Bu Blogda Ara

27 Eylül 2018 Perşembe

Kırmızı Erik Reçeli



Herkese mutlu akşamlar.
Yine bir reçel tarifiyle sizlerleyim, ve hatta bundan sonra ki bir kaç tarifim daha arka arkaya gelebilir.Malum çoğu meyvenin mevsimi geçmek üzere geçmeden belki sizlerde yaparsınız.Bu sefer ki tarifim mis gibi kırmızı erik reçeli.Daha evvel erik marmelatının tarifini vermiştim,bu defa birlikte reçel yapacağız :)

Bizim evde en çok sevilen reçellerden birisidir,hatta yapar yapmaz neredeyse bitti bile,bu hafta pazara çıkabilirsem tekrar yapmayı düşünüyorum. Sizlerde yapmak isterseniz tüm püf noktalarını aşağıda yazdım,onlara uyarsanız mis gibi bir reçel yapacaksınız.

Diğer reçel ve marmelat tariflerime Buradan, diğer kışlık tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz


Malzemeler

1 kg kırmızı erik
1 kg toz şeker
çeyrek limonu suyu
1 çay kaşığı tereyağ



Hazırlanışı

Öncelikle erikleri yıkayıp,çekirdeklerini çıkarıp,doğrayın.Doğradığınız erikleri bin tencereye alın ve üzerini toz şekeri ile kapatıp tencerenin kapağını kapatın.Erikler bu şekilde oda sıcaklığında en az 5-6 saat kadar beklesin.Dilerseniz gece yapıp sabah ,dilerseniz sabah yapıp akşama pişirebilirsiniz.
Yeteri kadar bekleyip sulanan eriklere 1 çay kaşığı kadar tereyağı da ekleyip (bu işlem reçelin köpüklenmemesi için)kısık ateşte ocağa alın.Şeker eriyip iyice sulanıncaya kadar arada karıştırarak kaynamaya bırakın.Bu arada kıvamını anlamak için buzluğa bir çay tabağı koymayı unutmayın.Kaynayan reçel az da olsa köpüklenmeye başlayacaktır,bir kevgir kepçe ile tüm köpükleri toplayın.,Kaynadıktan yaklaşık 15 dakika kadar sonra buzlukta ki tabağı çıkarın ve reçelden bir çay kaşığı kadar soğuk tabağa döküp çok az bekleyip kıvamını kontrol edin.Eğer reçel hala çok akışkan ise biraz daha kaynatın.Bu arada tabağı tekrar buzluğa koyun kıvamını kontrol ederken tekrar lazım olacak.Reçel ne çok akışkan ne de çok katı olmamalı,tekrar kontrol ettiğiniz reçel kıvamını almış ise limon suyunu da ekleyip iki dakika kadar sonra ocaktan alın.Eğer hemen tüketecekseniz temiz her hangi bir kavanoza doldurabilirsiniz.Ama kış için yapıyorsanız beş dakika kadar kaynattığınız kavanoz ve yeni kapakları iyice kurulayıp sıcak reçeli içlerine doldurun,kapak kısmını reçel bulaştı ise temizleyip,kapağını sıkıca kapatın ve kavanozları ters çevirin.Soğuduktan sonra güneş görmeyen,kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.




Not: Tereyağını reçel köpüklenmesin diye ekliyoruz,normalde çok köpüklenen reçel tereyağının etkisiyle genelde hiç köpüklenmiyor. Ancak bazı meyvelerde  az da olsa köpüklenebilir,onları mutlaka toplayın ki reçeliniz şekerlenmesin ve bozulmasın.

Not: Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz mutlaka beş dakika kadar kaynattığınız kavanoz ve yine kaynatılmış yeni kapak kullanın ve sıcak olarak içlerini doldurup ters çevirin.Bu şekilde kuru ve güneş almayan bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Not:Soğutulmuş tabak yöntemini ben her zaman kullanırım,hızlı ve pratik olduğu için sizlere de tavsiye ederim. Ama yine de reçel tamamen soğuduktan sonra orada ki kıvamın bir tık üstünde koyu olabilir,kıvamını ona göre ayarlayın derim.

Not: Eriklerin sert ve çürüksüz olmasına dikkat etmenizi öneririm.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..