Bu Blogda Ara

21 Mart 2014 Cuma

KISIR



  Türk hatunlarına çay saatinizi ve günlerinizi şenlendiren vazgeçilmez lezzet nedir diye sorsak ? alacağımız ilk yanıt Kısır olurdu sanırım.Geçmişten bugüne ki ilk ne zaman kim yaptı bilmiyorum, misafir menülerinde ilk sırada yer alan muhteşem lezzet.
Anneannem de yapardı,annemde, bende yapıyorum,bir gün kızım olursa ona da öğreteceğim ilk yemeklerden biri kısırdır.O kadar severim ki buraya yazmakla anlatmam mümkün değil. İnstagram'da da dillere destan bir kısır muhabbemiz var ki sormayın :)
(kulakların çınlasın Papatya prenses :)
  Geçtiğimiz günlerde bir kısır furyası vardı ki oralarda görmeliydiniz.Birbirinden gören,canı çeken herkes peş peşe yaptı.Halbuki instagram'da sabahtan akşama, daha şık diyebileceğimiz daha trend tarifler paylaşıyoruz ama hiçbiri kısırın gördüğü ilgiyi görmüyor.Bu bilgiler hepimiz için aşikar da,asıl ilginci çocukluğumdan beri severek yaptığım ve yediğim kısırın blogumda olmayışı.Nasıl atlamışım,neden yazmamışım şaştım kendime :) Neyse geç olsun da güç olmasın mantığıyla an itibari ile yayına almış bulunuyorum.

  Çoğumuz kısırı şişirme usulü yaparız bu nedenle ilk tarifi bu yapılışı ile yazmak istedim.Aslında ben pilav gibi kavurarak yaparım,annemden öyle öğrendim.O hali de nefis oluyor hatta bana sorarsanız o hali daha güzel.İlerleyen zamanlarda onunda tarifini de paylaşacağım .
  Siz kısırı nasıl seversiniz bilmiyorum? ama ben kıvırcık salata ve taze soğan olmadan asla yiyemem,yapmam da.Bir de içinde domates,salatalık sevmem,özellkle salatalığın tadını bozduğunu düşünüyorum ama siz seviyorsanız ilave edebilirsiniz benim için sakıncası yok :) Yalnız içine domates ve salatalık eklendiğinde çok bekletmeye gelmiyor onu da ayrıca belirteyim.Bir de sosunu bol tutun derim ve tabi ki acısını da,çünkü  asıl lezzetini bana göre sosundan ve acısından alıyor.Bir de benim tarifim ile denemenizi öneririm, beğeneceğinizden hiç şüphem yok,bu kadar da iddialıyım yani :)

Diğer salata ve meze tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

6-8 kişilik
MALZEMELER

2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı kaynar su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
5-6 dal taze soğan
4-5 yaprak kıvırcık
1/2 demet maydanoz
3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı kuru nane
2-3 tatlı kaşığı pul biber (damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz)
zeytinyağı
limon suyu
nar ekşisi
tuz



HAZIRLANIŞI

  Öncelikle bulguru derin bir tencereye alın.Üzerine 2 su bardağı kaynar su ile açtığınız salçayı hiç bekletmeden dökün ve bulgurun tamamı ıslanacak şekilde karıştırın ve yine hiç beklemeden kapağını kapatıp  şişmeye bırakın..
  Diğer yandan taze soğanı,maydanozu,kıvırcığı,sarımsağı incecik kıyın.Yeteri kadar şişen ve ılıyan bulgura yeşillikleri ekleyin.2 tatlı kaşığı kuru nane,2-3 tatlı kaşığı pul biber (acıyı damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz) Yine damak tadınıza göre tuz,zeytinyağı,nar ekşisi ve limon suyunu da ekleyip karıştırın.Benim tavsiyem tuz hariç diğer sos malzemelerini bolca ekleyin ki lezzet tavan yapsın.Ben damak tadınıza göre ayarlayın diye sos ölçülerini vermedim ama yaklaşık 2 adet limon suyu ve 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi kullanıyorum.Siz tadına bakarak ilaveler yapabilirsiniz.Ne de olsa herkesin damak tadı bir değil kimi daha acı sever,kimi daha ekşi dolayısı ile sos ölçüsünü sizlere bırakıyorum.Hazırladığınız kısırı 30 dakika kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

8 yorum:

  1. Kısır çok severim,yanında da turşu nefis olur..Bende bazen kavurarak,bazen sıcak suyla ıslayarak yaparım ama en güzeli kavurarak sanırım..Ellerine sağlık Reyhan'cım,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Ellerine emeğine sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  3. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com.tr/ canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık çok güzel gözüküyor Munisinevi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Oyyy günelrdir kısır kısır diye söylenip duruyorum ama bir türlü yapmak nasip olmadı:(
    İnanılmaz canım çekti:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  6. Kısırı ne kadar çok sevdiğimden azcık bahsetmiştim Reyhancım
    Bende aynı senin gibi domates ve salatalıksız taze soğan ve marulla seviyorum
    Onu marula sarıyorum oh misss:)
    Geleneksel tatlar trend olanlardan daha çok tercih ediliyor bence
    Ellerine sağlık canım
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  7. Dünden beri görmezden gelmeye çalışıyorum, zaten şuan yazarken fotoğrafa bakmıyorum :D
    Çok seviyorum pek seviyorum,canım kısır aşkım kısır :)))


    Ellerine emeklerine sağlık Rehoooooo

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..