Bu Blogda Ara

2 Mayıs 2013 Perşembe

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ (KURUTULMUŞ)


Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
  Bugün fotoğrafını beğenmediğim için acaba yayınlasam mı ,yayınlamasam mı? diye aylardır tereddüt ettiğim ve bu nedenle biraz geç kaldığım bir tarifim var sizlere.Bunca zaman düşündükten sonra zamanı geçmeden belki yapmak isteyen olur diye yayınlama kararı aldım.Nasıl olsa tekrar yapıp fotoğrafını değiştiririm,şimdilik bu fotoğraflarla idare edeceksiniz artık :)

  Işıktan mıdır nedir bilmem bir türlü istediğim pozları alamadım.Hatta sırf bu nedenle ikinci kez yaptım ama yine olmadı sanki.Neyse dediğim gibi şimdilik bu fotoğraflarla idare edeceğiz :)
  Bir çok arkadaşım zaten yapıp yayınladı ama benim gördüğüm herkesin yapış şekli farklı,benimkinin de farklı aşamaları var ama genel olarak ana aşamalar değişmiyor.Bu defa kurutarak yaptım seneye inşallah kurutulmamış halini de yapacağım,artık onun tarifi için seneye görüşürüz:)
  Bu tarifle hem çöpe attığımız portakal kabukları değerlenmiş oluyor hem de keklerde ,turtalarda kullanabileceğimiz hatta çikolataya bulayıp çıtır çıtır yiyebileceğimiz mis kokulu bir şekerlemeye sahip oluyoruz.Ayrıca yalnızca süslemelerde de kullanabilirsiniz.
  Birde benim tarifimi okuyun,hatta deneyin derim :)


MALZEMELER

4 adet büyük portakalın kabuğu
3 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
suda bekletmek için:
yeteri kadar su
3 çay kaşığı tuz
bulamak için:
toz şeker



HAZIRLANIŞI

  Öncelikle portakalların kabuklarını soyup içindeki beyaz kısımlarını dikkatlice çıkaralım.Ardından portakal kabuklarını 3 çay kaşığı tuz kattığımız suya koyup üzerine bir tabak yada ağırlık yerleştirip 1 gece bekletelim.1 gece bekleyen portakal kabuklarını tuzlu sudan alıp tekrar temiz su koyduğumuz kapta(bu defa tuzsuz olacak)2-3 saat kadar daha bekletelim.Yeteri kadar suda bekleyen portakal kabuklarının suyunu süzüp tencereye alalım üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra bir kaç taşım kaynatıp suyunu süzelim.Bu işlemi en az 3-4 kez tekrarlayalım.Acı suyunu çıkardığımız portakal kabuklarını dilediğimiz gibi dilimleyip pişireceğimiz tencereye alalım.

  Üzerine toz şekeri ve 3 bardak suyu döküp kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.Portakallar şerbeti çektiğini dokusundan belli edecektir,şeffaf bir renk alacaktır.Yeteri kadar pişen portakal kabuklarını bir süzgeç kepçe yardımıyla şerbetin içinden alıp tek tek toz şekere bulayalım ve tel ızgara ya da fırın tepsisine dizelim.Dilerseniz portakalları dizdikten sonra tek tek şekere bulamak yerine şekeri üzerine de serpiştirebilirsiniz.En az 2-3 gün oda sıcaklığında bekletip kurutalım.

  Kuruduktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza yerleştirip,kapağını sıkıca kapatıp serin yerde muhafaza edelim.Eğer ağzınıza gelen çıtır çıtır şeker sizi rahatsız edecekse şekere bulamadan da kurutabilirsiniz,tercih sizin.
AFİYET OLSUN...

42 yorum:

  1. Çikolataya bulayınca çok lezzetli oluyor canım ellerin dert görmesin:)

    YanıtlaSil
  2. yoo hiç değiştirmeyin fotoğrafı sanki güneşte kurumuş hissi uyandırıyor :) tam da tarife göre olmuş bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında fotoğrafları beğenmedim değil ama sanki çok parlak geldi o nedenle tereddütte kaldım :) teşekkür ederim..

      Sil
  3. Reyhancığım ilginç bir tarif. Eline emeğine sağlık canım. sanırım denemeye değer...
    Öpüyorum sevgilerimle canım.
    Sana da hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle canım denemeye değer bir tarif,çöpe gideceğine midemize gitsin değil mi?:) sağol canım,öperim..

      Sil
  4. Harika olmuş ellerine sağlık...Portakal ve limon olan her şeye bayılırım...

    YanıtlaSil
  5. resimlerde gayet güzel olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Reyhancımmmm ellerine sağlık harika olmuş.. Bende çok severim portakal kabuğu şekerlemesini..

    Tatlım malzemeleri yazarken 3 çay kaşığı tuz yerine su yazmışsın dikkat etmeyen biri çıkabilir düzelt istersen tatlım.. Çoook öptüm. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım çok teşekkür ederim,yorumunu okur okumaz hemen düzelttim.öperimm :)

      Sil
  7. Goruntusu gayet guzel reyhan cigim.... emeklerine saglik... cok opuyorum...


    SEvgiler....

    YanıtlaSil
  8. Harika görünüyor,ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  9. Mmmmmm kuzum eline saglik .
    Çoooook severim:))

    YanıtlaSil
  10. Canım ellerine sağlık fotoğraflar kötü değil:)))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Ayy miss gibi kokar o keklerde..Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Fotograf çok güzel neyini beğenmedin ki :)) Bu tarifi birçok yerde gördüm ama hiç tatmadım. Hoştur tadı bence. Görüntüsü öyle. Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. azıcık parlak geldi de bana ondan dediydim :)
      çok mu göz alıyor ne :)
      sağol canım..

      Sil
  13. Ooooo süpermiş...Keşke daha önce haberimiz olaydı...Portakallar bitmek üzere...Ama yetişir sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence yetişirsiniz hala tezgahlarda bol bol var ama yakındır kalkması :)teşekkür ederim...

      Sil
  14. Biraz uğraştırıcı ama sonuç yapmaya değer, ellerinize sağlık, güzel günler için kullanmanız dileklerimle...

    YanıtlaSil
  15. Ayyy canım benim fotosu gayet güzel çıkmış nefis görünüyor ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Bizde pek sevilmediği için hiç yapmadım ama ben pe severim.
    Ellerine sğalık canım:)

    YanıtlaSil
  17. Bence resimde cok guzel tarifte..bir keresinde Turkiyeden almistim hazir beyenmistik cok, evde denemek lazim, tarifin cok guzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle evde deneyebilirsin,aynı lezzet kendi elinden çıkıyor daha bir keyifle yiyorsun :)teşekkür ederim...

      Sil
  18. ellerine sağlık tatlımm vardır herşeyde bir hayır kaldı ki fotoğrafların neyini beğenmedin ben anlayamadım ama :))) nefis bir lezzet iyi ki yayınlama kararı vermişsin... hayırlı cumalar ve mutlu hafta sonları canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz parlak sanki göz alıyor gibi geldi :) sağol tatlım,öpüyorum ...

      Sil
  19. Ben kahvenin yanında bayılıyorum bunlara,hatta bazen çikolataya da buluyorum,elinize sağlık Reyhan'cım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun dilek'cim :) teşekkür ederim canım...

      Sil
  20. Reyhan hanım ellerinize sağlık,kurutulmuşunu hiç denememiştim tarif için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Bu fotoğrafmı güzel değil? çok nefis bir görüntü bu Reyhan :)
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..