Bu Blogda Ara

17 Ocak 2014 Cuma

PATATES OGRATEN

PATATES OGRATEN
  Bu tarifi yeniden yazınca gözümde anılarım canlandı.Patates ograten blogumu açtığımda yayınladığım ilk tariflerden biriydi.Blog adresimi değiştirdiğim dönemde güncellemek için taslağa almıştım.Neredeyse 3 yıl olmuş ama bir türlü tekrar fotoğraflayıp yayına alamadım.
Halbuki defalarca yaptım,afiyetle de yedik ama ya fotoğrafını çekemedim ya da çektiğimi beğenmedim.Kısmet bugüneymiş demek ki.Tarifini sevgili Müge'den almıştım o gün bu gündür de yaparım,sizlere de tavsiye ederim enfes bir ara sıcak,et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor.
  Hayırlı cumalar.

Diğer Ara sıcak tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

5 adet orta boy patates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
değirmen karabiber
kreması için:
3,5 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı tepeleme tereyağ
2 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
tuz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı küp küp doğranmış kaşar peyniri

PATATES OGRATEN

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle soyup yıkadığınız patatesleri çok kalın olmayacak şekilde yuvarlak kesin.Kestiğiniz patatesleri sıvı yağ,tuz ve karabiberle iyice harmanlayıp,fırın tepsisine yatık bir şekilde dizin.Biri diğerinin üzerine gelsin.
Minik küp küp doğranmış kaşar peynirlerini patateslerin üzerine serpin.Diğer tarafta ayrı bir tencerede süt,tereyağ,un,tuz ve yumurta sarısını iyice çırpın ve ocağa alın.Sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin.Kaynadıktan sonra 1 dakika daha pişirip ocaktan aldığınız karışımı hiç bekletmeden patateslerin üzerine dökün.180-190 dereceli önceden ısıtılmış fırına pişmeye bırakın.Pişirme işleminin ortalarında sosun üzerini  bir bıçak yardımıyla bir çok yerinden çizip sosun patateslerin içine gitmesini sağlayın.Patatesler yumuşayıp,üzerindeki sos kızarınca rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpip tekrar fırına verin.Kaşar peyniri eriyince fırından alıp,sıcak ya da ılık olarak servis edin
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

11 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım.Merak ettim yanlış mı yazıldı gerçekten graten değil de ograten mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yazmadım canım ,aslında bizim usulümüze göre (ev usulü) graten de ograten de aynı.Graten pürmüzle üzeri yakılmış yemeklere verilen isimmiş,ograten ise sos ve kaşar peyniri kullanılarak fırında yakma işlemiymiş.Daha evvel bende merak edip araştırmıştım bulduğum sonuçlar bu yöndeydi,Müge de öyle yazınca bende orjinal adına uymak istedim.Ama tekrar bir bakmak gerek :)
      sağol canım...

      Sil
  2. Ellerine sağlık,gerçekten et yemeklerinin yanına çok yakışacak bir tarif,bence tek başınada afiyetle yenilebilir Reyhan'cım,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Bu yemek yenmez miii..eline sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Et ve tavuk yemeklerinin yanına en yakışan lezzet bence..Nefis oluyor..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Çok severim :) Dediğin gibi et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor..
    Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  6. Patates, kaşar peyniri, süt, tereyağ giren yemek kimbilir ne kadar lezzetli olur. Bu tarif, eski ve bilinen bir tarif ama ben hiç uygulamadım ve yediğimi de hatırlamıyorum. Denemek için geç kalmış sayılmam herhalde :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle geç kalmadınız,mutlaka deneyip tadılması gereken bir lezzet :) çok teşekkür ederim...

      Sil
  7. Nefis bir lezzet ve sanırım bugünkü yemek listemizde yer alacak...

    YanıtlaSil
  8. su anda yapiyorum bu tarifi eminim cok lezzetli olacak..tesekkurler...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..