Bu Blogda Ara

29 Haziran 2013 Cumartesi

TÜRK ve NORVEÇ MUTFAĞINDAN LEZZETLER



Herkese merhabalar.
Bugün yine sizlere çok keyifli bir etkinlikten bahsetmek istiyorum.Farkındayım bu ara etkinlik ve özel gün yayınları üst üste geldi.Aslında ardı ardına etkinlik yayınları yapmadığımı takip edenler bilirler ama teknik aksaklıklar,bir süre ara vermek gibi sorunlarla karşılaşınca farkında olmadan bayağı biriktirmişim.
Malum önümüz Ramazan menü ve tarif vermek gerek deyip hepsini sıraya koydum,yanlarında bir tarifle yazmaya çalışıyorum.Bu etkinlik yaklaşık iki ay önce gerçekleşmişti,belki biraz daha fazla olabilir,tam tarihini hatırlamıyorum :) ama dediğim sebeplerden yayın ancak bugüne kaldı.


   Etkinliğe gelince;etkinliğin amacı Norveç mutfak akademisi şefi Jostein medhus'un önderliğinde Norge deniz ürünleriyle, genç şef adaylarının hünerlerini sergilediği yemekleri tatmaktı.Yemeklerin çoğunluğu somon,mezgit,uskumru v.b balıklar kullanarak yapılmış ve Türk usulü harika lezzetler çıkmıştı ortaya.Hepsini bir kez daha buradan tebrik ediyorum.Zaten aşağıdaki fotoğraflara bakınca sizde neden bahsettiğimi daha iyi anlayacaksınız.


   O gün Türkiye'nin bir çok ünlü şefi de bizimle birlikte oradaydı,üstteki  karede de gördüğünüz üzere,şef Rafet ince, Şef Ayvaz Akbacak ,Şef Eyüp Kemal Sevinç ve Norveç mutfak akademisi şefi Jostein Medhus oradaki şeflerden sadece bir kaçı idi.Jostein Medhus aynı zamanda Norveç kraliyet ailesinin de şefi'ymiş.
Ne havalı değil mi? :)



  Arkadaşlarla güzel sohbetler eşliğinde harika yemekleri tatmaya başladık.Tüm yemeklerde balık olması bana biraz fazla gelse de tadına baktığım her şey nefisti.
  Neler mi yedik ?


Tütsülenmiş somon balığı,tadı pek güzeldi,ben çok beğendim doğrusu.

Başlangıç menüsü;
  Çok zengin bir başlangıç menüsü vardı,ve her biri ayrı lezizdi.

Norveç somon mousse
Cacık köpüğünde Norveç somon pastırması
Norveç uskumru ile asma yaprağı sarması
Taze baharatlı,sarımsak soslu Norveç saithe
Pirinç yufkasına sarılı,Norveç okyanus mezgiti filetosu


Çorba olarak ;
Norveç okyanus mezgit ve somonlu mantı çorba.


Ara sıcaklar;

Norveç somonlu çiğ börek
Norveç somonlu su böreği
Fırında mantarlı Norveç somon

Sorbe;
İçinde alkol olduğu için ne yazık ki benim tadamadığım ama arkadaşlarımın bayıldığı; Rakı sorbe.


Cacık köpüğünde somon pastırma.


Ana yemekler;

Pazılı Norveç okyanus mezgiti,sumak suyunda pişirilmiş kus kus eşliğinde
Jambona sarılmış Norveç saithe,nar ekşili  Norveç somon beğendi eşliğinde
Norveç somon islim,roka pesto sos eşliğinde


Vee son olarak yine içinde alkol olduğu için yiyemediğim ve yine arkadaşlarımın lezzetine hayran kaldığı tatlı.
  Helva sufle,rulo tahinli çıtır ve çilekli dondurma eşliğinde.
Ben sadece tahinli çıtırı ve dondurmayı tatmakla yetindim,ama sevgili Didem söz verdi en kısa zamanda  likörsüz olarak yapıp bana yedirecek,arkadaşlar öve öve bitiremediler, içimde kaldı valla :)
  Bu arada tatlılarını yiyemediğim sevgili Didem, bu yazıyı hazırlarken takıldığım bir kaç yerde bana yardımcı oldu,buradan bir kez daha teşekkür ediyorum ona :)

Sağlıcakla kalın...

18 yorum:

  1. arkadaşlarımı böyle görünce sevinç duyuyorum maşallah kuzuma:=)

    YanıtlaSil
  2. Ooo maaşallah herşey çok güzel,tebrikler...

    YanıtlaSil
  3. Yemekler çok güzel,etkinlikte öyle Reyhan'cım,tebrikler:)

    YanıtlaSil
  4. Süper bir günmüş bayıldım..Herşey çok güzel,sunumlar süper..Rakı sorbeyi çok merak ettim..keyfiniz bol olsun..

    YanıtlaSil
  5. Bizde Bursa'da katılmıştık Norveç Deniz ürünleri etkinliğine süper geçmiş canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Bloğunuzu islemeye aldım bana da beklerim...

    YanıtlaSil
  7. Ben bu etkinlikleri okumayı seviyorum Reyhanım çünkü çok farklı yemek ve tatlı tarifleri görüyorum.
    Her tarif öyle güzelki ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yazmayı seviyorum aslıcım,deneyimlerimi anlatmak güzel oluyor :)sağol canım...

      Sil
  8. Somon agirlikli nefis bir menü,mini porsyonlariyla sunumuyla cok leziz görünüyor afiyetler olsun size güzel bir etkinlik olmus reyhancim

    YanıtlaSil
  9. norveçli balıkçıların ellerinden muzdarip olduklarını bilirdik de şeflerinin bukadar maharetli olduğunu bilmezdik yemeklerin görselliği şahane ama karnınız doydumu bilmem içiniz dışınızda balık olmuş o ayrı birkez daha söylicim imreniyorum senin şu etkinlik gezilerine sefan olsun canım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım aslında bu yemekleri norveç'li aşçılar yapmadı,Eks mutfakta aşçılık eğitimi gören arkadaşlar yaptı :)
      sağol canım...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..