Bu Blogda Ara

7 Ocak 2013 Pazartesi

KAKAOLU KADİFE PASTA ve KESİK SÜT YAPIMI




Herkese merhabalar.
  Bugün çok istek alan kakaolu kadife pasta tarifimle yeniden sizlerleyim.Tarif Işıl Sözer ve Berna Gürşen'in Butik pastacılık kitabından.Evvel ki yazımda da bahsetmiştim,kakaolu değilde kırmızı kadife pasta olacakken akıbeti ansızın değişti bu güzelliğin.Tüm aşamaları halletmişim sıra gelmiş gıda boyasını eklemeye o da ne ?hiç kullanmadığım için bana küsen gıda boyası durduğu yerde küf atmış,üstelik son kullanma tarihi de geçmemiş.Öylece kala kaldım.Neyse ki çabuk toparlandım ne de olsa mutfakta çareler tükenmez ;) 2 kaşık olan kakaoyu 4 kaşığa çıkarıp kakaolu kadife pastayı çıkardım ortaya,bence bu hali de çok şık oldu ama ben hala kırmızı kadife pasta da kaldım, kendime söz verdim bir gün mutlaka kırmızısını da yapacağım,yoksa içimde kalacak ;)
  Bunu neden yazdığıma gelince; bazen mutfakta hiç ummadığımız sürprizlerle karşılaşırız ve zor durumda kalabiliriz ama bunu bir şekilde halletmek çoğunlukla mümkündür,tek gereken sakin olmak ve çareler üretmektir.


  Pastanın lezzetine gelince;hem pandispanyası hem de kreması farklı olduğu için acaba beğenilir mi yada yeteri kadar beğenilir mi ? diye düşünmedim desem kocaman bir yalan olur.Ama umduğumdan daha çok beğenildi.Hiç pasta yemeyen eşim ve kardeşimin bile onayını alan bu pastayı mutlaka deneyin derim.Pişman olmayacağınızı düşünüyorum.
  Tarifi aldığım kitabın aksine ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım bu nedenle uzunca bir yazı oldu ama pasta v.b yemekleri yapmak büyük incelik ister bu da ayrıntıyı gerektirir.Keşke bunu kitaplarda da görebilsek ama malesef hiç ayrıntıya girilmiyor yemek ve pasta kitaplarında.Bazı yerleri kendi çabanızla anlamak ve yapmak zorunda kalıyordunuz,bu da ancak ,mutfak da tecrübesi olan kişiler için mümkün oluyor.Ölçüleri de her şekliyle yazdım ama ben size gr. hesabıyla yapmanızı tavsiye ederim,en garantili yöntem budur.Çoğumuzun evinde mutfak terazisi vardır zaten,olmayanlar da mutlaka edinmeli,en azından mutfak da fazla vakit geçirenler için çok gerekli.Zaten çok pahalı bir şey değil.
  Ayrıca kesik süt yapımı tarifini de aşağıda ayrıntılı olarak anlattım,belki işinize yarar.
Mecburiyetten çok uzattım galiba,bu kadar ayrıntı yeter,siz tarifi okuya durun ben artık çıkıyorum :)

Diğer pasta tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.



MALZEMELER

pandispanya için:
2+1/4 kap un (250 gr.) (2 su bardağından biraz fazla)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı kakao (24 gr.)
120 gr tereyağı  (oda sıcaklığında)
1,5 kap toz şeker (300 gr.)  (2 su bardağından 2 parmak eksik)
2 adet büyük boy yumurta
1 adet vanilin
1 kap kesik süt (240 ml.) oda sıcaklığında (hazır da yoksa tarifi aşağıda vereceğim)
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı karbonat

labneli krema için:
2 paket labne peyniri (400 gr.) (oda sıcaklığında)
120 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 paket vanilin
2+1/3 pudra şekeri (280 gr.)
bir çimtik tuz
üzerine :
renkli boncuk şekeri yada dilediğiniz her hangi bir süsleme malzemesi


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle fırını 170-175 dereceye ayarlayalım ısınmaya başlasın.Ardından 23 cm kelepçeli kek kalıbımızın dibine yağlı kağıt yerleştirelim.Geniş bir kabın içine,un,kakao,kabartma tozu ve tuzu birlikte eleyelim kenara alalım.Ayrı bir kabın içinde toz şeker ve tereyağı en az 3 dakika kadar çırpalım.Yumurtaları teker teker kırıp yedirerek çırpmaya devam edelim.Yumurtalı karışımın içine elediğimiz unlu karışımın yarısın ekleyip çırpmaya devam edelim.Kesik sütün yarısını da ekleyip biraz daha çırptıktan sonra kalan unlu karışımı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Son olarak kalan kesik sütü de ekleyelim.
  Küçük bir kap içerisinde sirkeyle karbonatı karıştıralım,biraz köpürecektir,onu da hemen pandispanya hamuruna döküp hızlı hızlı karıştırıp hiç bekletmeden kalıba dökelim ve fırına sürelim.ortalama 30-40 dakika da pişiyor ama fırınına göre değişir,bunu unutmamak gerek.Fırının kapağını en az 25 dakika açmadan pişirelim.Kekimiz kürdan testinden geçtiyse fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakalım.Oda sıcaklığına gelen kekimizi hiç hava almayacak şekilde streç filme sarıp tercihen bir gece buzdolabında dinlendirelim.


Labneli kremanın hazırlanışı:

Öncelikle labneyi ince bir süzgeçte suyu iyice süzülene kadar bekletelim.Suyu iyice süzülen labneyi oda sıcaklığındaki tereyağı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.Ardından pudra şekeri,tuz ve vanilini de ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpalım.Daha tatlı bir krema olsun isterseniz,şeker miktarını kontrol edip bir miktar daha ilave edebilirsiniz.Hazırladığımız kremayı da streç filme sarıp buzdolabında dinlendirelim.Ben pandispanyayla aynı anda yaptım ve bir gece dinlendirdim.Siz de bu şekilde yapabilirsiniz.

Kesik sütün hazırlanması:

  Aslında kesik sütün hazırlanması çok kolaydır.Bir çok yerde işe yarayabilir.Özellikle peynir yapımında kullanılır ama pandispanya yaparken de çok işe yaradığını bende yeni öğrendim.Çoğumuz zaten bilir kullanırız ama ya bilmeyen varsa diye ayrı olarak yazmak istedim.
  Ben pandispanyaya katacağımız kadarıyla ölçülerini vereceğim dilerseniz başka bir yerde kullanırsanız miktarı çoğaltabilirsiniz.1 kap sütü (240ml./1 su bardağından 2 parmak eksik ) kaynatalım ve ocaktan alalım.Kaynattığımız süte 1 yemek kaşığı limon suyu ya da 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyip 5-10 dakika kadar bekletelim.Hem bu arada o da sıcaklığına da ulaşmış olur ve pandispanyanın harcına katabiliriz.Sıcakken süt kesilse bile oda sıcaklığına gelmesi için bekleyip kek karışımına öyle katmalıyız.


Pastanın birleştirilmesi:

  Öncelikle pandispayanın fazla kabaran yerlerini kesip düzleyelim.Kalan parçaları rondodan geçirip toz haline getirelim ve bir kenarda bekletelim.Pandispanyayı 3 pata ayıralım ve bir tel ızgaranın üzerine alalım.Izgaranın altına akan kremanın birikmesi için büyükçe bir tepsi yerleştirdikten sonra ilk parçanın üzerine kremanın 3'te biri kadarını döküp sıvamaya başlayalım.Kremamız biraz akışkan olduğu için fazlasını ızgaranın üzerinden akıtalım ki şekil bozukluğu olmasın.İkinci keki de yerleştirip ona da kaln kremanın yarısını döküp düzleyelim.Son kek patını da yerleştirip kalan kremayı üzerini ve yanlarını  kaplayacak şekilde yayalım.Alttaki tepside biriken kremayı da aldığı kadar üzerine dökelim,fazlasını artık dökmemeize gerek yok çünkü akacaktır.Kekin kreması sabit kalana kadar tel ızgara üzerinde bekletelim.Ardından Attaki kremalı tepsiyi alıp başka temiz bir tepsi yerleştirelim ve kek kırıntılarını önce üzerine ardından yanlarını savurarak yani atarak kaplayalım.Fazlası alttaki tepsiye dökülecektir onları da sürekli toplayarak her yerini bu kek kırıntılarıyla kaplayalım ve dikkatlice,bozmadan pasta tepsisine yerleştirelim.En son dilediğimiz malzemeyle süsleyip buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakalım.

AFİYET OLSUN...

68 yorum:

  1. oooooo!!!!:))))muhteşem görünüyor, ama bayağı uzun işi galiba:(((bu arada kırmızı boya olmaması benim işime geldi kırmızı pasta sevmem, böyle çikolatalı daha güzel:)eline sağlık canım, afiyetle olsun...benim de yapabildiğim bir çikolatalı pasta tarifi var yıllar önce patronumun eşi vermişti iyi ki, vermiş, onun özelliği de içine hiç yağ konmuyor çok seviyorum çok hafif oluyor, sonradan 'ağlayan pasta' dendiğini öğrendim...canım çekti şimdi:)))seninki de çok lezzetli gözüküyor...afiyetle yiyin canım Yağız çok şeker öpüyorum seni ve onu...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarifini versen de biz de yapsak :)seninde eline sağlık ablacım,öpüyorum..

      Sil
  2. Pasta çok güzel hazırlanmış ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Gıda boyası sorunlu olunca sen hemen bir çare düşünmüş ve uygulamışsın. Sonuçta harika olmuş, dediğin gibi bazen böyle pürüzler çıkıyor ortaya.
    Benim gördüğüm nefis bir kadife pasta olmuş ellerine emeğine sağlık. Yağız'ı da çok öpüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim,biz de seni kocaman öpüyoruz :)

      Sil
  4. Ellerine sağlık Reyhan'cım.Bu tarifi merakla bekliyordum.Görüntü süper tadı da eminim öyledir.Ayrıntılı anlatımın benim gibi denemek isteyenler için faydalı olacak:)Süt kesiğini ben poğaça da kullanıyordum ama pandispanya da hiç denememiştim.Paylaşımın için teşekkürler,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faydalı olursa ne mutlu bana,teşekkür ederim canım..

      Sil
  5. Ellerine sağlık .
    afiyet olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel olmuş. Ayrıntılı açıklamalar için de teşekkürler. Mutfakta böyle sürprizler olabiliyor ama sakin olabilmeyi başarmak çok güzel. Bende tam tersi oluyor telaştan bildiğim her şeyi unutuyorum. İş işten geçtikten sonra hatırlıyorum.
    Pastaya sevgiyle bakan o güzel kuzuyuda yerim ben.(MaaşAllah diyorum.)
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. telaş zaten her şeyi mahvediyor,sakin olmak lazım :)sağol canım benim..

      Sil
  7. İşte yeni bir tarif doğmuş ,bir daha sefere kadifeyi görürüz ,elin dert görmesin canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da kadife aslında sadece renk farkı var :)sağol canım..

      Sil
  8. Reyhancım nefis bir pasta olmuş ellerine sağlık bir dilim olsada yesem sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Hımm değişik bir pandispanya tarifi merak ettim tadını ama bu kadar onay aldığına göre eminim güzeldir ilk fırsatta deneyeceğim:))sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle o onayları hak ediyordu :)teşekkürler..

      Sil
  10. Çok güzel olmuş..Pastayı özellikle kakaolu ve çikolatalı pastaları çok severim..Görünüş süper,lezzetide süperdir eminim..En kısa sürede deneyeceğim canım..Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize emklerinize saglik cok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Reyhancım,yorulmuşsun ama değmiş,süper olmuş..ellerine sağlık,canım..Mutfakta olmazları yaratmak bizim işimiz,bence farkımız bu..Kırmızı kadife keki ben yaptım,muhteşem oldu,herkes bayıldı..Bir gün mutlaka denemlisin..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle.ama ben senin pastanı kaçırmışım ,görmedim,ilk fırsatta bakıyorum :)sağol canım..

      Sil
  13. Reyhan'cımmm ne çok özlemişim senin muhteşem tariflerini. Ellerine sağlık canım benim..Bereketi bol olsun, Yağızıma can olsun, kan olsun..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımmm bende senin güzel yorumlarını özledimm.sağol canım benim..

      Sil
  14. Gıda boyası olarak wilton kullanabilirsin en iyisi o dur :)
    Pasta gerçekten yumuşacık, kadife olmuş.. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bende kinin markası da aynıydı ama sanırım ağzını bir kere açınca dolapda muhafaza etmek gerekiyor,yaz boyu dışarıdaydı.Sağol canım..

      Sil
  15. Ellerine saglik canim nefis görünüyor pasta.Pandispanya tarifi icin de tesekkürler,denerim bunu ilgimi cekti....Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen beğendiysen sorun yok demektir:) sağol canım..

      Sil
  16. ayhh yaa:( çook güzel
    bnm diyet haftaya pazartesine kaldı ;)
    hazır pasta gibi aynı ne güzel
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. SÜPERRRRR,ELLERİNE SAĞILIK CANIM,SÜPER....

    YanıtlaSil
  18. Nefis görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. bu pastaya bayılıyorum ben
    kuzum mutluluklarınızın devamını nasip etsin rabbim:)

    YanıtlaSil
  20. Nefis görünüyor,ellerine sağlık.On numara olmuş:)

    YanıtlaSil
  21. Harika bir pasta olmuş ,ellerine sağlık ..

    YanıtlaSil
  22. Yok böyle bir güzellik. İnsan yemeğe kıyamaz. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  23. Ellerine saglik harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
  24. Ah ah gel beni ye diyor:) ellerine sağlık canım kuzun bayılmıştır böyle bir pastaya sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Canım çok güzel görünüyor, nefis olmuş ellerine sağlık canım :) İlk fırsatta denemek istiyorum :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım,nefis bir pasta,sağol fatmacım,öpüyorum..

      Sil
  26. çok nefis görünüyor,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  27. Değişik bir tarif. Ellerine sağlık. Hepinize afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  28. Muhteşem görünüyor aldım notumu oğlanlar çok sever onları sevindireyim.
    Ellerine sağlık Reyhancım...

    YanıtlaSil
  29. Ellerinize sağlık, pasta harika görünüyor. Kesik süt tarifiniz dikkatimi çekti. Sütle ilgili sormak istediğim var. Bilhassa yaz aylarında mandıra sütüyle evde yoğurt yaptığım zaman bazen tutmuyor. Süt olduğu gibi duruyor. Bu sütü ne şekilde değerlendirebilirim.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesik süt yapıp lor peyniri yapabilirsiniz.Genelde öyle değerlendirilir.tabi içine katacağınız limon sütün miktarına göre çoğaltılmalı.çok teşekkür ederim..

      Sil
  30. Çok güzel bir pasta ve anlatımınıza bayıldım . pastayı tel ızgaranın üzerinden nasıl tabağa aktardınız tebrikler doğrusu. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında çok zor olmadı,altından dikkatlice kavrayınca sorun çıkmıyor :)teşekkür ederim..

      Sil
  31. ellerinize sağlık harika görünüyor
    sizi facebookta da takip ediyorum tarifleriniz çok güzel:)

    YanıtlaSil
  32. ellerine sağlık canım gözüm gönlüm eçıldı sabah sabah inan :)
    muhteşemmmmm olmuş bu yaaa :) hergününüz pasta tadında olsun inşallah :)

    YanıtlaSil
  33. Canımmm Reyhan'ımmm ne zaman yaptın bu şahane pastayı?Ellerine sağlık muhteşem görünüyor.Tariflerin gramajlarını da ayrıntılarıyla vermen ayrı bir incelik canım yüreğine sağlık.Kuzuyu öp benim için,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğum günümde yapmıştımm,tatlı dilli vişnapım benim :)bilirsin pasta işi tam bir sanat işidir en ufak bir eksik yada fazla bil sonucu değiştirebilir,en garantilisi bu :)bizde seni öpüyoruz canımm..

      Sil
  34. oyy nasıl canım çekti anlatamam, en kısa zamanda yaparım ama bugün değil :)

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..