18 Aralık 2012 Salı

PATATESLİ DOLAMA BÖREK (MAYALI, EL AÇMASI)



PATATESLİ DOLAMA BÖREK (MAYALI, EL AÇMASI)
Herkese merhabalar.
  Bugün sizler için nefis bir el açması börek tarifim var.Daha evvel kıymalı kol böreği şeklinde yapmıştım,bu defa iç malzemesini ve şeklini farklı yaptım.Bu hali de nefis oldu,zaten olmaması mümkün değil yufkası o kadar leziz ki içine hangi malzemeyi koysanız sonuç değişmez.Tarif yeturla lezzet karelerine ait ancak şuan blogu kapalı olduğu için link veremiyorum ve hala bir umut blogunu açar diye bekliyorum,ne de güzel tarifleri vardı halbuki,umarım bir gün tekrar döner.
  Hamuru mayalı ve çok kolay açılıyor,ilk kez el açması börek yapanlar için bile çok ideal,sakın korkmayın ben yapamam diye,mutlaka deneyin.Elde börek açanlar için zaten çok kolay,yani mutlaka deneyin,bayılacaksınız.

Diğer börek tariflerime BURADAN ,el açması kol böreğine de BURADAN ulaşabilirsiniz.
PATATESLİ DOLAMA BÖREK (MAYALI, EL AÇMASI)
MALZEMELER

yufkalar için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya(instant maya)
tuz
aldığı kadar un
iç malzemesi için:
7-8 adet orta boy haşlanmış patates
150 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
değirmende çekilmiş tane karabiber
pul biber
yufkalara dökmek için :
sıvıyağ
üzerine sürmek için:
1 adet yumurta sarısı


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle iç harcını hazırlamak için haşlanmış patatesleri soyup ezelim.Diğer tarafta bir tencerede yağı ısıtıp kıymayı kavuralım,ardından yemeklik doğradığımız soğanları ilave edip onu da kavurduktan sonra salçayı ekleyip biraz daha kavuralım ve en son ezilmiş patatesi ekleyip iyice karıştırarak kavurmaya devam edelim, tuzunu ,baharatını da ekleyip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.

  Hamur malzemeleriyle orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurup 6 eşit bezeye bölelim ve tek tek açmaya başlayalım.Kolay açılan yumuşak bir hamur olduğundan çok zorlanmayacaksınız ,bolca unladığınız zeminde açabildiğiniz kadar ince açın.
  Açtığımız yufkayı tam ortadan ikiye bıçakla keselim,üzerine 1-2 talı kaşığı sıvı yağı gezdirelim ve harçtan kestiğimiz yere şerit şeklinde patatesli harçtan koyup rulo yapıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.
Yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayıp,diğer bezeleri de açıp aynı işlemleri uygulayalım.
  Tüm yufkalar açılıp ,sarılıp tepsiye dizildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden ısıtılmış ve oldukça yüksek ısılı fırında pişirelim.Ben 220-240 arası davul fırında pişirdim,fırına göre dereceler değişiyor,dikkat etmek lazım,en önemli nokta ısısı yüksek olmalı..
  Piştikten sonra fırından alalım ve istediğimiz gibi dilimleyip ılık olarak servis edelim.
  
Ben bu böreği soğuk olarak çok sevdim,hele ertesi güne kalırsa daha bir güzel oluyor,yani misafiriniz geleceği zaman 1 gün önceden açıp pişirebilirsiniz.tabi ertesi güne kadar bitmeden muhafaza edebileceğinizden eminseniz yapın:)

AFİYET OLSUN...

                                                    Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

68 yorum:

  1. el açması börek yapmayı çok istiyordum, mutlaka bir gün deneyeceğim çok teşekkürler annecim (anneciğim diyorum ama kimse yanlış anlamasın annecim benden yaşını unuttum ama 20-30 yaş genç; blog ismine ithafen annecim demek içimden geliyor)

    mmmm harika görünüyor, eline sağlık, Yağız ne sevinmiştir:))afiyetle yiyin canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seviyorum seni ben ya :)sağol ablam kocaman öpüyorum seni :)

      Sil
  2. Börek harika görünüyor canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. çok severim ya annecim yapar hep off cnm istedi bak :)eliniz esağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence sende yapabilirsin :)teşekkür ederim..

      Sil
  4. Harika görünüyor ,mis gibi el açması börek ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. oooh mis gibi valla...
    çok severim...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. nefis reyhancığım , emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. bayılırımm patatesli böreğe hele el açmasıysa yemede yanında yat gibi olur :)) yarın bende yapıcam cnm çekti şimdi :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o halde şimdiden size kolay gelsin ve tabi afiyet olsun.şiddetle öneririm ve çok teşekkür ederim..

      Sil
  8. Ellerinize sağlık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  9. Harika olmuş cnm yaa, bir tepsi de ben yapayım bari. Aynı tarihten ispanakli da olur herhalde?
    Ellerine saglık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi olmaz mı,hem de nefis olur,teşekkür ederim serap'cım..

      Sil
  10. Hemen denemem lazım bu tarifi...ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  11. Patatesli böreğe geldim Reyhancım kokusu geldi burnuma ellerine sağlık bayılırım..

    YanıtlaSil
  12. harika görünüyor,elleriniz dert görmesin...

    YanıtlaSil
  13. Patatesli börekleri çok severim elde açılmış olması böreği dayanılmaz yapmış hemen deneyeceğim,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin,tavsiye ederim.sağol canım..

      Sil
  14. Ben geldim kokuyu aldımda geldim Reyhancığım,hem de el açması börek yeme de yanında yatmalık vallahi çok severim ellerine sağlık misss missss .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım canım çok sağol,kocaman öpüyorum seni :)

      Sil
  15. Canım sabah sabah yutkundum el açması böreğe doyulurmu ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. geç kaldım,bitti mi?ellerine sağılık canım,el açmalı ne kadar güzel olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bitti,kalır mı:( sağol canım benim :)

      Sil
  17. El açması olduktan sonra içine hangi malzeme olsa tadı muhteşem olur. Ben de el açması börekleri ayrı severim. Çocukken üstünün kıtırlarını yerdim, şimdi hepsini :) Ellerinize, emeklerinize sağlık. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle,teşekkür ederim..

      Sil
  18. HARİKA BİR BÖREK OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  19. çokkk güzel bir börek olmuş, nasıl durulur böyle yemeden bilemem, teknoloji biraz daha gelişse de elimizi uzatıp bir lokma alıversek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah keşke keşke :)teşekkür ederim canım..

      Sil
  20. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.Yemede yanın da yat olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  21. Bu ne kadar güzel bir görüntü böyle, ellerine saglik canim....

    YanıtlaSil
  22. Reyhan Hanım bloguma misafir oldugunuz için teşekkür ederim.Ayrıca yapmış olduğunuz böreğin yufkasını da galiba siz acmışsınız o yüzde size iki kere ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben açtım,çok teşekkür ederim..

      Sil
  23. Üstelik el açması, valla Reyhan o kadar zor geliyor ki bana bu işler. Sen nasılda emek vererek güzel tarifler hazırlıyorsun.
    Gerçekten baktığım zaman Allahım diyorum bir gün bende böyle şeyler yapabilecekmiyim.
    Ellerine emeğince sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana kolay gelenler de bana zor geliyor aslı'cım,demek herkesin ilgi alanına göre değişiyor bu kolaylık zorluk olayı :)ama bu böreği açmak çok kolay,mutlaka dene eminim harika yapacaksın :)sağol canım..

      Sil
  24. Ellerine sağlık arkadaşım nefis bir börek olmuş ben tabağı alsam şöööyle yavaşca kaçsam:))Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaçmana gerek yok zaten sana bıraktım ben onu :)sağolasın..

      Sil
  25. eline ve canına sağlık :)iyi geceler:)

    YanıtlaSil
  26. bu hamur işleri vazgeçilmezim bayılırım:)
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  27. Görüntü harika , ellerine sağlık , sevgiler :-)

    YanıtlaSil
  28. El açması börek denemelerim tabii ki var, ama böyle pratik tarifi neden denemeyeyim.Hazır oğlanlar bu hafta yanımda olacakken,mutlaka yapmalıyım.Elinize sağlık,Reyhancım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin dilek'cim,nefis bir börek.sağol canım..

      Sil
  29. El açması böreğe bayılırım. şahane görünüyor Reyhanım ellerine sağlık. Ama aynen dediğin gibi bu bizde asla yarına kalmaz...Sevgilerimle canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inan bizde de öyle,belki bir iki dilim o da misafir yoksa :)sağol canım benim..

      Sil
  30. Sevgili Reyhan hanim, tarifi paylastiginiz için çok tessekürler...inanki artik haftada en az bir kere hazirliyorum böregi...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ne mutlu bana,ellerinize sağlık.Asıl ben teşekkür ederim..
      sevgilerle...

      Sil
  31. yapıyordum yapıyordumda...yufkayı ortadan ikiye kesmiyordum sayende öğrenmiş oldum allah razı olsun hemen bu tarifi deniycem nefissssssss görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yufkayı ortadan kesmeyince hamur çok aklın oluyor hele de mayalı olduğunu düşünürsek.Tavsiye ederim nefis bir börek hamurudur,deneyen herkes çok beğeniyor.Allah sizden de razı olsun,teşekkür ederim...

      Sil
  32. ilk defa börek açtım ellerine sağlık süper oldu tarif bir harika izninle blogumda linkini paylaşıyorum.. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  33. merhaba,
    elinize sağlık çok güzel görünüyor. Hamuru yoğurduktan sonra bekletmiyor musunuz? Mayalı hamurlarda genellikle bekletildiğini duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Normalde mayali hamur kabarmasi için bekletilir ancak bu börekde beklemeye gerek yok, yoğurup, bezelere ayırıp hemen açıyoruz.
      Sevgiler...

      Sil
  34. Beğenmenize çok sevindim, sizinde elinize sağlık .teşekkür ederim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  35. Ben denedim benim anneme verdiğim mutluluk ifadesini oğlum ve kızımda bana verdi teşekkürlerrrr...ellerinize ve emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ne mutlu size ve tabi ki bana.Ellerinize sağlık,afiyet olmuş miniklere.Çok teşekkür ederim.sevgiler...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..