PATATESLİ DOLAMA BÖREK (MAYALI, EL AÇMASI) |
Bugün sizler için nefis bir el açması börek tarifim var.Daha evvel kıymalı kol böreği şeklinde yapmıştım,bu defa iç malzemesini ve şeklini farklı yaptım.Bu hali de nefis oldu,zaten olmaması mümkün değil yufkası o kadar leziz ki içine hangi malzemeyi koysanız sonuç değişmez.Tarif yeturla lezzet karelerine ait ancak şuan blogu kapalı olduğu için link veremiyorum ve hala bir umut blogunu açar diye bekliyorum,ne de güzel tarifleri vardı halbuki,umarım bir gün tekrar döner.
Hamuru mayalı ve çok kolay açılıyor,ilk kez el açması börek yapanlar için bile çok ideal,sakın korkmayın ben yapamam diye,mutlaka deneyin.Elde börek açanlar için zaten çok kolay,yani mutlaka deneyin,bayılacaksınız.
Diğer börek tariflerime BURADAN ,el açması kol böreğine de BURADAN ulaşabilirsiniz.
PATATESLİ DOLAMA BÖREK (MAYALI, EL AÇMASI) |
yufkalar için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya(instant maya)
tuz
aldığı kadar un
iç malzemesi için:
7-8 adet orta boy haşlanmış patates
150 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz
değirmende çekilmiş tane karabiber
pul biber
yufkalara dökmek için :
sıvıyağ
üzerine sürmek için:
1 adet yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI
Öncelikle iç harcını hazırlamak için haşlanmış patatesleri soyup ezelim.Diğer tarafta bir tencerede yağı ısıtıp kıymayı kavuralım,ardından yemeklik doğradığımız soğanları ilave edip onu da kavurduktan sonra salçayı ekleyip biraz daha kavuralım ve en son ezilmiş patatesi ekleyip iyice karıştırarak kavurmaya devam edelim, tuzunu ,baharatını da ekleyip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
Açtığımız yufkayı tam ortadan ikiye bıçakla keselim,üzerine 1-2 talı kaşığı sıvı yağı gezdirelim ve harçtan kestiğimiz yere şerit şeklinde patatesli harçtan koyup rulo yapıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.
Yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayıp,diğer bezeleri de açıp aynı işlemleri uygulayalım.
Tüm yufkalar açılıp ,sarılıp tepsiye dizildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden ısıtılmış ve oldukça yüksek ısılı fırında pişirelim.Ben 220-240 arası davul fırında pişirdim,fırına göre dereceler değişiyor,dikkat etmek lazım,en önemli nokta ısısı yüksek olmalı..
Piştikten sonra fırından alalım ve istediğimiz gibi dilimleyip ılık olarak servis edelim.
Ben bu böreği soğuk olarak çok sevdim,hele ertesi güne kalırsa daha bir güzel oluyor,yani misafiriniz geleceği zaman 1 gün önceden açıp pişirebilirsiniz.tabi ertesi güne kadar bitmeden muhafaza edebileceğinizden eminseniz yapın:)
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
el açması börek yapmayı çok istiyordum, mutlaka bir gün deneyeceğim çok teşekkürler annecim (anneciğim diyorum ama kimse yanlış anlamasın annecim benden yaşını unuttum ama 20-30 yaş genç; blog ismine ithafen annecim demek içimden geliyor)
YanıtlaSilmmmm harika görünüyor, eline sağlık, Yağız ne sevinmiştir:))afiyetle yiyin canım
sevgiler
seviyorum seni ben ya :)sağol ablam kocaman öpüyorum seni :)
SilBörek harika görünüyor canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilsağol canım..
Silçok severim ya annecim yapar hep off cnm istedi bak :)eliniz esağlık
YanıtlaSilbence sende yapabilirsin :)teşekkür ederim..
SilHarika görünüyor ,mis gibi el açması börek ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım..
Siloooh mis gibi valla...
YanıtlaSilçok severim...
ellerine sağlık canım...
nefis reyhancığım , emeklerine sağlık...
YanıtlaSilsağol canım benim ..
Silbayılırımm patatesli böreğe hele el açmasıysa yemede yanında yat gibi olur :)) yarın bende yapıcam cnm çekti şimdi :) ellerine sağlık..
YanıtlaSilo halde şimdiden size kolay gelsin ve tabi afiyet olsun.şiddetle öneririm ve çok teşekkür ederim..
SilEllerinize sağlık, afiyet olsun:)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim :)
SilHarika olmuş cnm yaa, bir tepsi de ben yapayım bari. Aynı tarihten ispanakli da olur herhalde?
YanıtlaSilEllerine saglık.
Sevgilerimle.
tabi olmaz mı,hem de nefis olur,teşekkür ederim serap'cım..
SilHemen denemem lazım bu tarifi...ellerine sağlık canım..
YanıtlaSiltavsiye ederim,teşekkürler..
SilPatatesli böreğe geldim Reyhancım kokusu geldi burnuma ellerine sağlık bayılırım..
YanıtlaSilsağol ablacım :)
Silharika görünüyor,elleriniz dert görmesin...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim..
SilPatatesli börekleri çok severim elde açılmış olması böreği dayanılmaz yapmış hemen deneyeceğim,ellerine sağlık..
YanıtlaSilmutlaka denemelisin,tavsiye ederim.sağol canım..
SilBen geldim kokuyu aldımda geldim Reyhancığım,hem de el açması börek yeme de yanında yatmalık vallahi çok severim ellerine sağlık misss missss .
YanıtlaSilcanım canım çok sağol,kocaman öpüyorum seni :)
SilCanım sabah sabah yutkundum el açması böreğe doyulurmu ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsağol canımm :)
Silgeç kaldım,bitti mi?ellerine sağılık canım,el açmalı ne kadar güzel olmuştur.
YanıtlaSilbitti,kalır mı:( sağol canım benim :)
SilEl açması olduktan sonra içine hangi malzeme olsa tadı muhteşem olur. Ben de el açması börekleri ayrı severim. Çocukken üstünün kıtırlarını yerdim, şimdi hepsini :) Ellerinize, emeklerinize sağlık. Sevgiyle...
YanıtlaSilkesinlikle öyle,teşekkür ederim..
SilHARİKA BİR BÖREK OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilteşekkür ederim..
Silçokkk güzel bir börek olmuş, nasıl durulur böyle yemeden bilemem, teknoloji biraz daha gelişse de elimizi uzatıp bir lokma alıversek...
YanıtlaSilah keşke keşke :)teşekkür ederim canım..
SilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor.Yemede yanın da yat olmuş.
Sevgiyle kal.
sağol canım benim ..
SilEllerinize saglik ck gzel gozukuyo.. yapmasi ck uzun suruyor mu
SilBu ne kadar güzel bir görüntü böyle, ellerine saglik canim....
YanıtlaSilteşekkür ederim canım..
SilReyhan Hanım bloguma misafir oldugunuz için teşekkür ederim.Ayrıca yapmış olduğunuz böreğin yufkasını da galiba siz acmışsınız o yüzde size iki kere ellerinize sağlık.
YanıtlaSilevet ben açtım,çok teşekkür ederim..
SilÜstelik el açması, valla Reyhan o kadar zor geliyor ki bana bu işler. Sen nasılda emek vererek güzel tarifler hazırlıyorsun.
YanıtlaSilGerçekten baktığım zaman Allahım diyorum bir gün bende böyle şeyler yapabilecekmiyim.
Ellerine emeğince sağlık.
sana kolay gelenler de bana zor geliyor aslı'cım,demek herkesin ilgi alanına göre değişiyor bu kolaylık zorluk olayı :)ama bu böreği açmak çok kolay,mutlaka dene eminim harika yapacaksın :)sağol canım..
SilEllerine sağlık arkadaşım nefis bir börek olmuş ben tabağı alsam şöööyle yavaşca kaçsam:))Sevgiler
YanıtlaSilkaçmana gerek yok zaten sana bıraktım ben onu :)sağolasın..
Sileline ve canına sağlık :)iyi geceler:)
YanıtlaSilsağolasın ablacım :)
Silbu hamur işleri vazgeçilmezim bayılırım:)
YanıtlaSilellerine sağlık:)
her Türk gibi :)sağol aylin'cim..
SilGörüntü harika , ellerine sağlık , sevgiler :-)
YanıtlaSilsağol neşe'cim :)
SilEl açması börek denemelerim tabii ki var, ama böyle pratik tarifi neden denemeyeyim.Hazır oğlanlar bu hafta yanımda olacakken,mutlaka yapmalıyım.Elinize sağlık,Reyhancım.
YanıtlaSilmutlaka denemelisin dilek'cim,nefis bir börek.sağol canım..
SilEl açması böreğe bayılırım. şahane görünüyor Reyhanım ellerine sağlık. Ama aynen dediğin gibi bu bizde asla yarına kalmaz...Sevgilerimle canım benim..
YanıtlaSilinan bizde de öyle,belki bir iki dilim o da misafir yoksa :)sağol canım benim..
SilSevgili Reyhan hanim, tarifi paylastiginiz için çok tessekürler...inanki artik haftada en az bir kere hazirliyorum böregi...sevgiler
YanıtlaSilne güzel ne mutlu bana,ellerinize sağlık.Asıl ben teşekkür ederim..
Silsevgilerle...
yapıyordum yapıyordumda...yufkayı ortadan ikiye kesmiyordum sayende öğrenmiş oldum allah razı olsun hemen bu tarifi deniycem nefissssssss görünüyor
YanıtlaSilyufkayı ortadan kesmeyince hamur çok aklın oluyor hele de mayalı olduğunu düşünürsek.Tavsiye ederim nefis bir börek hamurudur,deneyen herkes çok beğeniyor.Allah sizden de razı olsun,teşekkür ederim...
Sililk defa börek açtım ellerine sağlık süper oldu tarif bir harika izninle blogumda linkini paylaşıyorum.. teşekkürler :)
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilelinize sağlık çok güzel görünüyor. Hamuru yoğurduktan sonra bekletmiyor musunuz? Mayalı hamurlarda genellikle bekletildiğini duydum.
Merhabalar,
SilNormalde mayali hamur kabarmasi için bekletilir ancak bu börekde beklemeye gerek yok, yoğurup, bezelere ayırıp hemen açıyoruz.
Sevgiler...
Beğenmenize çok sevindim, sizinde elinize sağlık .teşekkür ederim,sevgiler...
YanıtlaSilBen denedim benim anneme verdiğim mutluluk ifadesini oğlum ve kızımda bana verdi teşekkürlerrrr...ellerinize ve emeğinize sağlık
YanıtlaSilne güzel ne mutlu size ve tabi ki bana.Ellerinize sağlık,afiyet olmuş miniklere.Çok teşekkür ederim.sevgiler...
SilBende yaptım çok güzel ve yumusacik oldu
YanıtlaSilHamurun mayalanmasini beklemiuor muyuz anlamadm
YanıtlaSilAynur- Nefis görünÜyor.. En yakın zamanda denicem.. Tarif için tesekkürler,,
YanıtlaSilAynur- Bugun yaptim.. Tarifte yüksek ısıli pişirilmesi önerildigi için 225 derecede pişirdim, üzeri nar gibi kızardı ( yumurta sarısından dolayı)... fakat içi ve altı biraz hamur kaldı.. Benim her zaman yaptığım çıtır çıtır kol böreğim gibi olmadı maalesef... genede Tarif için teskkürler
YanıtlaSilMerhabalar bende denedim böreği çok güzel oldu ilk kez hamur açtım tek başıma yufkalarım idare eder cinsten ama dolayında bişey belli olmaDi tarif için çok teşekkürler. Bir şey sormak istiyorum hamuru çok güzel bi tarif bu hamurlu poğaça da yapabilir miyim?
YanıtlaSil