Bu Blogda Ara

20 Haziran 2013 Perşembe

YAĞIZ'IN 6. YAŞ GÜNÜ MASASI ve ÇİKOLATALI, KROKANLI PASTA


Herkese merhabalar.
Bugün bol fotoğraflı gecikmiş bir yazıyla geldim.Tabi uzun uzun anlattığım bir de pasta tarifim var.Takip edenler bilir Burada da yazmıştım zaten,23 mayıs Yağız'ın doğum günüdür ve her yıl mutlaka o güne en yakın pazar gününe denk getirilip kutlanır.Bu defa 26 mayıs en yakın pazar idi.O güne ayarlanmak,yetişmek benim için çok zor oldu ama şükür bununda altından kalktık :) 



  Her zaman ki gibi sofra kuruldu,ev süslendi ve pastamızda ki mum üflendi yani; bir yaş daha atladı benim oğlum.Ne de çabuk büyüdü diyorum bazen.Bu yıl ilk okula başlayacak,bu cümleyi her tekrarladığımda kulağımı ne kadar tırmalıyor anlatmam mümkün değil.Daha dün benim gibi minik bir annenin bile kucağında yer kaplamayan bir bebek ne zaman büyüdü de okullu olacak,inanmak  mümkün değil.
  Neyse zamanla nasıl olsa bu fikre de alışır bu bünye :)


Soframızı kurduk kurmasına da bir de çektiğimiz fotoğraflarla misafirleri bezdirmesek iyi ama olmuyor işte fotoğraf çekmeyeceksem niye kurdum ki ben bu sofrayı değil mi ama?
   kimse kusura bakmasın yani, tarihe not düşerken bir de fotoğrafa ihtiyacım var benim :)


Bu gülüşü dünyanın hiç bir servetine değişmeyeceğimi daha evvel bir çok kez yazmışımdır herhalde :)


Kuzenimle hep didişecek miyiz yani ? arada böyle anlarımızda olsun der gibiydi her ikisi de :)
 Güne uygun kurabiyelerimizle menümüze başlayalım.Hem ağzımız tatlansın hemde masamıza renk katsın diye yaptığım şeker hamuru kurabiyeler.


Bunlar da masaya renk vermesi için hazırlanan lokumlar.Belki sizlere de fikir verir dedim,hatta siz aceleye getirmeyip daha güzelini de yapabilirsiniz bence :)


 El açması patatesli börek,tarifi BURADA bu defa sadece şeklini değiştirdim.



  Bu kurabiyeleri eşimin doğum günü sofrası içinde yapmıştım,pastane usulü nefis bir şey,tarifi yazdığımda şiddetle önereceğim sizlere :)


   Hayatımda ilk kez makarna salatası yaptım desem güler misiniz bilmem ? ama sahiden yapmadım nedenini sorarsanız pek sevmezdim.Hala da bayılmıyorum ama bu tarif benim için bu salatayı yenilebilir kıldı :)


  Atıştırmalık Bayat ekmek pizzası.Bu tarifi bir türlü yayına alamamıştım.Daha doğrusu yeni çıkacak yemek kitabımızda yayınlanacağı için yazmamıştım ama o kitap işi iptal olunca artık yapıp yazma zamanı geldi dedim.önümüzdeki günlerde bu da yayında olacak inşAllah.


  Mimoza salata ,Çok uzun zaman önce yeşim abla'da gördüğüm ve mutlaka denemeliyim dediğim harika bir salata.Önümüzdeki günlerde bunun da tarifini yazmak niyetindeyim,bakalım hayırlısı :)

ÇİKOLATA GANAŞLI, KROKANLI YAŞ PASTA


  Bu pastanın başına gelmeyen kalmadı,Şeker hamuruyla kaplayacaktım ama sağ olsun şeker hamurum durduğu yerde kas katı olunca şeker hamuruyla kaplamaktan vazgeçtim.Sabaha karşı son anda bu şekilde süsleyip hazırladım yani anlayacağınız evde ki hesap çarşıya uymadı yine.Nedir benim bu pasta talihsizliklerim bilmiyorum :)
  Belli bir tarif yok oradan buradan birleştirip yaptım.Pandispanya sevgili müge'nin yoğurtlu pandispanyası,ganaş zaten bildiğimiz ganaş,üzerine de krokan yaptım oldu bitti :)

Diğer pasta tariflerime BURADAN ,doğum günü sofralarımıza da BURADAN ulaşabilirsiniz.

24 cm'lik kalıp için:
MALZEMELER

4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
şurup için:
1/2 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su
Ganaş için:
400 ml süt kreması
400 gr kuvertür bitter çikolata
içine:
1 kase frambuaz
bütün antep fıstığı
krokan için:
200 gr fındık
1 kap (200 gr) toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu



HAZIRLANIŞI
pandispanyanın hazırlanışı:

   Öncelikle yumurta aklarını mutlaka cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip ve şeker eriyinceye kadar tekrar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve  yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.sıvı malzemeleri katarken mutlaka yumurta sarısının içindeki şekerin erimiş olmasına özen gösterin.
· İki kere elediğimiz toz malzemeleri  , yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
·Katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsanız sadece altını yağlayın ,kenarlarını yağlamayın ki pandispanyanız iyi kabarsın.

     Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
 Tabi bu süre ve derece fırına göre değişir,benim verdiğim süre sevgili müge'nin verdiği süre ve derece ama benim fırınımda 160 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirdim,siz 160-170 derece arsında ilk 30 dakika kapağını açmadan pişirin hatta mümkünse hiç açmamaya çalışın pandispanya sönmesin, sonra kürdan testi yapıp fırından alın.
   pandispanyanın daha lezzetli ve daha kolay dilimlenmesi için bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim.

şurubun hazırlanışı:

  Normalde yoğurtlu pandispanyaya şurup dökmeye gerek yoktur ancak ben ganaş krema uyguladığım için çok az bir şurup hazırladım.Şurup her zaman 1'e 1 malzemeyle hazırlanır.Mesela 1 bardak suya 1 bardak şeker ve bir miktar limon suyu gibi (bu şekilde biraz tatlı olduğu için ben şeker miktarını daha az tutuyorum,sizinde damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim ).
   Ben yoğurtlu pandispanya kullandığım için 1/2 çay bardağı suda 1/2 çay bardağı şekeri kaynatıp 1 tatlı kaşığı limon suyu ekledim ve ocaktan aldım.

Ganaş'ın hazırlanışı:

  Bir tencerenin içine kremayı koyup,ocağa alın.Kaynamaya başladığında ocaktan alıp içine küçük parçalara böldüğünüz çikolataları ekleyip hızlıca karıştırıp çikolatanın erimesini sağlayın.Ganaş bu aşamada akışkan olacaktır.Sürülebilir kıvama gelmesi için biraz soğutmanız gerekecek.Tercihen oda sıcaklığında arada karıştırarak kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz ancak bu şekilde biraz zaman alacaktır.Hava sıcaksa ve zamanınız kısıtlı ise oda sıcaklığına geldikten sonra buz dolabına kaldırıp kıvamını daha çabuk almasını sağlayabilirsiniz.Yalnız sürekli kontrol etmekte fayda var çok donarsa pastayı sıvamak zorlaşacaktır.

krokan'ın hazırlanışı:

  Krokanı hazırlayacağımız tezgaha (tercihen mermer) biraz sıvı yağ sürün.Çelik bir tencereye limon suyunu ve şekeri koyun.Bir kenarda krokanı hazırlayacağınız tencerenin içine sığacağı başka bir kabın içine soğuk su koyun (bu aşama hazırlanan krokanın ocaktan aldıktan sonra kendi sıcaklığıyla yanmasını önlemek için gerekli).Kısık ateşte şeker eriyip karamel rengi alana kadar sürekli karıştırın.Tamamen eriyip karamel rengi alınca ocaktan alın ve hiç bekletmeden tencereyi su dolu kabın içine sokup çıkarın.Sakın içinde bekletmeyin karamel hemen donmaya başlayıp kas katı olabilir.Sudan çıkarır çıkarmaz fındıkları ekleyip hızlıca karıştırın ve yağladığınız tezgaha dökün.Düzleştirip soğumaya bırakın.Tamamen soğuduktan sonra üzerinden merdaneyle geçip iri parçalara bölün.
  Ben fındıkları çok fazla ezmedim,ama siz dilerseniz daha fazla ezip daha da küçültebilirsiniz.

Pastanın birleştirilmesi:

  Öncelikle pandispanyayı iki pata bölün,dilerseniz üç pata da bölebilirsiniz,tercih size kalmış.İlk parçaya şurubun yarısını gezdirin ve hazırladığınız çikolata ganaşın yarısına yakınını sürün.İçine frambuaz ve bütün antep fıstıklarını da serpip ikinci kek patını üzerine kapatın.Kalan şurubu da üstteki keke serptikten sonra kalan ganaşı üstüne ve yanlarına eşit ve düzgün bir şekilde yayın.İyice düzelttikten sonra hazırladığınız fındık krokanla süsleyip buz dolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
AFİYET OLSUN...

44 yorum:

  1. Canım ne güzel şeyler yapmışsın yine :)
    Sofrada her şey harika.. Hele ki o lokum fikrine bayıldım gerçekten :) Süper fikir..
    Yağız'cığımın da yepyeni yaşı kutlu olsun! Sağlıklı, mutlu, başarı dolu uzuuuunnn yılları olsun inşallah.. Çok öpüyorum güzel yanaklarından :)

    YanıtlaSil
  2. Yağız'a mutlu bir ömür dilerim,sağlıkla ve mutlulukla:)

    herşey mükemmel de pastanın o dilimi beni benden aldı valla :)
    Ellerine sağlık canım.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Reyhan'cığım muhteşem bir sofra olmuş ellerine,emeğine sağlık.Yiğit'e sağlıklı,huzurlu,mutlu sevdikleri ile geçireceğini uzun yıllar dilerim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. CANIM NİCE SENELERE.
    ELİNE SAĞLIK NEFİS:)))

    YanıtlaSil
  5. yağızın doğum günü kutlu olsun canım allah uzun ömürler versin. Böyle güzel masa da olmak isterdim doğrusu

    YanıtlaSil
  6. Reyhan'cım Yağız paşaya sağlık,huzur,mutluluk dolu güzel bir ömür dilerim.Masa ve menü nefis olmuş ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. nıce senelere sağlıklı uzun ömürler yağaza menude bır harıka ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  8. LOKUMLU ŞİŞLER ÇOK GÜZEL,RENKLİ VE İŞTAH AÇICI GÖRÜNÜYOR, HEMEN UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUM.

    ELİNİZE SAĞLIK

    meandmyfavourites.wordpress.com

    YanıtlaSil
  9. Yağıza nice mutlu senelere...Lokum fikrini çalacam :)Her şey muhteşem olmuş...

    YanıtlaSil
  10. Krokan,çikolata ve frambuazın olduğu her yer güzelleşir :)Ellerine sağlık canım.Bir dahaki doğum gününe ben de gelmeliyim :)

    YanıtlaSil
  11. Canim oncelikle Yagiz in yeni yasini kutluyor nice mutlu saglikli guzel seneler olsun diyorum..Masa nefis hazirlanmis yapilan ikramliklar harika..Pastasi bir ayri guzel ellerine saglik diyorum..Yagiz in resmide cok guzel yakisikli kerata:)) Mutlu keyifli hafta sonu diliyorum..sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Oğlunuzla ve sevdiklerinizle birlikte daha nice mutlu yıllar geçirirsiniz İnşaallah...Sofra harika gözüküyor...Herşey çok özenli...

    YanıtlaSil
  13. Yagiz oglanin yeni yasi kutlu olsun efendim...

    YanıtlaSil
  14. Canımm nefis olmuş bayıldım oğlunun güzel yaşı kutlu mutlu olsun yağıza sağlıklı mutlu neşeli bir yaş diliyorum yüzünden gülücükler eksik olmasın :)

    YanıtlaSil
  15. Önce Yağız'ın doğum gününü yürekten kutluyor yüzündeki mutluluk ömür boyu sürsün diyorum. Daha sonrada bu harika masa ve tarifler için seni kutluyorum Reyhanım. Ellerine emeklerine sağlık tariflerinin hepsi ayrı nefis...

    YanıtlaSil
  16. Yağızın doğum günü kutlu olsun. Başarılarla, mutlulukla dolu yıllar diliyorum hepinize. Masaya ve tarfilere bittim. Tabii enerjine de. Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  17. Nice güzel senelere inşAllah, ellerine sağlık canım hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım,hayırlı kandiller...

      Sil
  18. İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle, Beraat Kandiliniz Mübarek Olsun

    YanıtlaSil
  19. Yağızın doğum gününü kutluyorum,daha nice güzel doğum günlerine... Sizinde ellerinize sağlık canım, harika lezzetler hazırlamışsınız.Afiyetle yiyiniz.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. El açması patatesli böreği yarın yapmayı deneyeceğim. Ellerinize sağlık, tekrardan nice yıllara sevdiklerinizle inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğeneceğinizi umuyorum,teşekkür ederim...

      Sil
  21. Oglunuzun yeni yasi kutlu olsun. Hersey cok guzel gorunuyor ellerinize saglik. Benim oglum daha dogrusu cocugum olduktan sonra dogum gunu menulerini ilgiyle takip eder oldum, ayrica blogunuzu da cok sevdim. Nacizane bir seye takildim. Hep "ganaş" demissiniz onun asli "ganaj" dir. Belki duzeltmk istersiniz. Sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar özlem hanım,
      öncelikle çok teşekkür ederim.Ganaş meselesine gelince;bende eskiden ganaj derdim,öyle sanırdım ama usta ellerden çıkmış butik pasta kitaplarında hep ganaş diye bahsedince gerçek adının ganaş olduğunu farkettim.Tabi bende onların yalancısıyım :)

      Sil
  22. Hayir, kesinlikle ganaj dogrusu.

    YanıtlaSil
  23. hepsi çok güzel ve özel görünüyor, doğum gününüz kutlu olsun..

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..