Bu Blogda Ara

15 Ekim 2011 Cumartesi

CEVİZLİ, LORLU ERİŞTE

CEVİZLİ, LORLU ERİŞTE
      Herkese merhabalar.
yine anneanneciğimin elleriyle yapıp verdiği malzemelerle yaptığım tarifle devam ediyorum.bu defa ev yapımı erişte yaptım,onuda anneannem verdi, ben hala açacağım,havalarda bozdu bakalım nasıl kuruyacak:((
  havalardan mıdır nedir bir miskinlik var bu aralar bende neler neler yapmak istiyorum ama nafile hiçbirini yapmak gelmiyor içimden..
oğlumun kreşe başlamasıyla yapmak istediğim her şeyi malesef yine oğluşumun kreşte yaşadığı sorunlar yüzünden her gün erteleyip duruyorum.pazartesi günüde tüm gün okula misafir anne olarak katılacağım,oğlumu adapte etmek sonunda döndü dolaştı yine bana kaldı.ama önemli olan onun mutlu olması,gerisi bana boş geliyor..
  Yanında da yine bahçe lahanasından kara lahana çorbası yaptım,daha evvel tarifini verdiğim için onu es geçiyorum,göz atmak isterseniz TIKLAYIN..

neyse efendim,geçelim tarife,ben normalde erişteyi sade ,tereyağında kavrulmuş olarak çok severim ama arada değişiklik fena olmuyor yani:)
lorlu ve cevizli eriştede bizim damak tadımıza göre çok leziz oldu,denedikten sonra,tabi denemediyseniz bakalım sizde aynı şeyleri düşünecek misiniz?
dip not aslında ben bunu her zamanki gibi göz kararı yaptım ama gözümün kararını ölçüye de dökerim ben şimdi:))
buyrun tarifime

MALZEMELER

2-3 su bardağı kadar ev yapımı erişte
haşlamak için su
haşlama suyuna katmak için;
1 tatlı kaşığı yağ,tuz,
2 yemek kaşığı tereyağ
tuzot
tuz
3 avuç lor peyniri
dilediğiniz kadar ceviz kırığı

HAZIRLANIŞI

   Ben makarnaları haşlayıp süzmüyorum,pilav gibi yeteri kadar su koyup suyunu çektiriyorum,ama suyunu ayarlamak çok önemli fazla olursa makarnalar hamur olabilir,az olursa da aldante olur ama onun çaresi var biraz daha kaynar su işi halledecektir.ben suyu göz kararı kattığım için ölçü veremiyorum ama makarnaların üzerinde olsa kafidir.Siz dilerseniz yine kendi usülünüz haşlayıp süzgeçten geçirip de yapabilirsiniz,ama unutmayın ki bu şekilde hem daha leziz hemde daha sağlıklı oluyor,suyunu süzdüğünüzde sadece kilo yapan posasını yemiş oluyorsunuz dedikten sonra başlıyorum anlatmaya.
  suyumuzu tencereye alalım içine tuz,zetinyağı  katıp kaynamaya bırakalım,kaynayınca erişteleri içine atıp kısık ateşte pişmeye bırakalım,aldante isterseniz,yani daha diri suyunu azaltın.suyunu çekinceye kadar pişirelim,arada kontrol edelimki eğer suyu fazla geldiyse ve piştiyse ateşten alıp mecbur kalan suyu süzeceğiz.
pişen erişteleri tencereden ayrı bir kaba alalım,tencereye tereyağını atıp eritelim ve erişteleri ekleyip kavuralım.tuzunu ve tuzotunu ekleyip altına kapatalım.
altını kapattıktan sonra lor peynirini ve ceviz kırıklarını ekleyip biraz karıştıralım,çok karıştırırsak çamur gibi olabilir bu nedenle az karıştıralım,hatta yalnızca peynirle cevizi üzerine de serpiştirebilirsiniz,daha şık olur,ben biraz karıştırıp birazda üzerinde kullandım.
sıcak olarak servis edelim..

CEVİZLİ, LORLU ERİŞTE
AFİYET OLSUN...

14 yorum:

  1. Reyhancim sehriyen nefisss gorunuyor canim ceviz guzel bir aroma vermistir. ellerine saglik ev sehriyesi gibisi varmi.
    kucak dolusu sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  2. SAĞOL CANIM ABLAM,HEMDE NE GÜZEL OLUYOR EVDE YAPILAN ERİŞTE,DIŞARIDAN ALINANLARDA TAT BİLE YOK MALESEF..,
    BENDENDE SANA KOCAMAN SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık enfes görünüyor,cevizli hiç denememiştim,en kısa zamanda deneyeceğim

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim tülay,damak zevkine göre değişir ama bence güzeldi,yoksa zate bu blogda ne işi vardı:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. bayılırım ben ev eriştesine,nede güzel olmuştur ellerine sağlık olsun..

    YanıtlaSil
  6. teşekkür ederim canım,eksik olmayasın.

    YanıtlaSil
  7. Canım en kısa sürede alışacak inşallah ufaklık..
    Sen üzülme..
    Erişte nefisss ötesi görünüyor.
    Ellerine sağlık canım
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. inşallah meliha'cım,sözde bugün misafir anne olacaktım kreşte,ama oğluş hastalanınca ikimizde kaldık evde,umarım alışır ama malesef biraz dikkat eksikliği sorunumuz var,dr un yolunu tutacağız,sağol canım arkadaşım eksik olma.

    YanıtlaSil
  9. cevizli erişteyi biz çok yaparız ve çok da severiz eline sağlık bunu ne zamandır pişirmedim iyiki hatırlattın gerçektende özlediğim bir lezzet..kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. teşekkür ederim şükran hanım,çok sevindim hatırlatmış olduğuma ne mutlu bana:)
    bendende kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. cevizin girdiği ve yakışmadığı ne var ki :) ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. TEŞEKKÜR EDERİM LEYLA'CIM,AYNEN KATILIYORUM SANA HERŞEYE YAKIŞIYOR,TATLI TUZLU FARKETMİYOR..
    BENDENDE KOCAMAN SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  13. merhaba blogunuz çok güzell buda en sevgim tarif oldu cevizli erişteyi çok severim inanın canım çekti:)) teşkkürler:)

    YanıtlaSil
  14. BLOĞUMA HOŞGELDİN SEVGİLİ MAVİİİ,BEĞENMENE ÇOK SEVİNDİM O HALDE SIK SIK BEKLERİM,SEVGİLER..

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..