Bu Blogda Ara
5 Kasım 2012 Pazartesi
ET KAVURMA
Herkese merhabalar.
Güneşli,aydınlık bir güne uyandığımdan mıdır?nedir bilmiyorum ama bugün kendimi çok iyi hissediyorum.Umarım siz de haftaya güzel başlamışsınızdır.Madem güne iyi başladım,bir türlü yazamadığım tarifimi tamamlayayım dedim.Yoksa kaldı mı kalır,biliyorum ben kendimi .)
Takip edenler bilir,bayram sofram da bir et kavurma vardı,işte bu kavurma o kavurma .) Bayramda ya da ertesinde çoğumuzun evinde kavurma pişmiştir.Bizim evde,kavurma tenceresi ancak son gün kaynadı.Bir de benden okuyun bakalım,nasıl yapmışım?
Benim etlerim çok yağsızdı bende ona göre bir kavurma yaptım,tarifi de o'na göre yazıyorum.İç yağı, mecbur kalmadıkça kullanmamaya dikkat ederim ancak siz kullanmak isterseniz yada etiniz benimkinin aksine yağlıysa diye ,ayrıca onların tarifini de yazdım.Etinizin cinsine ve damak tadınıza göre hangisini yapmak isterseniz onu seçin artık .)
ÖNEMLİ !! Etleri dinlendirmeden asla tüketmeyin,dinlenmemiş et bakteri barındırır,sağlık için çok zararlıdır.Mümkünse 2-3 gün dolapta yada derin dondurucuda dinlendirin,en azından 1 tam gün mutlaka dinlendirin derim.
Diğer et tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
1,5 kg. kadar kuşbaşı dana eti
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy soğan
3-4 adet arpacık soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber
HAZIRLANIŞI
Öncelikle ocağı yüksek ısıda açıp tencereyi ocağa alalım ve ısıtalım.Ardından kuşbaşı etleri,kabuğunu soyduğumuz sarımsak ve arpacık soğanları bütün olarak, kızgın tencereye bırakalım.Hararetli ateşte tencereyi sallayarak etleri mühürleyelim.Etler hafif kabuk bağlayınca en kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakalım.Arada tencereyi sallayarak etlerin yer değiştirmesini sağlayalım.Et kendi suyunu salacak ve tekrar çekecek.Etler suyunu çektiğinde birkaç tanesinin tadına bakalım,eğer hala yumuşamamışsa,biraz kaynar su (mutlaka kaynar olmalı) ilave edip tekrar pişmeye bırakalım.
Pişen etlerimize yemeklik doğradığımız soğanlarımızı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Ocaktan almaya yakın tuzunu (mutlaka tuzu,ocaktan almaya yakın atılmalı) ve baharatlarını ilave edip karıştıralım.En son,1 yada 2 kaşık (etinizin yağ oranına göre azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz) tereyağını tencereye bırakıp tekrar karıştırıp biraz daha kavuralım ve etimizi ocaktan alalım.Eğer tel tel dağılan bir kavurma isterseniz biraz daha kavurabiliriz.Ama dikkat edelim yanmasın.
Sıcak olarak servis edelim.
Kuyruk yağıyla yapmak isterseniz;
Eğer kuyruk yağı kullanacaksanız;tencereyi ocağa alıp kızdıralım ve benim ilk olarak koyduğum sıvıyağ yerine kuyruk yağını tencereye atıp eritelim.1,5 kg.et için 100 gr'ma yakın kuyruk yağı yeter ama siz kendi damak tadınıza göre daha az ya da daha fazla katabilirsiniz.Eriyen kuyruk yağının içine,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı atalım ve bundan sonraki aşamaları üstteki gibi uygulayalım, kuyruk yağı olduğu için en son katılan tereyağını katmanıza gerek yok.
Yağlı et kullanacaksanız;
Etiniz çok yağlıysa,mesela koyun ya da kuzu eti kullanacaksanız,kızdırdığımız tencereye çok az sıvıyağ koyup,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı tencereye atıp kızgın ateşte biraz mühürleyip,altını kısalım.Yine bundan sonraki işlemler aynı ve yine en son eklenen tereyağını eklemeye gerek yok.
Yalnız etiniz çok yağlıysa fazla yağını alın derim
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
45 yorum:
değerli yorumlarınız için teşekkürler...
blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Canım benim ellerine sağlık çok güzel olmuş. Kurbanda yedik, doyduk kavurmaya derken şaka maka özleyivermişiz yeniden..
YanıtlaSilcanımm sana da afiyet olmuş,o zaman özlem giderelim:)teşekkürler..
Silkebap ekmeği zarzavat ve ayran. offf
YanıtlaSilellerine sağlık
değil mi ama off ki ne off:)teşekkür ederim...
Silfavori yemeğim...
YanıtlaSilelleirne sağlık canım...
sağol canım benim..
SilKavurma çok severim..Özellikle Kurban bayramında yapılan kavurmanın lezzeti bir başkadır..Bizim köyde Kurban bayramında tatlı ve yaprak sarmanın yanında muhakkak kavurmada ikram edilir..Bu bayramda öyle oldu ve ben kavurmaya doydum diyebilirm..Şimdi olsa yine yerim orası ayrı:)Eline sağlık canım...
YanıtlaSilbizde de öyledir,tatlı,sarma ve kavurma :)afiyet olmuş,çok teşekkür ederim.
Silçok güzel görünüyor. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilEllerinse saglik canim, afiyetlen yiyin..Bu arada arka taraftaki pogcalardada gozum kaldi:)(pogca sanirim borek degil dimi?? )sevgiler
YanıtlaSilyok canım onlar poğaça değil,tatlı:)sağolasın...
SilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyolar..
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor. Nar gibi olmuş.
Sevgiyle kal.
çok teşekkür ederim...
SilAyy nasil canim cekti.. Cok lezzetli gozukuyor..
YanıtlaSilBizim daha gelmedi etlerimiz:( Galiba uzak yerde kesdiler gelmesi uzun surer..
Eline saglik olsun canim . Rabbim kesilen kurbanlari kabul etsin..
ne kadar uzakmş öylede hala gelmemeiş?amin canım,teşekkür ederim öpüyorum...
SilMerhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı
SilMerhaba ben iç yağsız kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı
SilCanım kavurman nefis olmuş,ellerine sağlık.Mutlu haftalar:)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım,sana da mutlu haftalar...
Silellerinize emeğinize sağlık aaafiyet olsun:)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilNe güzel her çeşit kavurma tarifi paylaşmısınız.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
her kesime hitap etsin istedim,çok teşekkür ederim..
SilKurban keseli dolaptan çıkartıp bir kavurma yapmadın diye başımın etini yiyen kocama yapmalı artık...Tarif için teşekkürler...
YanıtlaSilyap tabi yazık adama,herkes yedi bitirdi o hala bekliyor :)ben teşekkür ederim...
SilMerhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı
SilMerhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı
Silyaaa bir tabak istiyorum bennn...Nefis olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilbir daha yaparsam söz,ilk tabağı sana ayıracağım :)teşekkür ederim...
Silkavurmayı her şekilde severim canım. senin yemeğin de şahane olmuş her zamanki gibi. eline emeğine sağlık. kal sağlıcakla...
YanıtlaSilsağol canım benim...
Silellerine sağılık canım ve afiyet olsun.
YanıtlaSilKurban etinden kavurma bizde kurban kesilir kesilmez hemen öğle yemeğine pişer,yanına pilav salata..OOO senin kavurma bana kokusunu getirdi,eline sağlık..
YanıtlaSilaslında o şekilde hemen yapmak çok da sağlıklı değil,o nedenle ben bekletiyorum.sağol canım...
SilEllerine saglık canım. Mis gibi koktu sanki. Sevgiler.
YanıtlaSilsağol canım benim...
SilCanım ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık,nefis görünüyor,selam ve sevgiler:)
YanıtlaSiletseverlere bayram ettirici bir yemek olmuş. elinize sağlık.
YanıtlaSilellerinize sağlık bu bayram bend e böyle deneyeyim,iyi bayramlar
YanıtlaSilsinem
ABE KAYNANA NE OLDU BIZIM KAVURMA
YanıtlaSilDün misafirlerime iftar yemeği için et kavurma tarifinizi denedim, yanına da pilav yaptım şahane oldu herkes beğendi. Ha... bu benim evli olarak ilk iftar danetimdi... tarifiniz yani yardımınız için teşekkürler.
YanıtlaSilne güzel,bir faydam olduysa ne mutlu bana.elinize sağlık tijen hanım,ben teşekkür ederim.
Silsevgiler...