Bu Blogda Ara

6 Mayıs 2019 Pazartesi

Süt Helvası


Herkese Hayırlı Ramazanlar.
Bu sene de kavuştuk çok şükür.
Rabbim,layıkıyla geçirip,yine layıkıyla uğurlamayı nasip etsin inşallah.Malum Ramazan sadece oruç tutmaktan ibaret bir ay değil.
Aynı zamanda hayır,yardım ve hoşgörü ayıdır;umarım hakkını verebiliriz.


Ramazan'a nefis bir tatlı tarifi ile başlayalım,tüm ay tatlı geçsin istedim :)
Bugünkü tarifim,Bursa'nın meşhur Süt helvası.Bu aralar pek bir popüler,önümüzdeki aylarda daha da popüler olacağını düşünüyorum,gidişat onu gösteriyor çünkü :)
Nasıl bir şey derseniz,biraz kazandibi gibi ama değil,fırın sütlaca da benziyor ama tam olarak o da değil.Ama lezzeti muhteşem.Öyle helva deyince katı bir şey beklemeyin dediğim gibi kıvamı fırın sütlaç v.b tatlılar gibi.Eğer püf noktalarına ve ölçülere uyarsanız oldukça da pratik bir tatlı.
Normalde büyük tepside yapılıyor ama ben servisi kolay olsun diye küçük kaplarda yaptım.Siz nasıl dilerseniz o şekilde yapabilirsiniz.
Nasıl yaparsanız yapın ama muhakkak yapın,bu lezzetten mahrum kalmayın derim :)

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Diğer Sütlü tatlı tariflerime,  helva tariflerime, 
İftar önerilerime  ve Sahur önerilerime 
göz atmayı unutmayın.


6 adet
Malzemeler
(200 ml'lik su bardağı ölçü)

100 gr. tuzsuz  tereyağ
1 litre tam yağlı süt (tercihen açık çiftlik sütü)
1 yumurta sarısı
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 su bardağı +2 yemek kaşığı toz şeker (dilerseniz 1 su bardağı da kullanabilirsiniz)

Üzerine:
Fındık kırıkları



Hazırlanışı

Öncelikle tereyağı tencereye alın,ısıtın.Unu ekleyip,yaklaşık 5 dakika kadar,unun kokusu çıkana kadar kavurun.Toz şekerini de ekleyip şekerler eriyene kadar kavurmaya devam edin.Ardından soğuk sütü ve yumurta sarısını ekleyin.Topak kalmaması için orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin.Çırpmış olmanıza rağmen hala içinde un topakları varsa ,muhallebi kıvam almadan el blendırından geçirebilirsiniz.Sonra tekrar ocağa alın,kıvam alıp kaynayana kadar pişirin.Pişmesine yakın fırını sadece üstü açık olacak şekilde 200 derecede çalıştırın.Pişen muhallebiyi ısıya dayanıklı kaplara paylaştırın.

Bir tepsiye yerleştirin ve tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde ılık su doldurun.Isınan fırının (yalnızca üst kısmının ısıtıcısını açın,hem alt hem üst açarsanız muhallebi suyunu iyice çekip katılaşır) en süt rafına tepsiyi yerleştirin ve üstü kızarana kadar pişirin.

Yeteri kadar kızaran helvayı (çok yansın diye fırında fazla bekletmeyin,bu işlem yine helvanın gereğinden fazla katılaşmasına sebep olur) fırından alın.
Oda sıcaklığına gelince üzerine fındık kırıkları serpin.Dilerseniz bu şekilde tüketin,dilerseniz dolaba kaldırıp soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linktenulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..