın benden söylemesi :)
  Benim öyle bir derdim olmadığı için istediğim kadar yiyebilirim diyeceğim ama yine en az ben yedim sanırım.Her zaman söylüyorum benim sorunum yemekleri yaparken kokusuyla doymam.Yapıyorum ama hep en az ben yiyorum,sonra da aman ben niye kilo alamıyorum diye hayıflanıyorum :)
  Neyse efendim eğer ben kaloriden korkmam diyorsanız mutlaka deneyin derim.İlerleyen zamanlarda çeşitlerini de deneyip sizlerle paylaşmak niyetimdeyim,bakalım neler çıkacak,haydi hayırlısı :)

  Diğer yöresel lezzet tariflerime BURADAN,tuzlu hamur işi tariflerime BURADAN,kahvaltılık tariflerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.


10 adet
MALZEMELER

5-5,5 su bardağı un
3 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
içine sürmek için:
7-8 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
açmak için:
un
üzerine sürmek için:
 için bolca tereyağ

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle 5 su bardağı un,sıcak su ve tuzu derince bir kasede yoğurmaya başlayalım.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.Eğer elimize yapışıyorsa yavaş yavaş un ekleyerek biraz daha yoğuralım.Çok un katmamaya dikkat edelim çok sert ve lezzetsiz bir katmer olmasın.
  Hazırladığımız hamuru 10 eşit bezeye bölelim ve 10 dakika kadar dinlendirelim.yeteri kadar dinlenen bezeleri unlanan tezgahta merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açıp içine erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağ karışımından 1,5 yemek kaşığı kadar dökelim.Kaşığın arkasıyla döktüğümüz yağı hamurun her yerine yayalım ve hamuru sıkı bir şekilde rulo yapıp dolayalım ve bir kenara alalım.
KATMERİN YAPILIŞ AŞAMALARI
   Diğer bezelere de aynı işlemleri uyguladıktan sonra,ilk yaptığımız hamurdan başlayarak tekrar açalım,içine tekrar yağ döküp yayalım  ve tekrar rulo yapıp dolayalım (bu işlemi tekrar etmemizin nedeni katmerin kat kat olmasını sağlayacak)
  İkinci kez rulo yapıp doladığımız bezeleri unlanan tezgahta son kez tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.Üzerine bıçakla boyuna çizgiler yapalım,çaprazından da aynı çizgileri yapalım ve aynı işlemi diğer yüzüne de uyguladıktan sonra,iyice ısıttığımız teflon tavada yağ dökmeden önünü arkasını pişirelim.Pişen katmeri örtüye sarılmış servis tabağına alıp önlü arkalı her yerine  bolca tereyağ sürüp hemen örtüyle üstünü kapatalım (üstünü açık bırakmamak gerekiyor,hem soğuyor hemde bir süre sonra sertleşebiliyor).
  Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra sıcak olarak yanında dilerseniz çay dilerseniz ayranla servis edebilirsiniz.


KATMERİN YAPILIŞ AŞAMALARI
NOTLAR:

...Hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamında olmalı,elinize yapışmayı bıraktığı anda artık un katmayın.
...Açtığınız hamura döktüğünüz tereyağını kaşığın arkasıyla hamura iyice yedirin ki sararken dışarı taşmasın.
...Üzerine sürdüğünüz tereyağı bol tutun ki daha lezzetli olsun,hatta ilk sürdüğünüz tereyağı çektikten sonra yağı az gelirse ikinci kez sürebilirsiniz,damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
...Her yaptığınız katmeri yağlayıp hemen bir örtüyle üstünü kapatın,üstü asla açık kalmasın.
...un ve su için kullandığınız su bardağı aynı ölçüde olmalı ki bu diğer tarifler için de çok önemlidir.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

40 yorum:

  1. Bayılırım, çok severim, mis gibi de yerim :) Bu tarifi görünce hazine bulmuş gibi sevindim canım, ellerine sağlık :)
    Evlendikten sonra beş kilo alsamda öncesinde çok zayıf olduğumdan kurtarıyorum bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ne güzel :) sağol canım...

      Sil
  2. Bayılırım ama ben bunu hayatta yapamam. Nefis görünüyor. Sana gelsem olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nedenmiş o ? bal gibi de yaparsın :)sağol canım...

      Sil
  3. Ben kaloriden korkuyorum ama bunu yerim arkadaş :)200-300 gr da katmerden gelsin yahuu.. Ne severim ne severim..Ellerinize sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yemeyenin aklına şaşayım zaten :)teşekkür ederim...

      Sil
  4. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık nefis olmuş. Ben de yapmak isterim. Bloğunuzu severek takip ediyorum. İzlemeye aldım. Bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. Resmen agzimin suyu akti nefis ellerine saglik mutlaka deniycem insallah.

    YanıtlaSil
  6. elinize anlatiminiza saglik.sitenizi çok begendim.artik Ben de takipteyim:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz :) teşekkür ederim...

      Sil
  7. Canım gecenin bu saatinde görmem hiç iyi olmadı bu nefis katmeri ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Canımmm eline sağlık anneciğim geldi aklıma ne de güzel yapardı o da senin gibi.Oyyyy şekillerinede bayıldım canım çok öptümmmm sevgilerimi bıraktımmm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öperin anneciğinin ellerinden vişnapım,teşekkürler canım,seni de öperim :)

      Sil
  9. Katmeri çok severim ve yemelere doyamam :))
    Uzun yaz günlerinin serin akşam saatlerinde ne güzel yenir :))
    Gecenin bu saatinde bile canım çekti :))
    Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. not aldım.
    bilmiyordum.
    katmer, şerbetli muhteşem bir tatlı aynı zamanda.
    :)
    davul fırını diye bir fırın var.
    en iyi fırın o.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biliyorum canım ,içinde bol fıstıkla tatlısını da nefis oluyor ama bu da harika :)

      Sil
  11. bu katmer yenmez bitmesin diye yanında yatılır tatlım:) ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağılık canım,çooook güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  13. Katmere bayılırım. Ellerine sağlık Reyhancım. Anneler günün kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  14. :) annemin eli değince muhteşem ötesi olur bu tarif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne eli değerde kötü olur mu hiç? :)

      Sil
  15. Çok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  16. Şahane, ben bunu yazın Çeşmede oğlanlara yapayım.Anneler günün kutlu olsun,Reyhan'cım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım,nefis oluyor.teşekkürler...

      Sil
  17. elıne sağlık nefıs olmus

    YanıtlaSil
  18. elıne sağlikk cızık atmk ıyı fıkır bende yaptım daha yayılamadım ama bır dahakıne boyle yapıcam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu şekilde daha güzel oluyor tavsiye ederim canım teşekkürler...

      Sil
  19. katmeri çok severim. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..