1 Mayıs 2012 Salı

ETLİ ENGİNAR

ETLİ ENGİNAR


Herkese güzel,bol güneşli bir gün diliyorum..
  Sırada nefis bir sebze var,sağlık açısından tam bir mucize,karaciğer üzerindeki etkisi açısından düşünürsek hiçte abartmış olmayız,genelde zeytinyağlısını yaparız ama etlisi de mutlaka denenesi bir lezzetmiş demiştim ilk denediğimde.
  Üstelikte tam zamanı her yerde enginar bolluğu var,çok da uzun sürmez bu bolluk,yapabildiğimiz kadar yapıp yemeliyiz.Tabi enginar seviyorsanız,malum herkes sevmez enginarı tıpkı kereviz gibi ama sevende tam sever,beni sorarsanız tam ortadayım delisi değilim ama yerim.Önümüzdeki günlerde bir aksilik olmazsa zeytinyağlısının ve salatasının tarifini de paylaşacağım ama önce etlisini tavsiye ediyorum,eğer enginar seviyorsanız bu lezzete bayılacaksınız.
ETLİ ENGİNAR
MALZEMELER

5 adet enginar
haşlamak için yeteri kadar su
1/2 limonun suyu
bir miktar zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
etli harç için:
350 gr kuşbaşı doğranmış et
3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ  (etinizin yağ miktarına göre azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz,tercih sizin)
1 adet iri kuru soğan
2 adet domates
1 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 diş sarımsak
tuz
pul biber
taze çekilmiş karabiber
sosu için:
1-2 bardak su
1/2 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

ETLİ ENGİNAR

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım ki enginarlar haşlanınca hemen hazır olsun ve kararmadan pişirelim.Bu arada enginarları limonlu suda bekletmeyi ihmal etmeyelim ki kararmasınlar yada aldığımız suyun içinde bekletelim.
 Etli harcımız için önce tencereye yağımız alıp ısıtalım ve etlerimizi ekleyip kavurmaya başlayalım.Etler suyunu salıp çekince ve pişince,yemeklik doğranmış kuru soğan,yeşil soğan ve rendelenmiş sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edelim.Ardından küp küp doğranmış domatesleri ve salçaları da ekleyelim domatesler pişene kadar biraz daha çevirip tuzunu,baharatlarını ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım.
  Ardından tencereye yeteri kadar suyu alalım,içine tuz,limon suyu,zeytinyağı ve şekeri de ekleyip kaynamaya bırakalım.Kaynayınca enginarları da ekleyip haşlayalım.Arada çatalla fazla incitmeden kontrol edelim yumuşayınca ocaktan alıp süzelim.
  Enginarları tencereye dizip etli harcı eşit bir şekilde içine dolduralım.Bir bardak suyun içinde 1/2 yemek kaşığı salçayı ezelim,bir iki kaşık kadarda zeytinyağı ekleyip tencereye dökelim ve enginarları ocağa alalım.Önce orta ateşte kaynamaya bırakıp ardından altını kısalım ve ağır ateşte pişmeye bırakalım.Eğer suyu azalıp da pişmezse biraz daha kaynar su ilave edebilirsiniz.
Dilerseniz suyuna biraz da tuz ilave edebilirsiniz.tercih size kalmış.

Not:   Enginar çok çabuk kararan bir sebzedir mutlaka limonlu suda bekletip en son enginarları işleme tabi tutalım.
AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

39 yorum:

  1. Merhaba enginarı çok severim ama etli hiç yapmamıştım paylaşım için teşekkürler.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin mehtap,enginar seviyorsan beğeneceksin,sağol canım..

      Sil
  2. enginar.
    en sevdiğim bikaç yemekten biri.
    birinci kereviz ama.
    :)
    ama etli sevmiyom.
    :)
    bişi dicem.
    enginarlı bakla tarifi yazar mısın benim için.
    :)
    bi de bende ödülüüüün vaaar.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baklalı enginar demek istedin sanırım,ama hali hazırda kendime ait bir taririfim yok ama en kısa zamanda senin için dener yayınlarım,ödül içinde sağol canım en kısa zamanda yayınlarım.,

      Sil
  3. Ellerine sağlık etlisini çok duydum ama bir türlü cesaret edemedim. Zeytinyağlısına bayılıyoruz. Bir de bunu denemek lazım. Resimlerin de harika görünüyor. eminim etli enginar da çok lezzetlidir. İnşallah bir gün denerim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemelisin bence madem enginar seviyorsunuz.sağol canım...

      Sil
  4. enginarı çekici bir hale getirmişsin...
    enginarı sevmeyen biri olarak gel de şimdi
    yeme :))))
    süper görünüyor...
    ellerine sağlık canım....
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak buna çok sevindim,sevmeyen birini bile cezbedebilmek çok zordur:)
      sağol canım..

      Sil
  5. Et ile enginar daha iştah açıcı olmuş,et seven biri olarak bana öyle geldi:))Ellerine sağlık,sunum harika:)Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde etlisini daha çok sev,yoruz ama tercih meselesi tabi,beğenmene çok sevindim sağol canım...

      Sil
  6. sen de etli,ben de etsiz.kardeş olmuşuz bugün:)

    ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet geldim gördüm sahiden kardeş olmuşuz biz:)
      sağol canım seninde ellerine sağlık..

      Sil
  7. ELLERİNE SAĞLIK CANIM...:)
    ÖDÜLÜN VAR BENDE
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam canım çok sağol,ilk fırsatta yayınlayacağım..

      Sil
  8. Reyhancım, bende senin gibi yaparım.Ev halkı bayılır, eline sağlık.Yarın pazardan alayım da yapayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen zaten izmrlisin bol bol yaparsın hemde en güzel enginarlarla,sağol canım..

      Sil
  9. canım benim,bende de enginar var bugün:))ellerine sağlık sevgiler,selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seninde ellerine sağlık canım,sağol...

      Sil
  10. çok severim canım her türlüsüne varım seninki de harika görünüyor afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  11. enginarı çok severiz ama etlisi olunca tam benlik olmuş:)bayıldım,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım beğenmene çok sevindim...

      Sil
  12. Etli severim ama böyle yapmamıştım,çok şık,ellerine sağlık,sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
  13. Ben tam bir enginar delisiyim her gün yesem bıkmam ve her türlüsüne bayılırım. Nefis olmuş görüntü, sunum harika ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. mevsimi olmasından dolayı bugün bol enginar tarifi gördüm ama iyi oldu bende yeni deneyeceğim sizinki de bir harika gözüküyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Hiç etlisini yapmamıştım..Ama süper görünüyor..Ellerinize sağlık..Hemen deneyeceğim..Bende ödülünüz var ,almaya beklerim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. canım bende bir ödülün var gelip alır mısın? sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam canım en kısa zamanda yayınlayacağım..

      Sil
  17. Ben hiç enginar yemedim biliyormusun nedense bi garip geliyor görüntüsü:)Ama seninkisi çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende birkaç sene öncesine kadar yememiştim,değişik bir aroması var denemen lazım,sağol canım..

      Sil
  18. Canım ellerine sağlık enfes olmuş enginarın her halini çok severim sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Harika görünüyor canım. En kısa sürede deneyeceğim. Ellerine Sağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım,çok sağol..

      Sil
  20. Bir Egeli olarak enginara bayılırım, zeytinyağlısını da etlisini de yaparım.Çok güzel görünüyor, tadı gibi sunumu da çok hoş olmuş.Eline koluna sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. egeliysen elin mahkum zaten sevmelisin:)
      sağol canım...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..