Ramazan girdiğinden beri artık klasikleşmiş yayınlarımızdan birini daha yapıp derhal sahneyi terk ediyorum:)
Çok işim var çokk ! :/
Yine yeni bir menü ve yine yeni tarifler.Yine nefis bir güllaç,hatta iki güllaç tarifi getirdim sizlere,Ramazanda da Ramazandan sonra da bu hafif tatlıdan bol bol yiyelim diye tarifleri epeyce çoğalttım.Her ikisi de nefis oluyor tavsiye ederim.Özellikle kuru meyveli olan aşureyi andırıyor.Diğeri zaten iglo etkinliğinde Ayşegül şefin yaptığı güllaç,o post biraz karışık olduğu için arada kaynamasın diye buraya da eklemek istedim.
Hepinize şimdiden bereketli iftarlar...
27.GÜN İFTAR MENÜSÜ
YOĞURTLU SEMİZOTU ÇORBASI
BUĞDAY SALATASI
PATATES PÜRESİ EŞLİĞİNDE SOYA SOSLU ET
LİMONATA
KURU MEYVELİ GÜLLAÇ
Sahurda ne yapayım diye düşünüyorsanız ekmek tadında ISPANAKLI KEK yapın derim.
Tüm iftar önerilerime BURADAN ,tüm sahur önerilerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
KURU MEYVELİ GÜLLAÇ
MALZEMELER
6 adet güllaç yaprağı
1 lt süt
8 adet kuru incir
20 adet kuru kayısı
1 su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı kadar pudra şekeri
fındık kırıkları
hindistan cevizi (isteğe bağlı)
toz antep fıstığı
süslemek için:
doğranmış kuru incir ve kayısı
toz antep fıstığı
fındık kırıkları
HAZIRLANIŞI
Öncelikle süt ve şekeri karıştırıp ocağa alalım ve kaynama noktasına gelmeden ocaktan alalım.Yani kaynar değil sıcak olacak.
(Ben altı yufkayla yaptım ama, yüksek olsun diye küçük tepside yaptığım için kırarak yerleştirdim.6-7 kişiye rahat yetiyor,yok ama siz ben daha fazla misafir ağırlayacağım ya da çok severiz derseniz o halde 11-12 yaprağın sığabileceği daha büyük bir tepsiyle yapın)
Ama ben derim ki az yapın taze olarak aynı gün tüketin,yani misafir yoksa 6 yaprak bile çok geliyor.
Neyse efendim kaldığımız yere dönelim,inciri ve kayısıyı ayrı kaplarda 5 dakika kadar ılık suda bekletelim,dikkat edelim çok yumuşamasınlar!.
Suyunu iyice süzüp küçük küçük doğrayalım.yufkayı 2-3 parçaya bölüp tek tek tepsiye dizelim ,her yufka tepsinin başka bir bölümünü kaplasın ve üzerine 2 kepçe kadar sıcak süt dökelim.Sonra elimizle biraz pudra şekeri ve hindistan cevizi serpip diğer yufkayı serelim,yine süt,pudra şekeri serpelim.
Yufkaların ortasına gelene kadar aynı işlemleri tekrar edelim.Yufkaların ortasına geldiğimizde,süt ve pudra şekeri dökülmüş yufkanın üzerine küçük küçük doğranmış,kuru incir ve kayısıları yerleştirelim,toz antep fıstığı ve fındık kırıklarını da serpip diğer yufkaları da süt ,pudra şekeri serperek yerleştirelim ve en son kalan sütü de üzerine boca edelim.
Üzerini fındık kırıkları ve toz antep fıstığıyla süsleyip buz dolabında dinlendirelim.En son servis yaparken doğranmış kuru incir ve kayısıyla süsleyip soğuk olarak servis edelim.
Not: güllaç çok çabuk tadı bozulan bir tatlıdır mümkünse aynı gün tüketilmelidir,,miktarını ona göre ayarlamalısınız.
Not: normalde 5 yaprağa 1 kg süt kullanılır ancak çok fazla sulu olduğu için ben 6 yaprakla yapıyorum,7 yaprakla da denedim o da biraz kuru geldi,bana göre en ideal 6 yaprağa 1 kg süt.
Ama siz ben çok sütlü severim sütün içinde yüzsün derseniz o zaman size 5 yufkaya 1 kg süt öneririm.
Not: ben pudra şekeri ve şeker miktarını kendime göre ayarladım,dilerseniz azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz,ama bu şeker miktarı bence ideal,belki pudra şekerini daha az yada çok serpebilirsiniz.
Not: dilerseniz sütün içine bir miktar gül suyu döküp güllaçınızın gül suyu kokmasını sağlayabilirsiniz.
Not: çileğin suyunu çok iyi süzmelisiniz yoksa güllaçınız pembe renge boyanabilir,ve tabi çok sulu olabilir.
DONDURMALI,TAZE MEYVELİ GÜLLAÇ SARMA
Malzemeler
2 adet güllaç yaprağı, 2 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker, ½ nar, 3-4 adet kayısı (küp doğranmış), 1 adet nektarin (küp doğranmış), 1 adet elma (küp doğranmış), 1/2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı
Sütü, şekeri kaynatıp ılıtın. Güllaç yapraklarını sütün yarısıyla ıslatın. Bir tepsiye dizin.
Taze meyveleri ıslattığınız güllacın üzerine serpiştirin ve kenarlarından katlayarak rulo şeklinde sarın.
Kalan sütü sardığınız güllacın üzerine dökün. Nar ile süsleyerek, 30 dakika buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.Son zamanlarda yediğim en hafifi tatlı oldu. Hem hafif hemde çok lezzetli…
AFİYET,ŞEKER OLSUN...
canım ellerine sağlık...
YanıtlaSil1 dilim de benim için ye ...
sevgiler...
Canım ellerine sağlık Güllaca asla hayır diyemem.Her hali ayrı leziz sevgiler.
YanıtlaSilne kadar harika, ne kadar muhteşem görünüyor Reyhan'cığım, eline sağlık, mmüthişsin gerçekten, sevgilerimle iyi iftarlar
YanıtlaSilİki ayrı muhteşem görüntü ellerine sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSiltam ramazan ruhuna uygun tarifler canım ellerine sağlık özellikle kuru meyvalı olana bayıldım.. sevgilerle:)
YanıtlaSilIkiside birbirinden lezzetli görünüyor ellerine saglik canim gecmis kandilin mubarek olsun
YanıtlaSilEllerinize sağlık,nefis bir güllaç olmuş..Menüde bir harika...ıspanaklı ekmeğe bayıldım...sevgiler..
YanıtlaSilHafif ve lezzetli tatlılar favorim ama diğer güllacın üzerinde duran kuru incirlerde yemeğe davet ediyor.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık yine çok güzel görünüyor
YanıtlaSilKuru meyveli güllaç tarifini çok beğendim. En kısa zamanda deneyeceğim inşallah.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
İyi Bayramlar...
Hafif bir tatlı olduğu için sevdiklerim arasında. Şimdiden iyi bayramlar arkadaşım. Bir süre internete giremem sanırım. :)
YanıtlaSilReyhancım dediğin gibi alışık olduğumuz ama en hafif tatlı çeşidi güllaç. Ben de pek severim bilirsinn:)) Ellerine sağlık canım, müthişş;)
YanıtlaSil