Bu Blogda Ara

5 Kasım 2012 Pazartesi

ET KAVURMA


Herkese merhabalar.
  Güneşli,aydınlık bir güne uyandığımdan mıdır?nedir bilmiyorum ama bugün kendimi çok iyi hissediyorum.Umarım siz de haftaya güzel başlamışsınızdır.Madem güne iyi başladım,bir türlü yazamadığım tarifimi tamamlayayım dedim.Yoksa kaldı mı kalır,biliyorum ben kendimi .)
  Takip edenler bilir,bayram sofram da bir et kavurma vardı,işte bu kavurma o kavurma .) Bayramda ya da ertesinde çoğumuzun evinde kavurma pişmiştir.Bizim evde,kavurma tenceresi ancak son gün kaynadı.Bir de benden okuyun bakalım,nasıl yapmışım?
  Benim etlerim çok yağsızdı bende ona göre bir kavurma yaptım,tarifi de o'na göre yazıyorum.İç yağı, mecbur kalmadıkça kullanmamaya dikkat ederim ancak siz kullanmak isterseniz yada etiniz benimkinin aksine yağlıysa diye ,ayrıca onların tarifini de yazdım.Etinizin cinsine ve damak tadınıza göre hangisini yapmak isterseniz onu seçin artık .)

ÖNEMLİ !! Etleri dinlendirmeden asla tüketmeyin,dinlenmemiş et bakteri barındırır,sağlık için çok zararlıdır.Mümkünse 2-3 gün dolapta yada derin dondurucuda dinlendirin,en azından 1 tam gün mutlaka dinlendirin derim.

Diğer et tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1,5 kg. kadar kuşbaşı dana eti
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy soğan
3-4 adet arpacık soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle ocağı yüksek ısıda açıp tencereyi ocağa alalım ve ısıtalım.Ardından kuşbaşı etleri,kabuğunu soyduğumuz sarımsak ve arpacık soğanları bütün olarak, kızgın tencereye bırakalım.Hararetli ateşte tencereyi sallayarak etleri mühürleyelim.Etler hafif kabuk bağlayınca en kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakalım.Arada tencereyi sallayarak etlerin yer değiştirmesini sağlayalım.Et kendi suyunu salacak ve tekrar çekecek.Etler suyunu çektiğinde birkaç tanesinin tadına bakalım,eğer hala yumuşamamışsa,biraz kaynar su (mutlaka kaynar olmalı) ilave edip tekrar pişmeye bırakalım.
   Pişen etlerimize yemeklik doğradığımız soğanlarımızı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Ocaktan almaya yakın tuzunu (mutlaka tuzu,ocaktan almaya yakın atılmalı) ve baharatlarını ilave edip karıştıralım.En son,1 yada 2 kaşık (etinizin yağ oranına göre azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz) tereyağını tencereye bırakıp tekrar karıştırıp biraz daha kavuralım ve etimizi ocaktan alalım.Eğer tel tel dağılan bir kavurma isterseniz biraz daha kavurabiliriz.Ama dikkat edelim yanmasın.
  Sıcak olarak servis edelim.

Kuyruk yağıyla yapmak isterseniz;

  Eğer kuyruk yağı kullanacaksanız;tencereyi ocağa alıp kızdıralım ve benim ilk olarak koyduğum sıvıyağ yerine kuyruk yağını tencereye atıp eritelim.1,5 kg.et için 100 gr'ma yakın kuyruk yağı yeter ama siz kendi damak tadınıza göre daha az ya da daha fazla katabilirsiniz.Eriyen kuyruk yağının içine,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı atalım ve bundan sonraki aşamaları üstteki gibi uygulayalım, kuyruk yağı olduğu için en son katılan tereyağını katmanıza gerek yok.

Yağlı et kullanacaksanız;

  Etiniz çok yağlıysa,mesela koyun ya da kuzu eti kullanacaksanız,kızdırdığımız tencereye çok az sıvıyağ koyup,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı tencereye atıp kızgın ateşte biraz mühürleyip,altını kısalım.Yine bundan sonraki işlemler aynı ve yine en son eklenen tereyağını eklemeye gerek yok.
Yalnız etiniz çok yağlıysa fazla yağını alın derim
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

45 yorum:

  1. Canım benim ellerine sağlık çok güzel olmuş. Kurbanda yedik, doyduk kavurmaya derken şaka maka özleyivermişiz yeniden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımm sana da afiyet olmuş,o zaman özlem giderelim:)teşekkürler..

      Sil
  2. kebap ekmeği zarzavat ve ayran. offf
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ama off ki ne off:)teşekkür ederim...

      Sil
  3. favori yemeğim...
    elleirne sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. Kavurma çok severim..Özellikle Kurban bayramında yapılan kavurmanın lezzeti bir başkadır..Bizim köyde Kurban bayramında tatlı ve yaprak sarmanın yanında muhakkak kavurmada ikram edilir..Bu bayramda öyle oldu ve ben kavurmaya doydum diyebilirm..Şimdi olsa yine yerim orası ayrı:)Eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde de öyledir,tatlı,sarma ve kavurma :)afiyet olmuş,çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Ellerinse saglik canim, afiyetlen yiyin..Bu arada arka taraftaki pogcalardada gozum kaldi:)(pogca sanirim borek degil dimi?? )sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok canım onlar poğaça değil,tatlı:)sağolasın...

      Sil
  7. Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyolar..

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Nar gibi olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Ayy nasil canim cekti.. Cok lezzetli gozukuyor..
    Bizim daha gelmedi etlerimiz:( Galiba uzak yerde kesdiler gelmesi uzun surer..
    Eline saglik olsun canim . Rabbim kesilen kurbanlari kabul etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar uzakmş öylede hala gelmemeiş?amin canım,teşekkür ederim öpüyorum...

      Sil
    2. Merhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı

      Sil
    3. Merhaba ben iç yağsız kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı

      Sil
  10. Canım kavurman nefis olmuş,ellerine sağlık.Mutlu haftalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım,sana da mutlu haftalar...

      Sil
  11. ellerinize emeğinize sağlık aaafiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel her çeşit kavurma tarifi paylaşmısınız.Ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her kesime hitap etsin istedim,çok teşekkür ederim..

      Sil
  13. Kurban keseli dolaptan çıkartıp bir kavurma yapmadın diye başımın etini yiyen kocama yapmalı artık...Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yap tabi yazık adama,herkes yedi bitirdi o hala bekliyor :)ben teşekkür ederim...

      Sil
    2. Merhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı

      Sil
    3. Merhaba iç yağ olmadan kavurma yapıcam uzun süre saklanırmı

      Sil
  14. yaaa bir tabak istiyorum bennn...Nefis olmuş ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir daha yaparsam söz,ilk tabağı sana ayıracağım :)teşekkür ederim...

      Sil
  15. kavurmayı her şekilde severim canım. senin yemeğin de şahane olmuş her zamanki gibi. eline emeğine sağlık. kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağılık canım ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  17. Kurban etinden kavurma bizde kurban kesilir kesilmez hemen öğle yemeğine pişer,yanına pilav salata..OOO senin kavurma bana kokusunu getirdi,eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında o şekilde hemen yapmak çok da sağlıklı değil,o nedenle ben bekletiyorum.sağol canım...

      Sil
  18. Ellerine saglık canım. Mis gibi koktu sanki. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Canım ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık,nefis görünüyor,selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. mimosacafe.net20 Kas 2012 15:59:00

    etseverlere bayram ettirici bir yemek olmuş. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. ellerinize sağlık bu bayram bend e böyle deneyeyim,iyi bayramlar
    sinem

    YanıtlaSil
  23. ABE KAYNANA NE OLDU BIZIM KAVURMA

    YanıtlaSil
  24. Dün misafirlerime iftar yemeği için et kavurma tarifinizi denedim, yanına da pilav yaptım şahane oldu herkes beğendi. Ha... bu benim evli olarak ilk iftar danetimdi... tarifiniz yani yardımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel,bir faydam olduysa ne mutlu bana.elinize sağlık tijen hanım,ben teşekkür ederim.
      sevgiler...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..