Herkese merhabalar.
Bugün yine sizlere çok keyifli bir etkinlikten bahsetmek istiyorum.Farkındayım bu ara etkinlik ve özel gün yayınları üst üste geldi.Aslında ardı ardına etkinlik yayınları yapmadığımı takip edenler bilirler ama teknik aksaklıklar,bir süre ara vermek gibi sorunlarla karşılaşınca farkında olmadan bayağı biriktirmişim.
Malum önümüz Ramazan menü ve tarif vermek gerek deyip hepsini sıraya koydum,yanlarında bir tarifle yazmaya çalışıyorum.Bu etkinlik yaklaşık iki ay önce gerçekleşmişti,belki biraz daha fazla olabilir,tam tarihini hatırlamıyorum :) ama dediğim sebeplerden yayın ancak bugüne kaldı.Etkinliğe gelince;etkinliğin amacı Norveç mutfak akademisi şefi Jostein medhus'un önderliğinde Norge deniz ürünleriyle, genç şef adaylarının hünerlerini sergilediği yemekleri tatmaktı.Yemeklerin çoğunluğu somon,mezgit,uskumru v.b balıklar kullanarak yapılmış ve Türk usulü harika lezzetler çıkmıştı ortaya.Hepsini bir kez daha buradan tebrik ediyorum.Zaten aşağıdaki fotoğraflara bakınca sizde neden bahsettiğimi daha iyi anlayacaksınız.
O gün Türkiye'nin bir çok ünlü şefi de bizimle birlikte oradaydı,üstteki karede de gördüğünüz üzere,şef Rafet ince, Şef Ayvaz Akbacak ,Şef Eyüp Kemal Sevinç ve Norveç mutfak akademisi şefi Jostein Medhus oradaki şeflerden sadece bir kaçı idi.Jostein Medhus aynı zamanda Norveç kraliyet ailesinin de şefi'ymiş.
Ne havalı değil mi? :)
Arkadaşlarla güzel sohbetler eşliğinde harika yemekleri tatmaya başladık.Tüm yemeklerde balık olması bana biraz fazla gelse de tadına baktığım her şey nefisti.
Neler mi yedik ?
Tütsülenmiş somon balığı,tadı pek güzeldi,ben çok beğendim doğrusu.
Başlangıç menüsü;
Çok zengin bir başlangıç menüsü vardı,ve her biri ayrı lezizdi.
Norveç somon mousse
Cacık köpüğünde Norveç somon pastırması
Norveç uskumru ile asma yaprağı sarması
Taze baharatlı,sarımsak soslu Norveç saithe
Pirinç yufkasına sarılı,Norveç okyanus mezgiti filetosu
Çorba olarak ;
Norveç okyanus mezgit ve somonlu mantı çorba.
Ara sıcaklar;
Norveç somonlu çiğ börek
Norveç somonlu su böreği
Fırında mantarlı Norveç somon
Sorbe;
İçinde alkol olduğu için ne yazık ki benim tadamadığım ama arkadaşlarımın bayıldığı; Rakı sorbe.
Cacık köpüğünde somon pastırma.
Ana yemekler;
Pazılı Norveç okyanus mezgiti,sumak suyunda pişirilmiş kus kus eşliğinde
Jambona sarılmış Norveç saithe,nar ekşili Norveç somon beğendi eşliğinde
Norveç somon islim,roka pesto sos eşliğinde
Vee son olarak yine içinde alkol olduğu için yiyemediğim ve yine arkadaşlarımın lezzetine hayran kaldığı tatlı.
Helva sufle,rulo tahinli çıtır ve çilekli dondurma eşliğinde.
Ben sadece tahinli çıtırı ve dondurmayı tatmakla yetindim,ama sevgili Didem söz verdi en kısa zamanda likörsüz olarak yapıp bana yedirecek,arkadaşlar öve öve bitiremediler, içimde kaldı valla :)
Bu arada tatlılarını yiyemediğim sevgili Didem, bu yazıyı hazırlarken takıldığım bir kaç yerde bana yardımcı oldu,buradan bir kez daha teşekkür ediyorum ona :)
Sağlıcakla kalın...
arkadaşlarımı böyle görünce sevinç duyuyorum maşallah kuzuma:=)
YanıtlaSilcanımmm,öperim :)
SilOoo maaşallah herşey çok güzel,tebrikler...
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
SilYemekler çok güzel,etkinlikte öyle Reyhan'cım,tebrikler:)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım :)
SilSüper bir günmüş bayıldım..Herşey çok güzel,sunumlar süper..Rakı sorbeyi çok merak ettim..keyfiniz bol olsun..
YanıtlaSilsağol canım...
SilBizde Bursa'da katılmıştık Norveç Deniz ürünleri etkinliğine süper geçmiş canım sevgiler...
YanıtlaSilne güzell :)
Silsevgiler canım...
Paylaşımlarınız için teşekkürler. Bloğunuzu islemeye aldım bana da beklerim...
YanıtlaSilben teşekkür ederim..
SilBen bu etkinlikleri okumayı seviyorum Reyhanım çünkü çok farklı yemek ve tatlı tarifleri görüyorum.
YanıtlaSilHer tarif öyle güzelki ellerinize sağlık...
bende yazmayı seviyorum aslıcım,deneyimlerimi anlatmak güzel oluyor :)sağol canım...
SilSomon agirlikli nefis bir menü,mini porsyonlariyla sunumuyla cok leziz görünüyor afiyetler olsun size güzel bir etkinlik olmus reyhancim
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
Silnorveçli balıkçıların ellerinden muzdarip olduklarını bilirdik de şeflerinin bukadar maharetli olduğunu bilmezdik yemeklerin görselliği şahane ama karnınız doydumu bilmem içiniz dışınızda balık olmuş o ayrı birkez daha söylicim imreniyorum senin şu etkinlik gezilerine sefan olsun canım benim :)
YanıtlaSilcanım aslında bu yemekleri norveç'li aşçılar yapmadı,Eks mutfakta aşçılık eğitimi gören arkadaşlar yaptı :)
Silsağol canım...