Bu Blogda Ara

29 Temmuz 2013 Pazartesi

İFTAR SOFRASI-4 (2013) ve FİNCANDA KAYISILI, FINDIKLI GÜLLAÇ

FİNCANDA KAYISILI GÜLLAÇ

Günaydın,mutlu haftalar.
  Yeni haftaya,yeni bir tarif ve yeni bir iftar sofrası ile başlayalım mı ?
Başlayalım bence  :)

  Seviyorum sofra kurmayı,bazen misafirlerim ne gerek var bu kadar özeniyorsun,nasılsa birazdan harap olacak deseler de ben seviyorum işte.Gerçi bu bir davet masası değil,çekirdek aileme kurduğum günlük mütevazi iftar sofram ama ona da elimden geldiğince özenmeye çalışıyorum.Sofra kurmayı seviyorum da hani ''sofrayı kuran kaldırsın '' mantığını hiç sevmiyorum,ben kursam ama başkaları kaldırsa ne güzel olur :)
  Konuyu yine çok dağıttık birazda günün lezzetinden bahsedeyim sizlere.Bugünkü tarifim, Ramazanın gülü güllaç.Bu defa fincanda yaptım,iç malzemesini ben eşimin isteği doğrultusunda oluşturdum.Siz dilerseniz başka malzemelerde ekleyebilirsiniz,taze kayısı da kullanabilirsiniz.Ancak iç malzeme ölçülerini biraz azaltmanız gerekebilir,çünkü fincanın içi fazla malzeme almaz,alsa da fincandan çıkarırken dağıtabilirsiniz.Ama bu hali çok güzel oldu,deneyin derim.
  Aşağıda günün menüsüne ilaveten bu masada ki menümü de fikir olsun diye yazdım ama bir çok tarif henüz blogda olmadığı için link veremedim,en kısa zamanda onları da ekleyeceğim.
  Bugünlük benden bu kadar,şimdiden hepinize hayırlı iftarlar.



Menümüzde neler vardı ?

Un çorbası
Çoban salata
Soya soslu tavuk kanatları
Fırında Soya soslu,fesleğenli patates
iftariyelikler
meyve tabağı
Fincanda kuru kayısılı güllaç
Karışık meyve kompostosu



 Diğer iftar menülerime Buradan , İftar önerilerime Buradan , Sahur önerilerime Buradan ,Sütlü tatlı tariflerime Buradan ,Güllaç tariflerime de Buradan ulaşabilirsiniz.



(21.GÜN)
Günün menüsü

Ezogelin çorbası
Tavuk büryan (kapama)
Kabak tarator
Zeytinyağlı taze fasulye
Fincanda kuru kayısılı güllaç













Sahurda ise nefis ve yumuşacık poğaçalarımı tavsiye ederim,eminim çok seveceksiniz.Tarif için tıklayın lütfen...



FİNCANDA KURU KAYISILI GÜLLAÇ


FİNCANDA KAYISILI GÜLLAÇ


6 adet
MALZEMELER

3 yaprak güllaç
3 su bardağı süt
1,5 çay bardağı toz şeker (klasik küçük çay bardağı)
içine:
12 adet kuru kayısı
6 tatlı kaşığı öğütülmüş fındık
ceviz kırıkları
6 çay kaşığı pudra şekeri
süslemek için:
kuru kayısı
Antep fıstığı
kuş üzümü

FİNCANDA KURU KAYISILI GÜLLAÇ
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle toz şekeri süte katın ocağa alın.Karıştırarak toz şekerin eriyene kadar ısıtın.Şeker eridikten sonra ocaktan alın.Güllaç yaprağını düz bir zemine serin üzerine sütten bir kaç kaşık gezdirin yumuşaması için biraz bekletin.Diğer güllaç yapraklarına da aynı işlemi uygulayın.Yeteri kadar yumuşayan güllaç yapraklarının her birini 4 parçaya bölün.Türk kahvesi fincanına bir parça güllaç yaprağını uçları dışarı da kalacak şekilde dikkatlice yerleştirin.Diğer parçanın yarısını da küçük parçalara bölün onunda yarısını fincanın içine yayın.Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar öğütülmüş fındık,ceviz parçaları,1 çay kaşığı pudra şekeri ve küçük parçalara böldüğünüz iki tane kuru kayısıyı yerleştirin.en üste ikinci yarımdan kalan güllaç yapraklarını serip,yanlardan sarkan yufka ile üzerini kapatın.1-2 yemek kaşığı süt döküp fincanda ki güllacı ters çevirip tepsiye alın.(Ters çevirmeden önce bıçağı dikkatli bir şekilde yanlarından altına doğru geçirirseniz güllaç fincandan daha rahat çıkacaktır.Tüm güllaç yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.Bir yapraktan 2 adet tatlı çıkıyor,toplam 6 adet tatlınız olacak.En son kalan sütü tepside ki güllaçların üzerine dökün ve buzdolabına kaldırın.Servisten önce üzerini toz Antep fıstığı,kuru kayısı ve kuş üzümü ile süsleyip soğuk olarak servis edin.

Notlar : 
Not 1:  Sütü ilk başta size fazla gelebilir,ancak güllaç bekledikçe sütün tamamını emecek ve kıvamını alacaktır.
Not 2:  Güllaç çok çabuk bozulan,bozulmasa da sütünü çektikçe kıvamını yitiren bir tatlı olduğundan günlük yapmanızı tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

12 yorum:

  1. ellerine sağlık güzel olmuş görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Sofra hazırlamayı bende çok seviyorum.. Çok ayrı bir heyecan bence :)
    Kimileri dediğin gibi ne gerek var derken kimilerinin de daha dikkatli ve yavaş yediğini görüyorum ben :) ve bayılıyorum :)
    Ellerine sağlık canım, sofra, menü, tatlı hepsi nefis..
    Bu Ramazan arı gibisin maşallah :)

    YanıtlaSil
  3. balım dolu dolu olmuş eline sağlık sofran bereketli olsun
    çok şükür bende girdim tarifimi:)))

    YanıtlaSil
  4. hmmm nefis gorunuyor,, afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Sofra şahane,güllacın meyveli hali de öyle :)
    Ben de yaptım fincan güllaç ama meyve koymak gelmemişti aklıma :)
    Fıstıklı yaptım sadece,bu şekli daha albenili olmuş.
    Ellerine sağlık canım.
    Afiyet şifa olsun.
    MUHABBETLE..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık Reyhan'cığım çok güzel bir sunum olmuş.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Canım hayırlı iftarlar... Bu sofrada olmak şans işi gerçekten ellerine sağlık afiyet şeker olsun güllaça bittim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Canım nefis görünüyor Güllaç ellerine sağlık,menün her zaman ki gibi harika sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Harika bir masa ellerine sağlık Reyhancım..Hepsi çok güzel..Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  10. Aynen ya,şu sofraları biz kursakda,başkaları kaldırsa..
    Canım ellerine sağlık.
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. Sen yaparsın da kötü olur mu..Nefis nefisss..Ellerine sağlık...Bence de sofrayı kuran değil yemekleri tadanlar kaldırsınnn:)))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Masa ve menü nefis görünüyor ellerine sağlık ,güllacı porsiyonluk çok şık hazırlamışsın canım bayıldım sunumuna ,afiyet olsun:))

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..