EV YAPIMI YOĞURT |
eskiden büyüklerimiz hiç hazır yoğurt almazlarmış,evde taze inek sütüyle kendileri yaparmış.zaman geçtikçe hazır yoğurtların kolaylığna alıştıkça artık yeni nesil kadınlar yapmaz olduk.ama o yoğurtların içindeki katkı maddelerini
bir bilsek bir daha evimize sokmayız herhalde.birede şimdi açık sütler olmadığı için lezzetsiz olur diyede yapmıyor çoğu hanım.ama öyle değil işte aslında artık hepimiz biliyoruz ki açık süt çok zararlı yada yararsız.çünkü açık sütlerde direkt inekten alınıp satıldığı için birçok
bakteri var.mecbur kaynatmak lazım bu seferde bütün vitaminlerini kaybediyor.ben pastörize sütle yapıyorum.çokta güzel oluyor,hemde sağlıklı ve besleyici.eskiden bende yapmazdım,fakat oğlum doğunca 6 aydan sonra ek gıdaya başmam gerekiyordu ve doktor ilk gıdası ev yapımı yoğurt olsun dedi.ama ben yoğurt yapmayı bilmiyordum.doktorumuz hayır dedi öğreneceksin,sakın bebeğine hazır yoğurt yedirme dedi.bende denemelere başaldım,ama ilk başlarda pek başarılı olamadım.yılmadan devam ettim ve başardım.o günden beride yoğurt mayalıyorum.eğer sizinde küçük çocuğunuz varsa ve hatta bende katkı maddesi istemiyorum kendimde yerim diyorsanız işte tarifim ve püf noktalarım
MALZEMELER
1 litre pastörize süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığıda yoğurt suyu
HAZIRLANIŞI
öncelikle sütümüzü ısıtıyoruz.kesinlikle kaynamayacak.çok sıcakta olmasın.serçe parmağınızı içine batırdığınızda 10'a kadar sayın eğer sıcaksa fakat elinizi yakmıyorsa tamamdır.çok ılık olmasın mayalanmaz yada çok geç mayalanır.çok sıcakta olursa ya yoğurdunuz kesilir yada yoğurdunuz çok ekşi olur. yani en önemli nokta sütün sıcaklığını ayarlayabilmek.diğer taraftan bir kasede 1 yemek kaşığı yoğurdu ,yoğurt suyuyla iyice çırpalım,hiç tortu kalmasın.burada yoğurt suyu kullanmamın sebebi hazır yoğurtların çok katı olması ve çırpmak zor oluyor.ama ilk mayalandıktan sonra ikincisinde kendi yoğurdunuzla yaptığınızda böyle bir işleme gerek kalmayacak zaten.istene sıcaklıktaki sütümüzü mayalayacağımız yere alalım ve sabitleyelim,çünkü yerinden asla oynamyacak.sonra çırptığımız yoğurdu alıp,sütten birkaç kaşık yavaş yavaş ekleyerek karıştıralımki kesilmesin.sonra yoğurdu sütün içine ilave edip sütü fazla hırpalamadan karıştırıp kapağını kapatalım.üzerini dikkatli bir şekildeörtelim,mesela bir battaniyeyle örtebiliriz.ne kadar sıcak ortamda olursa okadar çabuk mayalanır.ortamın sıcaklığına göre 3-4 saat bekletelim.mesela yazın 2,5 saate mayalanıyor,ama kışık 4-5 saate ancak mayalanıyor.çokta fazla bekletmeyin ki yoğurdunuz ekşimesin.sonra mayalanan yoğurdumuzu hiç sallamadan dikkatli bir şekilde alalım ve buzdolabında bir yere sabit bir şekilde koyalım oynatmazsak daha iyi olur.en az 24 saat dinlendirelim çünkü;yoğurt buzdolabında beklemezse tam mayalanma işlemini gerçekleştiremez.buzdolabında bekleme işlemide bittikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz.ikinciye mayalayacağınız zamanda yoğurdunuz azalmaya başladığında trkrar aynı işleleri tekrarlayın.
NOT: ilk yoğurdunuzu prebiyotik yoğurtla yaparsanız,yoğurdunuzda o özellikleri taşıyacaktır,yani prebiyotik olacaktır.ilkinde onunla mayalamanız yeterlidir.
AFİYET OLSUN....
ya bende artık evde yoğurt yapmaya karar verdim. çünkü hazır yoğurt hiç yiyemiyorum. ama becerebilirmiyim acaba? bakalım deneyeceğim
YanıtlaSilgeç bile kaldın yeşim\'ciğim,bence hemen denemelere başla.ilk başlarda tutmayabilir.azimle devam et eminim ki başaracaksın.kolay gelsin sana KARDEŞİM
YanıtlaSilev yoğurdu gibisi yoktur ama ben tutturamıyorumbirde böyle deneyeyim
YanıtlaSilevet fehime ev yoğurdu gibi yok,dene bence bend ilk seferde hemen tutturamamıştım,zamanla olacaktır
YanıtlaSilBENDE EVDE YAPARIM YOĞURDUMU HERKESEDE TAVSİYE EDERİM
YanıtlaSilSEHER
Artık şu hazır yoğurtların içinde ne olduğu belli değil.Taş gibi oluyorlar,içindeki koruyucu katkı maddelerinin insan sağlığına zararlı olduğu söyleniyor.Tatları da yoğurt gibi değil maalesef.Çocuklarımızın sağlığı için,kendi yoğurdumuzu kendimiz yapalım.Tarifiniz için çok teşekkürler:)
YanıtlaSilSelam ben fracebooktan gördüm sizi.Ben de 2 aydır filan ev yoğurdu yapıyorum.Size tavsiyelerim olacak.1.si pastörüze sütten mi mayalıyorsunuz?Ama o zaman gene anlamı kalmıyorki zaten ev yoğurdu gibi tam oluyormu?Tvdeki drlardan dinledim pastörize sütün de faydası olmuyormuş yani süt olarak bile dondurulmuş beyaz eşya dedi dr pastörizeler için.Ben İstanbuldayım yakın mahalleye birine süt geliyordu onun sütçsünden aldım ama 5 kiloluk su bidonlarında geliyordu.Bidonun dışı biraz çamurlu gibiydi belki arabanın arkasında filan dedim ama bikere de kapağın içi bile az çamurlu görünce ıyyy dedim bıraktım.Yuh artık çöpten mi toppluyor bidonları nedir ben ona temiz su bidonu veriyordum halbuki.Bende tesadüf gördüm komşum da alıyor köyden getiriyor kadın başkasından alıuyorum.Bu tem,z köylü kadınıo inşallah sütü de öyledir.Ondan köyden maya da istedim ev yoğurdu mayası getirdi ilk mayaladığımdan dolapta donunca yoğurt daha tazeyken birkaç kaşık minik oyun hamuru plastik kutusuna az yoğurt koyup buzluğa atıyorum.Onunla diğer seferde mayalıyorum.yoğurdun üst kaymaklı kısmından ayırıyorum.Sütün kaymağını yoğurt yapacağım süte alıyorum.2.si süt 5-6 saatte tutmamışsa sütü ılık çalmışsınızdır.Bende de oldu çünki.Altına ketldan kaynar su yapın tencereye koyup yoğurt kabınızı bu kaynar suyun içine oturtun.Süt olmamışsa oluyor.Tabi üstünü de iyice battaniyeyle örtüyorum.Veya tutmamışsa çökelek yapın yani o sütü pişirirseniz içinde yoğurt olduğu için kesilir çökelek olur.Ama az oluyor.Tekrar söylüyorum pastörize sütten yoğurt yapmayın o süt te faydalı değil ev sütüyle köy sütüyle yapın.Çünki pastörizasyon işlemi sütteki zararlı bakterilerin yanında faydalıları da öldürüyormuş.Bir faydası olmuyor ozaman...Uhtler uzun ömürlüler faydalı değil belki şişe sütler belki...
YanıtlaSilsevgili şenay öncelikle önerilerin için çok teşekkür ederim ve şunuda söyliyeyim ev yapımı yoğurt benim ilk tariflerimdendir yaklaşık 1 yıl önce yayınlamışımdır bu nedenle önümüzdeki günlerde zaten güncelleyeceğim ama sizin verdiğiniz bilgilerin çoğu güncelliyeceğim tarifte yok,mesela kaynar suya koymak gibi o şekilde hi denemedim aslında pekte gerek duymadım,pasörize olyına gelince malesef beim inek sütü alabileceğim bir yer yok,şuan istanbuldayım ve yakınlarımda hiç rastlamadım,zaten rastlasamda alırmıyım bilemiyorum çokta güvenli bulmuyorum,onu kaynattığımızdada hiçbir faydası olmadığını malesef biliyoruz tüm vitaminleri gidiyor ben bu nedenle ya pastörize yada günlük sütle yapıyorum ki onu bile çoğu yerde bulamıyorum malesef,aslında artık gıda olayına baktığımızda elimizi sürdüğümüz herşey zararlı hale gelsdi,evde yapılan yoğurtta bile bizi yıllarca muallakta bıraktılar biri dedi pastörize zararlı diğeri dedi açık süt,artık allaha emanet yaşıyoruz malesef,önümğzdeki günlerde tarifimi güncellerken yorumlarınızdanda faydalanacağımdan emin olabilirsiniz,tekrar teşekkür ederim,sevgiler..
YanıtlaSil