Bu Blogda Ara

19 Ekim 2012 Cuma

DERİN DONDURUCU DA TAZE FASÜLYE , PATLICAN KIZARTMASI VE KÖZLENMİŞ PATLICAN



Hayırlı cumalar,mutlu hafta sonları.
 Haftayı kış hazırlıklarının şimdilik son yayınıyla bitirmek istedim.Malum önümüzdeki hafta bayram haftası,bunları yayınlamak olmaz,börek,tatlı tarifleri havada uçuşacak,uçuşmalı da :)
  Bu yayınım da İki sebze , dört yöntem bulacaksınız.Ayrı ayrı yazmaktansa tek yayında birleştirmek istedim.Genel ve kendi püf noktalarımla,ayrıntılı olarak yazdım,umarım işinize yarar.


Domatesli taze fasülye nasıl hazırlanır ?

malzemeler
2 kg taze fasülye
1 kg rendelenmiş domates

  Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp dilediğimiz gibi doğrayalım (ben 2 parçaya böldüm) ve yıkayıp,süzelim.Domatesleri ya rondodan geçirelim yada rendeleyelim.Fasülyelerin rahatlıkla sığacağı kadar büyüklükte bir tencereyi ocağa alalım.Yalnız size tavsiyem fasülyeler ve domatesler tencerenin en fazla yarısına kadar gelsin,yoksa karıştırmak çok zor oluyor,bir tarafının rengi dönerken diğer taraf çiğ kalıyor.Tencereye sığmazsa 2 seferde yapmanızı tavsiye ederim.
   Ocaktaki tencereye önce domatesleri ardından hemen fasülyeleri ekleyip kapağı kapalı ama sık sık karıştırark hafif rengi dönene kadar pişirelim.yaklaşık 10 dakika pişirmek yeterlidir,ancak fasülyenin miktarına göre süre biraz uzayabilir.Önemli olan rengi hafif dönsün.Rengi dönen fasülyeleri ocaktan alıp soğumaya bırakalım.İyice soğuyan fasülye domates karışımını,bir seferde pişireceğimiz kadar miktarlarda kilitli buzdolabı poşetine koyup,içindeki havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.
   Pişireceğiniz zaman yağını,soğanın ekleyip kavurduktan sonra,buzluktan çıkardığınız fasülyeleri çözdürmeden tencereye ilave edip biraz kavurup,diğer malzemelerini de ekleyip pişirebilirsiniz.

Sade fasülye nasıl hazırlanır ve saklanır ?

malzemeler
dilediğiniz kadar taze fasülye
kaynar su
soğuk yada buzlu su

   Öncelikle fasülyeleri ayıklayıp,doğrayalım,yıkayıp,süzelim.Eğer kılçık varsa ki kılçıksız olanını seçmeye dikkat edelim, yanlarından bıçakla kesmeyi unutmayalım.Büyük bir tencereye suyu doldurup kaynatalım ve kaynayan suya fasülyeleri suyun en fazla yarısı kadar atıp yaklaşık 1-1,5 dakika kadar arada karıştırarak bekletelim.Kevgir kepçe yardımıyla kaynayan sudan alıp soğuk suyun içine atıp pişme işlemini bitirelim,yani şoklayalım.Hatta buzlu suya bile atabilirsiniz.Fasülyeleri soğuk sudan alıp kevgirde süzdürüp temiz bir havlu yada kağıt havlunun üzerinde kurutalım. Kilitli buz dolabı poşetine bir seferde pişirebileceğimiz kadar doldurup havasını alalım ve kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.Fasülyelerin tamamı bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.




Patlıcan kızartması nasıl yapılır ve saklanır ?

malzemeler
Yeteri kadar patlıcan
kızartmak için sıvıyağ
tuz

  Öncelikle patlıcanları yıkayıp,pijama şeklinde soyalım ve dilediğimiz gibi dilimleyip (ben yuvarlak dilimledim) yaklaşık 30 dakika kadar tuzlu suda bekletip acı suyunun çıkmasını sağlayalım.Bekleyen patlıcanşarı sudan sıkarak alıp kağıt havlu yardımıyla kurulayıp,tuzladıktan sonra ve kızgın yağda kızartalım.Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alalım,tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayıp soğumaya bırakalım.
  Soğuyan patlıcanları kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alıp kilitleyelim ve derin dondurucuya yerleştirelim.
   Kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkarıp çözdürelim.Üzerine dilerseniz domates sosu dilerseniz sarımsaklı yoğurt döküp,afiyetle tüketebilirsiniz.Ama patlıcanlar soğuk olduğu için sıcak bir domates sosu daha çok yakışacaktır aklınızda olsun.


Közlenmiş patlıcan nasıl yapılır ve saklanır ?

malzemeler
Dilediğiniz kadar patlıcan

  Öncelikle patlıcanları yıkayıp,bıçakla birkaç yerinden delikle açalım.Ben közlemeç denen aletle ocağın üzerinde yaptım evde en iyi ve lezzetli yöntem budur.Eğer imkanınız varsa gerçek közde yapmanızı tavsiye ederim.Ama ben uğraşamam derseniz fırında ya da mikro dalga fırında da soldurablirsiniz,ama adı üzerinde közleme değil soldurma oluyor ve lezzetinden oldukça çalıyor ama yinede tercih sizin.
   Patlıcanları arada çevirerek her yerinin yumuşamasını sağlayalım.Yeteri kadar közlenen patlıcanları ocaktan alıp poşetin içine koyup ağzını kapatalım.Bir süre bu şekilde beklerse daha kolay soyulacaktır.
   Tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım.Patlıcanların tamamı közlenip,yeteri kadar poşette bekledikten sonra patlıcanları hiç su değdirmeden kabuklarından sıyıralım.Ben patlıcanlar sıcak olduğu için patlıcanın ortasını yarıp içini çıkardı.Tek tek kabuklarını soymadım.Üzerindeki pullardan kurtulmak için asla suyun altına tutmayalım,bu işlem tüm köz lezzetini alıyor.
   Soyduğumuz patlıcanları dilediğiniz büyüklükte doğrayıp soğumaya bırakalım.Soğuduktan sonra kilitli buz dolabı poşetine yerleştirip havasını alalım,kilitleyip derin dondurucuya yerleştirelim.


AFİYET,ŞEKER OLSUN...

51 yorum:

  1. canım ya ellerine sağlık...
    çok uğraşmışsın...

    YanıtlaSil
  2. kışa mis gibi hazır reyhancım,ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık,kışın çok makbule geçiyor,hemen elimizin altında bu şekilde hazırladığımız yiyecekler hem sağlıklı,hem pratik oluyor.Yayınınıza teşekkür ederim,afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Harika bilgiler bunlar teşekkür ederim.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. merhabalar,patlicanin bu sekilde kizartilip posetlendigini hic görmemeistim,ne iyi fikir,bunu seneye Türkiye``yegittigimde yapip getirirsem benden mutlusu olmaz,cünkü gercekten burda patlican patlicandan baska herseye benziyor hüsrana ugratiyor her seferinde,cok tesekkürler tüm emekleriniz icin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım yapabilirsin,sonra da afiyetle yersin:)çok teşekkür ederim...

      Sil
  6. off afiyet olsun canım benim ellerine sağlık Reyhancım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Afiyetle yersiniz inşallah canım benim.. Ellerine sağlık kışın bol sebzeli güzel geçecek..İyi geceler canım..

    YanıtlaSil
  8. ALLAHIM ağız tadı ile yemeği nasip etsin

    YanıtlaSil
  9. hepsi birbirinden nefis görünüyor ellerine sağlık sağlıkla tüketmek nasip olur inş.:)

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım bende yaptım hepsinden stokladım, sonra ne büyük kolaylık oluyor yapması :)

    YanıtlaSil
  11. Kızartma konduğunu bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Fasulye yi yapip buzluga attim ama patlican in saklanacagini bilmiyordum:))) Afyetler yemek kismet olsun..ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  13. Aynılarından eşim de yaptı.Malum önümüz kış.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eşinizin de ellerine sağlık,çok teşekkür ederim...

      Sil
  14. benim gibi yalnız yaşayan tembeller için iyi yöntem kışa kolaylık.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yerken tembel işi ama ,hazırlarken biraz hamaratlık istiyor:)ben yapıp sana göndereyim sende tembel tembel ye :)

      Sil
  15. Bu nasıl bir hamaratlıktır böyle. Ben sizin hızınıza yetişemiyorum vallahi. Ellerine sağlık. Yalnız bir şey sormak istiyorum. Hiç buzluğa kızarmış patlıcan atmadım. Çıkardığında lezzetinde bir bozulma oluyor mu?
    Ne saçma soru oldu. Pardon. Lezzeti bozulsa yapmazsın değil mi ama? Yani demek istediğim taze yapılmış gibi oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle şunu söylemeliyim ki hiçbir şey tazesi gibi olmuyor ama üzerine sıcacık sosu dökünce gayet güzel oldu.çok teşekkür ederim:)

      Sil
  16. Şekerciğim ellerine sağlık misler gibi olmuştur.Kışın sendeyim ben de:))Afiyetle yiyin kocaman sevgilerimle kucaklıyorum seni...

    YanıtlaSil
  17. Ellerine sağlık,afiyetle tüketmek nasip olsun canım,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. Allah güle güle yemeyi nasip etsin inşaallah. Yalnız kızarmış yağların dondurulduğunda kanserojen etkisi olduğunu duymuştum ben o sebeple patlıcan kızartması koyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bu sene ilk kez denedim,bak ben bunu bilmiyordum,araştırmak lazım,sağolasın.amin..

      Sil
  19. Ellerine sağlık canım kış hazırlığın hazır ne güzel...
    Şimdiden iyi bayramlar dilerim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eh işte kısmen hazır sayılır:)sağolasın,sana da iyi bayramlar...

      Sil
  20. patlıcan kızartmasını denemek istıyorum cok guzel gozukuyorlar elinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Bende fotoğrafladım ama artık seneye inşaAllah..
    Seninde yazdığın gibi bu hafta tatlı tarifleri havada uçuşur..
    Ellerine sağlık canım..
    Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son anda yetiştirdim valla :)sağol tatlımiamin...

      Sil
  22. evet mis gibi gözüküyorlar

    YanıtlaSil
  23. Benim nerak ettigim bir konu var fadulyeyi surekli yapiyorum yani dondurucuya atiyorum ama patlican kozlemeyi hic denemedim acaba kisin cikardigimizda ayni taze patlican tatini veriyormu yoksa biraz dondurucu tati oluyormu

    Tessekur ederim ellinize saglik cok faydali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar,
      eğer dondurucunuz buz yapmıyorsa yani,no-frost'sa ve hiç su değdirmeden buzluğa kaldıra biliyorsanız lezzetinden çok bir şey kaybetmiyor ama tazeliğini aynı şekilde koruyor dersem de sizi yanlış yönlendirmiş olurum.az da olsa bir fark olacaktır.tabi buzlukta ne kadar beklettiğiniz de önemli.
      sevgiler...

      Sil
    2. Cok guzel ve lezzetli tarifler kisin sofralar harika sayenizde tskrler....

      Sil
  24. Gerçekten çok teşekkür ederim patlicanları nasıl yapacağımı bilemiyordum çok makbule geçti sağol

    YanıtlaSil
  25. çok tşkr bilgilerinizden bende faydalandım...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..