Bu Blogda Ara

4 Nisan 2012 Çarşamba

KARNABAHAR GRATEN (kıymalı)

KARNABAHAR GRATEN (kıymalı)

Herkese merhabalar.
  Sırada yine nefis bir karnabahar tarifim var sizlere,karnabaharın en çok bu halini seviyoruz biz,eğer denemediyseniz mutlaka tavsiye ederim nefis bir ara sıcak hatta benim için ana yemek bile sayılır.malesef kesilmiş halini fotoğraflayamadım,güzel bir poz alamadım,çünkü;Yağız bey izin vermedi,anne çok açım dedi,ana yüreği dayanır mı hiç?
  Dayanmadı tabi ,mutfakta çektiğim pozla idare ettim mecbur,üstüne birde akşam olunca ancak bu kadar oldu.Ben karnabaharıda diğer beşamelli gratenleride hem kıymalı hemde kıymasız yaparım her ikiside nefis oluyor ama kıymalı daha bir güzel oluyor.

Beşamel soslu brokoli tarifini daha evvel vermiştim tam olmasa da onunla oldukça benzer bir tariftir,deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin diyorum ve tarifime geçiyorum..

MALZEMELER

1 adet orta boy karnabahar
haşlamak için su
bir miktar süt yada limon suyu
tuz

2-3 yemek kaşığı sıvıyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
250 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan
tuz
taze çekilmiş karabiber
tuzot
pul biber
beşamel sos için:
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
tuz
taze çekilmiş karabiber
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
üzerine:
1-1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi


YAPILIŞ AŞAMALARI

HAZIRLANIŞI

Öncelikle karnabaharları yıkayıp çiçeklerini ayırıp sirkeli suya yatıralım ,biraz bekletip tekrar yıkayıp süzelim.
  ardından varsa buharlı pişiricide pişirelim ki en sağlıklısı ve lezzetlisi bu şekilde oluyor,yoksa bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatalım,içine biraz süt ekleyelim ve kaynayan suya karnabaharları atıp haşlayalım.

   Ardından teflon bir tavaya sıvıyağımızı alalım biraz ısınınca kıymamamızı ekleyip kavuralım,ardından yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyip biraz daha kavuralım ve en son salçamızı ekleyip bir iki çevirip tuzunu, baharatlarını ekip ,karıştırıp ocaktan alalım.

  Ardından beşamel sos için ayrı bir tavada tereyağını eritip kokusu çıkana kadar unu kavuralım ve sütü ekleyip hızlıca çırpalım,tortu kalırsa blendırdan geçirebiliriz.En son tuzunu,rendelenmiş kaşar peynirini ve karabiberini ekleyip onuda ocaktan alalım.

  Hafifçe yağladığımız fırın kabına önce haşlanmış karnabaharı,ardından kavurduğumuz kıymalı harcı eşit bir şekilde yayalım.Onunda üzerine eşit bir şekilde beşamel sosu yayıp 180 dereceli fırında pişirmeye bırakalım.
  Beşamel sos yer yer kızarmaya başlayınca pişmiş demektir,fırından alıp kaşar peyniri rendesinide serpiştirip tekrar fırına sürelim,kaşarlar eriyip hafif kızarınca fırından alıp ılık olarak servis edelim..

AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

48 yorum:

  1. karnabaharı bu haliyle çok seviyorum,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık çok severim enfes olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Karnıbaharı her türlü severim. Enfes olmuş canım.Bitmeden yapmak lazım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede bitemeden yapmalısın,sağol canım...

      Sil
  4. merhaba canım ben geldim nihayet,bayılırım bende karnıbaharın her haline ama müthiş canım çekti görünce yapmıyorum epeydir ellerine sağlık görüşmek üzere sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. eline saglik reyhancim nefisss... olmus:)))

    YanıtlaSil
  6. çok lezzetli görünüyor bir dilim alsam :)
    ellerine sağlık canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. al canım 2 dilimde alabilirsin:)
      sağol canım..

      Sil
  7. Hep söylerim karanabaharı çiğ olarak bile çok yerim. Benim gibi bir acemi geçen sene Graten olarak denemiştim, nasılsa güzel oldu şaşırdım bende :)

    Gerçekten nefis ellerinize sağlık ve çok severim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yerim aslı'cım çok severim ama bu hali bir başka güzel,acemi şansı desem sanmam sen maharetli bir hatunsun ondandır:)
      sağol canım benim...

      Sil
  8. Harika görünüyor, ben çok severim karnıbaharı ama böyle denemedim hiç, ellerinize sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık, çok güzel gözüküyor, ben de bi kere brokoli ile denemiştim bunu ama sonuç çok vahimdi: )
    Tadını çok merak ettım: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim brokoli graten tarifimde var bir onada göz at istersen,küçük bir hata yaptıysan oalbilir,bence bunuda denemelisin,sağol canım...

      Sil
  10. Merhaba karnabaharı çok severim bu şekilde uzun zamandır yapmıyordum hatırlattığınız için teşekkürler.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel hatırlatmış oldum:)sağol canım...

      Sil
  11. Karnıbaharın en şık yemeği diyebilirim,ellerine sağlık canım.Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  12. ellerine saglik hayatim,harika gorunuyor,mmmmmhhhh yeilesiiiiiii.sevgilerle

    YanıtlaSil
  13. canım fotoğraflar gayet yeterli ve çok güzeller..ellerine sağlık nefisde görünüyor...

    YanıtlaSil
  14. bayılırım canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. enfes bir görüntü ellerine sağlık arkadaş karnıbaharın hertürlüsüne bayılırım sevgiler:))

    YanıtlaSil
  16. hmm nefis.bizde sevdik bu şekilde gerçekten daha lezzetli oluyor. ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  17. Ellerine saglik ,resimler de cok guzel ..

    YanıtlaSil
  18. Kıymalı nohutlu(salçalı)..mücveri,salatası hep yaptığımız çeşitler..ama senin tarifin de ilk kez bilgi alıyorum ama çok değişik ve çok güzel görünüyor muhakkak denemek istiyorum..emeğine ellerine sağlık olsun arkadaşım,çok teşekkür ediyorum..mutlu günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence bu halinide mutlaka denemelisin canım,çok sağol...

      Sil
  19. harika bir görüntü, ellerine saglik

    YanıtlaSil
  20. çok güzell görünüyorr:)
    ellerine sağlık reyhancım:)
    narr gibii kızarmış:)
    sevgilerr canım...

    YanıtlaSil
  21. Canım merhaba kıymasız olanını yapıp severek yiyoruz aslında kıymalısını da denemek lazım .Muhteşem güzel görünüyor.Ellerine sağlık....Sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin ablacım kıyma ayrı bir tat veriyor,sağolasın öperim sseni..

      Sil
  22. Ellerine sağlık.Nefis görünüyor:)

    YanıtlaSil
  23. Eline sağlık canım çok leziz duruyor ..

    YanıtlaSil
  24. ellerinize sağlık sanki kokusu burnumda fotoğraflar harika ee emek olunca sonuç mükemmel tabi paylaşımlarınızın devamını dilerim sevgiler;))

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..