7 Şubat 2014 Cuma

BAL KABAKLI İRMİK TOPLARI

BAL KABAKLI İRMİK TOPLARI 
Yıllar ne de çabuk geçiyor değil mi ?
  Yaş mı alıyoruz yoksa yaşlanıyor muyuz bilmiyorum ama ömür bitiyor o kesin.Daha dün doğumhane kapısında beklediğimiz minik kuşumuz 1 yaşına bastı bile.Bizi de aldı bir telaş,menüde neler olsun ben ne yapayım ,sen ne yaparsın muhabbetleri :)

  Malum ilk doğum günü her zaman özeldir.Sürekli okurlarım bilirler böyle özel günleri mutlaka yazmak ,tarihe notumu düşmek isterim.Gerçi benim için en önemli günlerden birini taşınma telaşı ile paylaşamadım ama geç de olsa en kısa zamanda onu da yazacağım.Bir kaç cümle bile olsa o güne dair yazdığım satırları geriye dönüp okumak beni çok mutlu ediyor.Mesela Burada ki yazımda tam bir yıl evvel doğumunu yazdığım yeğenimin bugün 1.yaş gününü yazıyorum.En çok da Yağız için yazıyorum bunları,malum çoğunda o var.Büyüdüğünde hatırlayamadığı güzel günleri annesinin satırlarından okusun istiyorum.
  Bu arada nasıl bir tevafuktur ki o günde bal kabaklı bir tarif yayınlamışım bugün de bal kabaklı bir tarif var,yazarken fark etmiş olmam da ayrıca güzel :)



Doğum günü masamız

 Tarihe küçük de olsa notumu düştükten sonra o gün için hazırladığım tariften biraz bahsedeyim.Tamamen doğaçlama olarak ortaya çıkan çok leziz bir tatlı oldu.Daha evvel yayınladığım Renkli irmik toplarından esinlendiğim doğru ama şekli ve irmikli oluşu dışında ondan tamamen farklı bir reçetesi var.Kalan kabak tatlınızı da değerlendirebileceğiniz bir tarif.Ama kalan kabak tatlınıza göre ölçüleri değiştirmeniz gerekebilir.Aşağıda püre halinin ölçüsünü de bu nedenle verdim.
  Eğer bal kabağını seviyorsanız sizlere şık,pratik ve leziz bir alternatif diyebilirim.
Hayırlı Cumalar...

Diğer sütlü tatlı tariflerime Buradan ,Bal kabaklı tariflerime de Buradan ulaşabilirsiniz.



20-25 kişilik
MALZEMELER

Kabak püresi için:
500 gr. kadar ayıklanmış,doğranmış bal kabağı
(Pişip,ezildikten sonra yaklaşık 2,5 su bardağı püre çıkıyor)
Üzerini geçecek kadar su (yaklaşık 3 su bardağı)
2-3 yemek kaşığı toz şeker (şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
İrmikli muhallebi için:
1 lt süt
10 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
Ayrıca:
1 paket petibör bisküvi (200 gr)
1 su bardağı dövülmüş ceviz
hindistan cevizi (bulamak için)
süslemek için:
Ben gümüş rengi inci kullandım siz dilediğiniz her hangi bir malzeme de kullanabilirsiniz (Badem,fındık,fıstık v.b)

BAL KABAKLI İRMİK TOPLARI 


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kabakları küçük parçalara bölüp tencereye alın.Üzerine suyu döküp kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayana kadar pişirin.Yeteri kadar pişen kabakların suyunu süzün ve sıcakken şekerini katıp çatal ya da ezici yardımıyla iyice ezin, bir kenara alın.
  Diğer taraftan irmik tatlısı için; bir bardak su ile nişastayı tencereye alıp nişastayı sütün içinde ezerek eritin.Üzerine vanilya hariç tüm tatlı malzemelerini ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Kıvamını alan tatlıyı ocaktan alıp içine bir paket vanilyayı ekleyin.
  Muhallebiye ezdiğiniz kabak püresini de ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın ve soğuması için buzdolabına kaldırın.Birkaç saat buzdolabında iyice soğuyan tatlıya Ezilmiş bisküvi ve dövülmüş cevizi ekleyip iyice karıştırın.Eğer tatlının dokusu çok yumuşak gelirse bira daha bisküvi ekleyebilirsiniz.
  Yanınıza bir kase su alın,elinizi arada ıslatarak cevizden büyük parçalar alıp elinizle yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın.Üzerini dilediğiniz malzeme ile süsleyip servis tabağına alın.
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

10 yorum:

  1. Nasıl güzel yazmışsınız,nice güzel mutlu neşe dolu yaşları olsun..Masa süper görünüyor..Pastada süper,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık...sevgılerımı bırakıyorum....

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık benim gibi bir balkabağı hastası için çok lezzetli sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Hmmm ellerine sağlık canım çok güzel görünüyorlar minige de nice mutlu yıllar dilerim

    YanıtlaSil
  5. denenecek bir nefis tatlı eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık herşey çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize saglik :) Cok hos gozukuyor tarifte cok guzel, tesekkurler
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  8. ilginç bir tarif olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor masa Reyhancım ellerine sağlık pasta muhteşem, yeni yaşı kutlı olsun kuzucuğun sağlıkla sıhhatle ...

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık Reyhanım hepsi çok güzel görünüyor. Sağlıklı uzun bir ömür ömür diliyorum.

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..